Ekonomi 2017’ye damga vuran tekno oyuncaklar

2017’ye damga vuran tekno oyuncaklar

17.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

İçinde bulunduğumuz yıl, her alanda olduğu gibi teknolojide de yeniliklere sahne oldu. Hemen her alanda kendini gösteren yeni cihazlar, teknolojiler, araçlar, çözümler teknoloji severleri mutlu etti. Bunlara mercek tuttuk.

2017’ye damga vuran tekno oyuncaklar

2017 yılını geride bırakmaya az bir zaman kaldı. İyisiyle kötüsüyle koca bir yıl bitiyor. Bu yıla her alanda olduğu gibi teknoloji alanında da damga vuran gelişmeler oldu. Hemen her alanda kendini gösteren yeni cihazlar, teknolojiler, araçlar, çözümler teknoloji severleri mutlu etti. Şüphesiz yılın en çok konuşulanı sanal para bitcoin oldu. Ama ürün tarafında cep telefonundan giyilebilire, TV’de drone’a, robotlardan elektrikli otolara, üç boyutlu yazıcıdan oyun konsoluna kadar yıla damga vuran pek çok teknolojik cihaz oldu.

4K oyuna geldi

Dijital oyun tarafında da heyecanlı bir yılı geride bırakıyoruz. Cihaz tarafında da yeni gelişmeler yaşadık. Microsoft’un oyun konsolu Xbox’ın yeni modeli One X, dünyayla aynı anda Türkiye’de satışa sunuldu. Mevcut oyun konsollarından yüzde 40 daha güçlü bir donanıma sahip olan Xbox One X, 4K çözünürlükle oyunseverlere yeni bir dünyanın kapılarını açıyor. Sony ise, sanal gerçeklik gözlüğü PlayStation VR’ı geliştirmeye devam etti. Yepyeni özellikler sunan ve bir önceki modele göre büyük ölçüde geliştirilen yeni bir PlayStation VR cihazı tanıtıldı.

Drone’ları herkes çok sevdi

Çinli drone üreticisi DJI, en gözde modeli Mavic Pro’yu 2016’da lanse etse de popülaritesi 2017’de arttı. Yılın en iyi drone’larından biri oldu. En çok tanınan modeli Phantom 4’ün yarısı kadar daha hafif olan DJI Mavic Pro, bataryası takılıyken bile 743 gram ağırlığında. Hafifliğiyle küçük bir çanta içerisinde bile taşınabiliyor. Hafifliği yanında tasarımıyla da çok göz alıcı. Estetik ve keskin hatlara sahip. Uyarıcı Led ışıklarıyla da uzaydan gelmiş izlenimi veriyor. 27 dakika uçuş sağlayan 3830 mAh’lık bataryası var. PJI Mavic Pro, katlanabilir olmasıyla da dikkat çekiyor. Cihazın iki ön kanadı gövdesine, yan kanatları ise altına doğru katlanıyor.

2017’ye damga vuran tekno oyuncaklar

Yazıcıyla üretilen roket uzayda

Üç boyutlu yazıcılar, 2017’de gelişimini sürdüren teknolojiler arasında yer aldı. Dünyada 3D yazıcılarla üretilen cihaz sayısında ilginç gelişmelerin olduğu bir yıl geçirdik.
ABD-Yeni Zelanda ortaklığındaki Rocket Lab şirketi, üç boyutlu yazıcı kullanarak roket üretti. Roket, Yeni Zelanda’nın kuzey adasındaki Mahia bölgesinden fırlatıldı. Şirketin amacı uzayı daha ulaşılabilir kılmak.
Electron isimli 17 metre uzunluğundaki roketin üretimi 4 yıl sürdü. Electron, Yeni Zelanda’daki tesisten fırlatılan ilk roket oldu. Şirketin amacı uzayı daha ulaşılabilir kılmak. Electron isimli 17 metre uzunluğundaki roketin üretimi 4 yıl sürdü.

