Ekonomi 2013 yılında BES’e 400 bin kişi katıldı

2013 yılında BES’e 400 bin kişi katıldı

09.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, Ocak 2013 itibariyle Bireysel Emeklilik Sistemi’nde uygulamaya geçen yeni düzenlemeler ve özellikle devlet katkısının da etkisiyle sisteme yılbaşından itibaren 400 bin yeni katılımcının dahil olduğunu söyledi

2013 yılında BES’e 400 bin kişi katıldı

Devlet katkısı ödemeleri ile ilgili çalışmalarda sona gelindi. Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Emeklilik Gözetim Merkezi ve emeklilik şirketlerinin koordineli çalışmalarıyla ödemelere başlandı. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) Ocak 2013 itibariyle geçerli olan yüzde 25 devlet katkısı uygulamasında paralar katılımcı hesaplarında artık görüntülenebiliyor.
Ocak ayı için yatırılması planlanan yüzde 25’lik devlet katkıları 30 Nisan tarihi itibariyle, Şubat ve Mart ayı ödemeleri ise 2 Mayıs tarihi itibariyle hesaplara işlendi. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan “Sınırlı getirilerin olduğu bir finansal ortamda Bireysel Emeklilik Sistemi’ne getirilen devlet katkısının etkisiyle 2013 yılı bizim için zaten gayet güzel başlamıştı” dedi.

Sistem cazibe kazandı
Devlet katkısının katılımcı hesaplarında aktarılmasının sistemi daha da cazip bir hale getirdiğini kaydeden Bostan, şöyle konuştu:
“Başka hiçbir sistemde olmayan yüzde 25’lik devlet katkısının, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yatırım araçları içerisindeki potansiyelini giderek artıracağını düşünüyoruz. Türk ekonomisinin bugünlerde en çok konuşulan gündem maddelerinden olan BES en güvenli finansal yatırım sistemlerinden biri haline geldi.”

Haberin Devamı

‘KATILIMCI SAYIMIZ 257 BİNE ULAŞTI’
Bostan, yüzde 25’lik devlet katkısının diğer yatırım araçlarına göre daha tatminkâr bir getiri alternatifi olduğu konusunda katılımcıların giderek bilinçlendiğini dile getirdi. Bostan, şunları söyledi:
“Ocak 2013 itibariyle yeni düzenlemeler ve özellikle devlet katkısının etkisiyle sisteme yılbaşından itibaren 400 bin yeni katılımcı dahil oldu. 26 Nisan 2013 Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, katılımcı sayısı 3.5 milyon ulaştı. Fon büyüklüğüyse 22.6 milyar lira oldu. Vakıf Emeklilik ise fon büyüklüğünde 1.4 milyar liraya, katılımcı sayısında 257 bine ulaştı. Yeni düzenlemeler hareketliliği daha da büyük bir ivmeyle devam ettirecek.”

‘Sigortacılığın 2013 performansı iyi olacak’
2013’te sigorta sektörünün teknik ve bilanço performansının daha iyi olacağını düşünen Ray Sigorta İcra Kurulu Üyesi, CFO Koray Erdoğan, özellikle trafik ve kasko sonuçlarının geçen senelere kıyasla çok daha iyi olacağını belirtti.
Erdoğan, “Kaskoda şirketlerin fiyatlama politikalarını çok değiştirmemeleri gerekiyor. Diğer taraftan, özellikle trafik gibi uzun kuyruklu branşlarda fiyatlama seviyesindeki değişikliğin hemen sonuçlara yansımasını da beklememek gerekir. Trafikteki düzelmenin mevcut fiyat seviyelerinin korunması durumunda dahi 2-3 yıl alacağını düşünüyorum” dedi.

‘Başarılı bir yıl’
Fiyatların genel seviyesinde, hem oto hem oto dışı sigorta ürünleri için bir düzelme yaşandığını belirten Erdoğan, bu düzelmenin olumlu etkilerinin önümüzdeki dönemlerde şirketlerin teknik sonuçları üzerinde görüleceğini kaydetti. Erdoğan, “2012 yılı, Ray Sigorta bakımından oldukça önemli sonuçların elde edildiği başarılı bir yıl oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Küçük şirketler inovatif olmalı’
2012 yılının yasal düzenlemeler açısından da bir dönüşüm yılı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, sektörün özellikle çok şikâyet edilen geriye dönük düzenlemelerin yaşanmadığı bir yılı geride bıraktığını ifade etti. Erdoğan, şöyle konuştu:
“Hazine Müsteşarlığı’nın bu geriye dönük düzenleme alışkanlığından vazgeçmesi bence sektör açısından oldukça önemli bir gelişme. 2012’de çok fazla regülasyon değişikliği de olmadı, bu durum aslında yavaş yavaş mevzuatın oturmaya başladığının bir göstergesi.”
Sektördeki gelişmelerin aslında önümüzdeki dönemlerde yaşanacak konsolidasyonun önemli bir habercisi olduğunun altını çizen Erdoğan, bu durumun şirketler açısından çok kritik olduğuna dikkat çekerek, “Bütün şirketlerin, özellikle de küçük şirketlerin konsolidasyon olasılığına göre önümüzdeki dönemdeki stratejilerini oluşturmaları gerekiyor. Özellikle konsolidasyon dışında kalan küçük şirketlerin hayatı oldukça zorlaşacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Generali’ en değerli dördüncü sigortacı
Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Markası”na göre Generali Sigorta 10.1 milyar dolarlık marka değeriyle sigorta şirketleri arasında 4’üncü olurken, genel sıralamada 91’inci sırada yer alıyor.

