Ekonomi 3 Lüksemburg ekelim 11 Singapur toplayalım

3 Lüksemburg ekelim 11 Singapur toplayalım

12.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ziyaretinde anlaşmalar imzalandı. Türkiye, Sudan’da 7.8 milyon dönüm arazide tarım yapacak, ülkede petrol ve maden arayacak.

3 Lüksemburg ekelim 11 Singapur toplayalım

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Türkiye, Sudan ve üçüncü ülkelerin gıda arz güvenliğini sağlayacak olan 780 bin 500 hektarlık (7.8 milyon dönüm) arazinin koordinatları bize teslim edildi” dedi. Söz konusu arazinin büyüklüğü, Lüksemburg’un 3, Singapur’un ise 11 katına karşılık geliyor. Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliğinde, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin başkanlığında ve Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ile Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in katılımıyla iki anlaşmaya imza atıldı.

Haberin Devamı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Sudan Petrol Bakanlığı arasında bir sahanın geliştirilmesi için imzalanan anlaşmayla Sudan’a yatırımın önü açıldı. Diğer anlaşma da Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı arasında imzalandı. Söz konusu anlaşmayla Türkiye’nin kullanımına açılacak arazilerin koordinatları belirlendi. Anlaşma, Türkiye’den Sudan’a gidecek makine ve teçhizatın gümrüklerden geçişini kolaylaştıracak ve Türk işadamlarının yatırımı başlayacak.

İmzalanan anlaşmalarla ilgili bilgi veren Bakanı Pakdemirli, TPAO’nun Sudan’a başlangıçta 100 milyon dolara varan yatırım yapacağını, ayrıca Ziraat Katılım Bankası’nın Hartum’da bir şube açacağını, Türkiye’nin kuracağı pilot çiftlik için 12 bin 500 dönümlük arazinin kasımda teslim alınacağını söyledi. Pakdemirli, Maden Tetkik ve Arama’nın da Sudan’da şirket kurduğuna ve madenlerle ilgili çalışmalara başladığına işaret etti.

Haberin Devamı

3 Lüksemburg ekelim 11 Singapur toplayalım

Bakan Bekir Pakdemirli’nin (ortada) başkanlığındaki imza töreninde Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu(sol 3), Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin (sağ 3) ve Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu (sağ 2) yer aldı. İmzaları TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece (sağda), Sudan Federal Tarım Bakanlığı müsteşarı Badraldin Alshaikh Mohamed (solda) attı.

Hedef 10 milyar $

Pakdemirli, iki ülke arasındaki ticaret hacminin karşılıklı çabayla 10 milyar dolar seviyelerine çıkarılabileceğini belirterek şunları kaydetti:

“Türk özel sektör firmalarının yatırımlarına açılacak 5 bölgedeki 780 bin 500 hektar arazinin koordinatlarının bir an önce tarafımıza verilmesi, kurulacak örnek çiftlik arazisinin yerinin kesin karara bağlanması, kiralama sözleşmesi konusunda mutabakata varılması ve imza altına alınması, Hartum’da kurulacak şirket şubesi konusunda yetkili organlarından desteği, proje kapsamında tarımsal yatırım ve tarımsal üretim girdilerinin gümrük engeline takılmadan hızlı bir şekilde geçmesi ve arazi kiralama konusunda yetkili birimin belirlenmesi konularını hızlı bir şekilde hayata geçirebilirsek yatırımcılarımızın önünü açmış olacağız.”

Haberin Devamı

Hartum Valisi Abdul Rahim Muhammed Hüseyin de ülkesiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“86 milyon hektarlık tarıma elverişli toprağımız var. En büyük sorunumuz yollar ve enerji konusunda altyapı eksikliği.”

Ziyaretler artacak

Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi makamında kabul etti. Pakdemirli kabulde yaptığı açıklamada, “Bundan sonra daha sıkı çalışıp, Sudan’ı daha çok ziyaret edip, iki tarafın da maksimum derecede fayda sağlaması açısından çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.