2017’ye damga vuran tekno oyuncaklar

Hem spor hem elektrikli

Tesla, elektrikli spor modeli Roadster 2.0’la yıla damgasını vurdu. Roadster’ın şarj edildikten sonra yaklaşık bin kilometre yol kat edebileceği, saatte maksimum 402 kilometre sürat yapabileceği ve 4.2 saniyede 160 kilometre hıza çıkabileceği belirtildi. Yeni aracın bir kez şarj edildikten sonra 1000 kilometre yol kat edebileceğini söyleyen Elon Musk, “Bu araç benzinli arabaların sırtını yere getirecek” dedi. Roadster 2.0, sıfırdan saatte 100 kilometre hıza 1.9 saniyede ulaşabiliyor.
2020’de üretimine başlanacak yeni Roadster’ın taban fiyatının 200 bin dolar olacağı açıklandı.

2017’ye damga vuran tekno oyuncaklar
YENİ ÜRÜN
Neffos serisine yeni üye

TP-Link, yaz aylarında Türkiye’de satışa sunduğu X1 serisinin bir modelini daha duyurdu.
Neffos X1 Lite model akıllı telefon, X1 serisinin en genç ve uygun fiyatlı üyesi. X1 Lite, Neffos X1 serisinin temel özelliklerine sahip ve daha kolay kullanımı önceliğe alan bir telefon. Simetrik olarak tasarlanan telefon, kullanıcıların mesaj gönderebilmesi ya da hareket halindeyken fotoğraf çekebilmesi için tek elle tutulabilecek, çift eğimli bir arka kapağa sahip.
Plastik gövde nedeniyle X1 Lite sadece 138 gram ağırlığında. 2550 mAh’lık pili var. 5 inç’lik ekrana sahip. Fiyatı ise 849 TL olarak açıklandı.

2017’ye damga vuran tekno oyuncaklar
YENİ UYGULAMA
Çevrimdışı navigasyon

Yandex Navigasyon, kullanıcılarından aldığı geribildirimlerde en çok istenen özellik olan ‘çevrimdışı navigasyonu’ hayata geçirdi. Kullanıcılar çevrimdışıyken de yer ve adres arayabilecek, rota oluşturabilecek ve sesli yönlendirme alabilecek. Yandex Navigasyon’un yeni çevrimdışı özelliğinden faydalanmak için ilgili şehirlerin haritalarının internet bağlantısı olduğunda mobil cihazlara indirilmesi yeterli olacak. Uygulamanın menüsüne eklenen ‘Haritaları İndir’ kısayolu ile haritaları indirmek artık daha kolay hale geldi. Haritanın arka planda otomatik olarak güncellenmesi, çevrimdışı kullanımlarda iyi bir deneyim yaşamak için önem taşıyor.

2017’ye damga vuran tekno oyuncaklar
Sonsuz ekran artık cepte!

2017’de pek çok model yanında cepte Samsung’un Note 8’i ve Apple’ın iPhone X’i öne çıktı. ‘Infinity display’ denilen sonsuz ekranlı iki model teknoloji severlerin ilgisini çekti. Bu teknoloji ile ekran-gövde oranı maksimuma çıkarılıyor. İlk Note 8 lanse edildi. 6.3 inç’lik ekranı bulunan model, 18.5:9 en boy oranına sahip. 2960x1440 piksel çözünürlüklü Super Amoled ekranı var. Daha geniş görünüm sunuyor. iPhone X ise, 5.8 inç’lik OLED ekran boyutuyla geldi. Ekranı ‘sonsuz’. Yüz tanıma Face ID teknolojisi de var.

2017’ye damga vuran tekno oyuncaklar
Göz teması kuran robot

2017, insansı robot alanında bir ilke atılan yıl oldu. Sophia isimli robota Suudi Arabistan vatandaşlığı verildi. Hong Kong menşeili teknoloji şirketi Hanson Robotics tarafından geliştirilen robot, yaşlılara ve ziyaretçilere parklarda yardım edecek.
Göz teması kurmak ve insanları tanımak için kameraları ve özel yazılımı bulunan Sophia, sesleri algılayabiliyor ve insanlarla iletişime geçebiliyor. Sophia, kendisine vatandaşlık verilmesinden sonra “Dünyada vatandaşlık alan ilk robot olmaktan onur ve gurur duyuyorum” dedi.