Anadolu Sigorta Risk Günleri’nde
Anadolu Sigorta, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Risk ve Sigorta Topluluğu’nun düzenlediği 4’üncü Risk Günleri’ne katıldı. Anadolu Sigorta’yı Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Gökalp ile Aktüerya Müdürü Taylan Matkap’ın temsil ettiği etkinlikte konuşan Gökalp, sektör geneli hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Teknik kârlılık sorun
Gökalp’ı, Matkap’ın “Aktüerya Fonksiyonu’nun Hayat-Dışı Sigorta Şirketinde Rolü” başlıklı sunumu takip etti. Türk sigorta sektöründe aktüerlerin öneminin altının çizildiği sunum sırasında, sektörün en önemli sorunu olan teknik kârlılığın gerçekleştirilmesi konusunda aktüerlerin oynadığı olumlu role dikkat çekildi.
Çok sayıda öğrenciyi bir araya getiren etkinlikte şirketlerin “Yazım ve Fiyatlama Politikaları”, “Aktüeryal Döngü Süreci” ile kritik kararların alınmasına destek veren “Genelleştirilmiş Lineer Modeller” konuları da detaylı olarak işlendi.

Haberin Devamı


5 şanslı çift Cardif’le Paris’e gidiyor
BNP Paribas Cardif Emeklilik’in düzenlediği Sevgililer Günü kampanyasından Paris seyahati kazanan şanslı çiftler belli oldu. Ulaşım ve konaklama masraflarının karşılandığı Paris seyahatini kazanan asil talihliler Zafer Uzunay (Edirne), Murat Keleş (Kocaeli), Hatice Nesrin Tuncer (İstanbul), Ayser Mızraklı (Şanlıurfa) ve Nilgün Türkmen (Denizli) oldu.

5 çift Paris’e gidiyor
Türkiye’deki 5. yılında 5 çifti Paris’e götüren kampanyaya ilişkin açıklama yapan BNP Paribas Cardif Pazarlama ve Acente Kanalı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Çağlar, “Düzenlediğimiz kampanyalardaki öncelikli hedefimiz, yenilenen BES’in sunduğu tüm avantajların geniş kitlelere duyurularak, sisteme dair bilincin artırılmasıydı” dedi. Çağlar, şunları söyledi:
“Şirketimizin Türkiye’deki faaliyetlerinin 5. yıldönümü olması vesilesiyle hazırladığımız bu kampanya ile genel merkezimizin de bulunduğu dünyanın en güzel başkentlerinden biri olan Paris’te şanslı katılımcılarımızı ağırlamak istedik. Kazanan katılımcılarımızı tekrar kutluyorum.”

Haberin Devamı

Oto Ekspres’O’ya yoğun ilgi
Hasar onarımında müşterilerine hızlı, kaliteli çözüm odaklı hizmetin yanı sıra avantajlar da sunmayı hedefleyen Groupama Sigorta’nın Auto King ortaklığıyla hizmete sunduğu avantajlarla dolu hizmet paketi Oto Ekspres’O, Türkiye geneli ve KKTC’de gerçekleştirilen toplantılarla acentelere tanıtıldı.

868 acente katıldı
İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Adana, Antalya ve Kıbrıs Bölge Müdürlükleri’nde gerçekleştirilen toplantılar, 868 acentenin katılımıyla yoğun ilgi gördü. Trabzon ve Samsun toplantıları için katılım talepleri devam ediyor.
Hizmete sunulduğu 26 Mart tarihi itibariyle yaklaşık 500 Groupama müşterisinin avantajlarından faydalandığı yeni paketin gün ortalaması ise 4.6. Özel otomobil ve arazi taşıtlarını kapsayan segmentte, martta düzenlenen poliçelerde, Oto Ekspres’O’nun tüm avantajlarından faydalanma olanağı bulunan sigortalıların oranı yüzde 88’ken, hasarsızlık koruma dışındaki diğer avantajlarından yararlanma olanağı bulunan sigortalı oranı yüzde 12.