Ekonomi ‘23 Nisan çocuğu’ değilim, konuşurum

‘23 Nisan çocuğu’ değilim, konuşurum

14.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Memur toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde ön sıradaki başkanlık koltuğuna geçerek konuşmasına izin verilmeyen KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, “Değişimden kaçış mümkün değil” diyerek, anlatacağı 8 maddelik talep listesini sıraladı

‘23 Nisan çocuğu’  değilim, konuşurum

Memur toplu iş sözleşmeleri (TİS) masasında konuşmasına izin verilmemesi sonrası, tartışmaları da beraberinde getiren KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, Milliyet’e konuştu. Hiçbir erkeğin kadınlar adına konuşmayacağını belirten Atasoy, “Arkada bana verilen mikrofona konuşmak yerine kadın temsiliyetini sağlamak önemliydi. Orada teşhir edilen şey Memur-Sen ve devlet kanadının kadın düşmanlığını göstermesiydi. Erkeklerin bizim adımıza konuşmasını engellemezsek cinsel sömürüye daha çok maruz kalırız. Değişimden kaçmaları mümkün değil. 23 Nisan çocuğu değiliz ki, ‘buyurun oturun’ densin” dedi.
KESK Genel Merkezi’nde Milliyet’e konuşan Atasoy, TİS masasında kadın sorunlarını gündeme taşımasının, önceki toplantılarda da gündeme geldiğini söyledi. Kendisinin TİS masasına oturmasına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten itiraz gelmediğini anlatan Atasoy, “’Hanımefendiye söz vereceğim’ dedi” diye konuştu. Atasoy, söz hakkının bir lütuf olmadığını da sözlerine ekledi.
Önceki gün yapılan görüşmelere katılım için kendisi ile toplu iş sözleşmesi sekreteri Fatma Çetintaş’ın da adının bildirildiğini kaydeden Atasoy, “kadın” başlığı altındaki sorunların kadın sekreterinin anlatmasının doğru olduğunu ifade ederek, “Bizim adımıza hiçbir erkek arkadaşımız konuşmaz” dedi. Kadın sorunlarını dile getirmesi için KESK Başkanı Lami Özgen’in kendisine yer verdiğini aktaran Atasoy, “Tam konuşmaya başlarken Memur-Sen heyeti ayağa kalkarak, ‘O konuşursa biz gideriz’ dedi. Bakan ise konuşmanın normal olduğunu, isterlerse onlardan da bir kadın arkadaşın katılabileceğini söyledi” ifadesini kullandı.

Sömürü düzeni
İtirazlar sürünce Bakan Çelik’in kararından vazgeçtiğini, Türkiye Kamu-Sen’den de destek göremediklerini savunan Atasoy, salonda bulunmalarına yasal bir engel bulunmadığını, yönetmeliğe göre konuşmasının engellendiğini söyledi. TİS masasında kadın-erkek temsilinde eşitlik sağlanmasını ve ayrı kadın başlığının açılmasını istediklerini vurgulayan Atasoy, “Arkada bana verilen mikrofona konuşmak yerine kadın temsiliyetini sağlamak önemliydi. Bu ayıbı ortadan kaldırmazlarsa bu ayıpla başbaşa kalmaları için çıkmak istedim” dedi.

Haberin Devamı

Konuşsa, şunları dile getirecekti
TİS masasında konuşma fırsatı bulamayan Atasoy’un, kadınlarla ilgili bazı talepleri şöyle olacaktı...
- Çalışan kadınlara en az 24 hafta doğum izni.
- İşyerinde emzirme odası.
- Kapatılan kreşlerin yeniden açılması.
- Boşanmış ve çocuklarıyla yaşayan bekar kadınların da aile yardımından faydalanması.
- Hiçbir kuruma giriş için “erkek olma” şartı aranmaması.
- Tacizle ilgili soruşturmaları kadın müfettişlerin yürütmesi.
- 8 Mart’ın resmi tatil olması.
- Kadınların emekliliğinde yaş değil hizmet süresinin esas alınması.