Ekonomi 250 bin tatilci yola çıkıyor

250 bin tatilci yola çıkıyor

17.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bayram ve yılbaşı tatili için turizm bölgelerinde 250 bin rezervasyon yaptırıldı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ‘Kriz olmasaydı, talep yüzde 50 artardı’ dedi

250 bin tatilci yola çıkıyor

250 bin tatilci yola çıkıyor

Bayram ve yılbaşı tatili için turizm bölgelerinde 250 bin rezervasyon yaptırıldı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ‘Kriz olmasaydı, talep yüzde 50 artardı’ dedi

SEÇKİN ÜREY

Gelecek hafta başayacak 10 günlük bayram tatili için, tatil yörelerinde 250 bini aşkın rezervasyon yaptırıldı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye’de yaygın olan son dakikada rezervasyonların gelmesiyle birlikte bu hafta içinde rezervasyonlarda artış beklendiğini söyledi.
Şu anada kadar gerçekleşen rezervasyon rakamlarının yeterli olmadığını belirten Ulusoy, "Eğer kriz koşulları geçerli olmasaydı rezervasyonlarda yüzde 50 artış olurdu" dedi.
Talebin en çok Kapadokya, Bodrum, Marmaris, Antalya ve çevresindeki bölgelere olduğunu söyleyen Ulusoy, "Yine de yer bulma sıkıntısı yaşanmıyor. Bu bölgelere gitmek isteyenler yer bulabilir" diye konuştu.

Yılbaşında fiyatlar artıyor
Bayram tatilinin 10 gün olması nedeniyle, turizmciler tatili genellikle iki veya üç ayrı pakete böldü. 31 Aralık gecesinin dahil olduğu paketlerde fiyatların daha yüksek seviyeye çıktığı görülürken, tatilin ilk günlerinin bulunduğu paketlerde fiyatlar daha ucuz.
Sezonun kısa sürmesi nedeniyle en yüksek fiyatlar Uludağ’da. Burada, yılbaşı gecesinin dahil olduğu beş günlük tatilin faturası 666 milyon liraya kadar çıkıyor. Güney sahillerinde ise yılbaşının dahil olduğu paketlerdeki fiyatlar 535 milyon liraya kadar çıkıyor.

Tatil piyasaları rahatlatacak
Uzun bayram ve yılbaşı tatilinin ekonomide kayıp yaratıp yaratmayacağı tartışması bu sefer mali piyasalarda yaşanan çalkantı nedeniyle alışılmışın dışında yorumlara neden oldu.
TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu 10 günlük tatilin piyasa koşuları nedeniyle rahatlatıcı bir etkiye sahip olacağını söyledi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise 10 günlük tatilin piyasalar açısından gerekli olabileceğini söylerken, "Tatile ihtiyaç var. Bizde zaten ona göre hazırlıklarımızı yaptık" dedi.
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ise piyasaların krize girdiği bir dönemin ardından 10 günlük tatilin ekonomide yaşanan kaybı artıracağını belirtti. Koç Holding İnşaat ve Madencilik Grubu Başkanı Mustafa Koç da zor günlerin yaşandığı bir dönemde piyasalar için rahatlatıcı olsa bile 10 günlük tatili reel ekonomi bakımından "kayıp" olarak nitelendirdi. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise "Piyasaları bilmem ama turizm sektörü için rahatlatıcı olacağı kesin" dedi.

Para repoda yatacak
Uzmanlar, yükselen faizlerin paranın yönünü belirlediğini, yatırımcıların 10 günlük uzun tatil süresince paralarını borsa ya da döviz yerine net getirisi olan repoda değerlendirmeyi tercih ettiklerini belirtiyor. Yatırım uzmanları, her tatil öncesi harcamalardan dolayı ortaya çıkan nakit ihtiyacının faizleri biraz daha yukarı çekeceğini söyledi.

Magic Life, Uludağ’a ‘Kartanesi’ ile indi
Önümüzdeki yıl Akdeniz sahillerinde iki yeni tesis daha açmaya hazırlanan Magic Life’ın kış turizmine yönelik ilk oteli açıldı
EYLEM TÜRK
Turizm sektörünü "her şey dahil" sistemiyle tanıştıran Magic Life müşterilerine kış aylarında da hizmet vermek amacıyla Uludağ’daki Kartanesi isimli otelini dün açtı.
TBMM eski Başkanı Hikmet Sezgin İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bedretttin Dalan, Turizm Müsteşarı Yalçın Manav’ın gerçekleştirdiği açılış töreninde MESS Başkanı Erdoğan Karakoyunlu ve Koç Holding Stratejik Grubu Başkanı Mehmet Ali Berkman’ın yanı sıra Magic Life yönetim kurulu üyeleri Atilla ve Cenk Kınay da hazır bulundu.

İki yeni tesis kuracak
Yaklaşık 15 milyon dolara mal olan 195 odalı Kartanesi Oteli’nin açılış töreninde konuşan Magic Life İnternational Basın Sözcüsü Charlie Wippel, Magic Life’ın kurulduğu günden bu yana en başarılı sezonunu 2000 yılında geçirdiğini söyledi. Wippel, "Bu yıl toplam 2.9 milyon geceleme, 221 milyon mark ciro, 290 bin misafir sayısına ulaştık" dedi. Geçen yıla göre gecelemede yüzde 38, ciroda yüzde 47 misafir sayısında da yüzde 38 oranında artış sağlandığını kaydeden Wippel, şirketin 2001 yılında Akdeniz sahillerinde iki yeni tesisin açılışını daha gerçekleştireceğini açıkladı.
Wippel, 2004 - 2005’te ciroyu 600 milyon mark, club sayısını 40, oda sayısını 14 bin ve yatak sayısını da 30 bine çıkartacaklarını, aynı dönemde 600 bin misafir ve 6 milyon geceleme amaçladıklarını anlattı.

Demirel’e hava engeli
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in hava muhalefeti nedeniyle açılışına katılamadığı Kartanesi Oteli Bursa Uludağ’da ikinci gelişim bölgesinde kuruldu. 195 odalı tipik bir dağ oteli özelliğine sahip olan Kartanesi ana ve ala carte restoranların yanı sıra kapalı havuz, sauna, disco, fitness center, oyun odası ve iki şömine köşesine sahip.
Kartanesi’nde aerobik, squash, masaj gibi hizmetlerin dışında canlı müzikli eğlence programları, çocuk kulübü gibi seçenekler de sunuluyor.



EKONOMİ