Ekonomi 200 milyon TL’lik ‘şarj’ yatırımı

200 milyon TL’lik ‘şarj’ yatırımı

12.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk elektrikli şarj istasyonunu 26 Ekim 2022’de İstanbul Fuar Merkezi yanındaki WOW Otel’de açan DBE Holding iştiraki GIOEV, yatırımlara devam ediyor.

200 milyon TL’lik ‘şarj’ yatırımı

Türkiye’de devreye giren ilk 300 kW gücünde hızlı şarj istasyonu olma özelliğini taşıyan istasyonun ardından, İzmir-Balçova Selway Outlet Batı ve Doğu, Antalya-Manavgat-Kaş-Alanya, İzmir-Selçuk, Aydın-Söke, Muğla-Ula, Gaziantep Şehitkamil-Askoçlar Güney ve Kuzey, Mersin Silifke-Tarsus, Amasya-Merzifon, Samsun-İlkadım istasyonlarını devreye alan GIOEV, şarj ağını mart sonunda 15’e çıkarmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Yaz sonunda 50, yıl sonu ise 150’yi aşkın istasyon sayısına ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, şunları söyledi:

“Bu istasyonlarımız da devreye girdiğinde, toplam yatırım tutarının 235 milyon TL’yi aşmasını bekliyoruz. GIOEV’in istasyonları 
300 kW gibi çok yüksek hızlı şarj ünitelerinden oluşuyor. Dolayısıyla yüksek güçlü trafo ve uygun elektrik panolarıyla desteklenmesi gerekiyor. Elektrik enerjisinin sistemden alınması başlı başına profesyonel bir çalışma içeriyor.

Bu nedenle GIOEV yatırımı oldukça büyük bir sermaye yatırımı, bilgi birikimi ve profesyonel çalışma gerektiriyor.”

228 dönümlük GES

GIOEV istasyonlarının en yoğun karayollarında devreye girmesi ile birlikte şehirler arası yolculuklardaki ‘şarjlanma kaygısı’nın sona ereceğinin altını çizen Mehmet Taha Pınar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öte yandan güneş enerjisi santrali (GES) kurma çalışmalarımız da devam ediyor. Işımanın yüksek olduğu bölgelerde 228 dönüm arazi satın aldık. Mevcut durumda toplamda 9 bin 560,19 / 7 bin 985 kWe gücünde GES başvurusu yapıldı. Yaz sonunda GES’lerin faaliyete geçmesini hedefliyoruz.”