Ekonomi ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

27.07.2022 - 21:00 | Son Güncellenme:

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Buna göre ABD Merkez Bankası fonlama faiz aralığını %2,25 - %2,50 olarak değiştirdi. Fed politika faizini 75 baz puan artırdı.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) federal fon faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkardı. Fed, 12 üyenin tamamının oyu ile faiz artırımlarına devam etmenin uygun olacağını öngördü.

Haberin Devamı

FOMC toplantısının ardından yapılan açıklamada, Komite üyelerinin geçtiğimiz ay yapılan toplantıdan bu yana daha yavaş ekonomik aktivitenin işaretlerinin bilincinde oldukları ortaya kondu. Açıklamada, "Harcama ve üretimin son göstergeleri yumuşadı. Bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımları güçlüydü" ifadeleri yer aldı.

Önceki toplantılardan sonra yapılan açıklamalardaki, Fed yetkililerinin ek faiz artırımlarının uygun olacağını öngördükleri ifadesi bugünkü toplantıdan sonra da tekrarlandı.

Bununla birlikte bugünkü açıklamada, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği, pandemi ile ilişkili dengesizlikleri, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıttığı ifadeleri de kullanıldı. 

Haberin Devamı

Fed bilançosunun küçültülmesinin planlandığı gibi Eylül'de hızlandırılmasının kararlaştırıldığı toplantıda, Eylül'den itibaren mortgage destekli menkul kıymetlerin ayda 35 milyar dolar ve Hazine kağıdı stoğunun aylık 60 milyar dolar azaltılacağı vurgulandı.

FOMC'nin enflasyon risklerine karşı oldukça özenli, dikkatli olduğunu belirten Fed, "FOMC enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmeye güçlü şekilde bağlı" ifadesi de açıklamada yer aldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullandı:

Ben ve meslektaşlarım enflasyonu aşağı getirmeye kararlıyız ve bunu yapıyoruz. Enflasyonu aşağı getirmek için gerekli araçlara sahibiz.

Ekonomi dayanıklı ve enflasyonu aşağı getirmek zaruri. İş gücü piyasası olağanüstü sıkı ve enflasyon çok yüksek.
Bilançomuzu ciddi şekilde daraltma sürecini devam ettiriyoruz.

Tüketici harcamalarında büyüme ciddi şekilde zayıfladı, bu kısmın sıkı finansal şartları yansıtıyor. İş gücü talebi çok güçlü ve iş gücü arzı bastırılmış olmaya devam ediyor. Enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatliyiz.

Yüksek enflasyonun yarattığı ciddi zorluğun farkındayız. Önümüzdeki dönemde faiz artırımı veriye bağlı olacak. Faiz artırım hızı ekonomik görünüme ve gelecek toplantıya kadar gelecek verilere bağlı olacak.

"ENFLASYON HAYAL KIRIKLIĞI YARATMAYA DEVAM EDİYOR"

Haberin Devamı

Eğer uygun olur ise gelecek toplantıda da alışılmadık derecede büyük bir başka faiz artırımı olabilir. Belirsizliği artırmaktan kaçınmaya çalışacağız. Bir süre için trendin altında ekonomik büyüme görmeyi bekliyoruz.

Verilere baktığımızda 75 baz puanlık artırımının uygun olduğuna düşündük. Bugün attığımız adım tüm üyelerden destek gördü. Haziran'ın ardından bugün de enflasyon verisine bakarak agresif bir adım attık. Enflasyon hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor."

2,25-2,50 faiz oranı bize göre nötr seviye. Enflasyonu yakından takip ediyor olacağız, gelen verilere bakacağız, enflasyon baskılarında azalma var mı diye bakacağız.

Para politikasının enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmek için yeterince sınırlayıcı olup olmadığına bakacağız.

Yapılan faiz artırımlarını ekonominin henüz tam olarak hissetmediğini düşürüyoruz, daha fazla faiz artırımı gerebilir.

Politikayı ılımlı şekilde sınırlayıcı seviyeye getirmemiz gerekli. Her toplantıda önümüzdeki verilere bakarak karar vereceğiz.

Haberin Devamı

"ENFLASYONU AŞAĞI ÇEKMEYE ODAKLANMIŞ DURUMDAYIZ"

Faiz artırımlarının etkilerinin şu ana kadar tam olarak hissedilmediğini düşünüyoruz. Şu anda alışıla gelenden daha fazla belirsizlik var, gelecek yıl için para politikası faiz aralığını öngöremiyoruz.

Bu yılın sonunda faiz yüzde 3,0-3,5 aralığında bir yerde olabilir. Son enflasyon verisi beklenenden daha kötü geldi. Eylül toplantısına kadar 2 istihdam, 2 enflasyon verisi göreceğiz, jeopolitik gelişmeler konusunda daha fazla şey göreceğiz. Eylül toplantısına elimizde daha fazla veri olacak. Enflasyonu aşağı çekmeye odaklanmış durumdayız.

MANŞET ENFLASYON 40 YILIN ZİRVE SEVİYELERİNDE

Manşet tüketici enflasyonu verisi de haziranda yüzde 9,1’e yükselmişti. Vadeli piyasalarda Fed’in yıl sonunda kadar faizleri yaklaşık yüzde 3,5’e yükselteceği, 2023’ün ikinci yarısında ise düşürmeye başlayacağı fiyatlanıyor.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers “yumuşak inişin çok mümkün görünmediğini” söylerken, mevcut Hazine Bakanı Janet Yellen ise istihdam artışında bir yavaşlama olduğunu ancak resesyon emareleri görmediğini kaydetti.

Yazarlar