Ekonomi 4-B seçim öncesine yetişti 250 bin kişi kadrolu olabilir

4-B seçim öncesine yetişti 250 bin kişi kadrolu olabilir

05.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet, sayılarının 250 bine yakın olduğu ifade edilen 4-B sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçmesine imkân veren düzenlemeyi yaptı. 4-B kapsamında özellikle sözleşmeli öğretmen ve aile hekimleri yer alıyor

4-B seçim öncesine yetişti 250 bin kişi kadrolu olabilir

Sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların memur kadrolarına atanmasına imkân veren “Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname”, dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4’üncü maddesinin (B) fıkrası ile 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların memur kadrolarına atanması amacıyla Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılması, 2 Haziran’da Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırıldı.
4-B kapsamında hali hazırda istihdam edilmiş yaklaşık 250 bin kişi bulunduğu ifade ediliyor. Bu kişiler, 12 aylık sözleşme ile işe alınıyor ve bu sözleşmenin her yıl yenilenmesi gerekiyor. Çalışma koşulları klasik devlet memurlarınınkiyle aynı olmasına rağmen özlük hakları itibarı ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabiler. Bu kapsamdaki kadrolarda şu anda sözleşmeli çalışan yaklaşık 70 bin öğretmen mevcut. Ancak Mili Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu kısa bir süre önce 15 bin yeni sözleşmeli öğretmen alınacağını açıklamıştı. Hükümetin bir taraftan sözleşmelileri kadroya geçirirken bir taraftan da yeni sözleşmli öğretmen alacak olması çelişki olarak yorumlanmıştı.

Aile hekimine iyi haber
Kararname kamuda çalışan tüm sözleşmelileri kapsamıyor. 4-C’liler hiçbir şekilde bu kapsamda yer almazken 4-B’lilerden de kapsam dışında kalacak sözleşmeli personel var. Bunlar arasında 4-B’li olmakla birlikte haftanın veya ayın belli günlerinde görev yapan avukatlar ile üniversitelerin Ar-Ge projelerinde çalışan sözleşmeliler bulunuyor. Örneğin Yıldız Teknik Üniversitesi’nde depreme karşı dayanıklılığı artırma projesinde çalışan bir mühendis daimi devlet memuru olamayacak. TRT’de çalışan sözleşmeli personel de kendi yasası bulunduğu için düzenlemeden yararlanamayacak. Buna karşılık sadece 4-B personeli 4924 sayılı kanuna tabii sağlık personeli de yapılan düzenlemeyle daimi devlet memuru kadrosuna geçebilecek. Bunlar arasında Sağlık Bakanlığı’na bağlı dispanserlerdeki hemşireler ile aile hekimleri bulunuyor.

İş sonu tazminatı yok
Düzenleme kapsamında memur kadrolarına atananlara iş sonu tazminatı ödenmeyecek. Bu personelin önceden iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, 8 Haziran 1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınacak.
Bu madde kapsamında sözleşmeli personelin atanacağı memur kadroları, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye ekli cetvellerde yer alan sınıf, unvan ve derecelerine uygun olmak şartıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibariyle ihdas edilecek.

Haberin Devamı

Arınç Tweet’ledi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün Twitter hesabından 4-B’yle ilgili gelişmeyi duyuran siyasetçi oldu. Arınç, Twitter’da “4-B statüsünde sözleşmeli olarak çalışan arkadaşlara müjde” açıklamasını yaptı. Tüm çalışanların ailelerine hayırlı olması dileğinde bulunan Arınç, “4-B’li arkadaşların kadroya alınması ile ilgili KHK, Resmi Gazete’nin bugünkü (dünkü) mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi” dedi.

4-B kimleri kapsıyor?
Kamuda 650 sayılı devlet memurları yasasına göre 4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere dört ayrı kategoride çalışan bulunuyor. 4A’lılar iş garantisi bulunan klasik devlet memurlarını kapsıyor. Toplu sözleşme hakları bulunuyor ancak grev hakları yok.
4B’liler devletin ihtiyacına göre 12 aylık sözleşme ile alınıyor. Her yıl sözleşmelerinin yenilenmesi gerekiyor. Çalışma koşulları 4A’lılarla aynı olmasına rağmen özlük hakları itibarı ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi bulunuyorlar. Bu kapsamda öğretmenler başta olmak üzere doktorlar, hemşireler, laborantlar ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı vaiz, Kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanlar bulunuyor. Dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararnamesi ile yaklaşık 190 bin kişi daimi devlet memuru olma hakkı kazanıyor.
4C’liler ise daha çok mevsimlik işçilerden oluşuyor. Özelleştirme sonrası işsiz kalanların da geçebildiği bu kadronun şartları tekel eylemlerinden sonra düzeltilmişti. Bu kapsamda yaklaşık 100 bin çalışan buılunuyor. Bunlar da uzun süredir daimi devlet işçisi kadrosuna geçmek istiyor. 4B kapsamındakiler ise daimi devlet işçileri oluyor.
4-B sözleşmesi olan personelin kadroya geçmesi isteğe bağlı olacak. 4-B’den ayrılmak isteyenler 30 gün içinde kurumlarına başvuruda bulunacaklar. Başvuru yapanların kurumlarda 60 gün içinde intikalini sağlanacak.

Haberin Devamı

TEKEL işçisi kapsam dışı
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 4-B sözleşmeli personelin kadrolu olmasına imkân veren kanun hükmünde kararnameyle ilgili Milliyet’e değerlendirmede bulundu. Geçici olarak üniversitelerde görevli sözleşmeli personel ile 4-C kapsamındaki sözleşmeli personel dışındaki bütün 4-B personelinin dilekçe vermeleri halinde bir ay içinde kadroya geçeceğini dile getiren Koncuk, “Memurların sahip oldukları bütün haklara sahip olacaklar. Yer değiştirmelerinde problem vardı, o ortadan kalkacak. Tayinleri çok kısıtlıydı, terfi edemiyorlardı, terfi edebilecekler” diye konuştu. Koncuk, şunları söyledi:
“Bizim bildiğimiz 250 bin civarında personel bundan yararlanabilecek. 45 bin dolayında 4-C’li personel ise yararlanamayacak. 12 bin dolayında TEKEL işçisi de kapsam dışında. 4-C’lilerde büyük tepki var. Haksızlığa uğradıklarını söylüyorlar. Bu açıkça bir seçim yatırımıdır. Başbakan, seçimden sonra yapacağını söylemişti. Ama yine de yapılan doğrudur. 9 yıldır insanlara adeta gavur eziyeti çektirildi. İnşallah bundan sonra 4-B’den personel alımı olmaz” n AYDIN HASAN Ankara