Ekonomi AB’nin gözü Apple’ın sançviçinin üzerinde!

AB’nin gözü Apple’ın sançviçinin üzerinde!

30.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) vergi konusunda ABD’li teknoloji devi Apple’ın ensesinde. Apple’ın aralarında olduğu çoğu Amerikalı dev şirketlerin vergi avantajı sağladığı bilinen ‘Çifte İrlanda, sandviç Hollanda’ yöntemiyle büyük kârlar elde ettiği biliniyor.

AB’nin gözü Apple’ın sançviçinin üzerinde

Bu karmaşık yöntem 1980’li yıllarda Apple muhasebecilerince geliştirildi. Buna göre şirketler patentlerini İrlanda’da tutup, paralarını Hollanda üzerinden Karayipler’deki vergi cennetlerine park ediyor. Kârlar İrlanda’daki yüzde 12.5 civarı düşük vergiye tabi oluyor. Bu sistem, birçok ülkede eleştiri konusu oluyor. Özellikle Amazon, Facebook, PayPal ve Twitter gibi şirketlerin de favorisi olan İrlanda eleştiri oklarını üzerinde topluyor.
Yasadışı yardım mı?
Reuters ajansı, AB’nin bugün vergiyle ilgili önemli açıklamalar yapmayı düşündüğünü yazdı. Hazirandan beri Apple, Fiat ve Starbucks’ın İrlanda, Lüksemburg ve Hollanda’da elde ettiği vergi avantajlarını inceleyen AB’nin, bu soruşturmanın sebeplerini açıklayarak yeni bir hamle yapması bekleniyor. AB bir sonraki safhada, İrlanda, Hollanda ve Lüksemburg’un sağladığı vergi avantajlarının yasadışı devlet yardımı olup olmadığına karar verecek.