Ekonomi ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

03.05.2023 - 21:00 | Son Güncellenme:

FED piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,00- 5,25 aralığına çıkardı.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası bankacılık güven krizi ve enflasyon ikilemi gölgesinde faiz kararını açıkladı. Fed politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 5 - 5,25 aralığına yükseltti. Piyasalarda da 25 baz puanlık faiz artışı bekleniyordu. Faiz böylece 2007’den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Haberin Devamı

Mart ayındaki FOMC toplantısından sonraki açıklamada yer alan, bir miktar ek politika faizi artırımının uygun olabileceği yönündeki açıklamaları bugünkü açıklamadan çıkarak faiz artırımlarını durdurabileceğinin işaretini de verdi. 

FOMC açıklamasında, "Yüzde 2 enflasyon hedefine zaman içinde dönmek için ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceğini belirlerken, bugüne kadarki sıkılaştırmayı, politika gecikmelerini ve diğer gelişmeleri dikkate alacağız" ifadeleri yer aldı. 

Analistler, FOMC açıklamasının dilinin Fed'in faiz artırımlarını tamamladığı 2006'da kullandığı ifadeler ile genel olarak benzer olduğunu da belirttiler. 

FOMC açıklamasında ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte ılımlı hızla büyüdüğü, son aylardaki istihdam kazanımlarını güçlü olduğu ve enflasyonun yüksek olmaya devam ettiği de vurgulandı. Açıklamada, daha sıkı kredi şartlarının ekonomi üzerinde baskı yaratmasının büyük olasılık olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Fed Başkanı Jerome Powell açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bankacılık sektöründe şartlan genel olarak iyileşti. ABD bankacılık sistemi sağlam ve dayanıklı. Doğru dersleri almaya bağlıyız.

Fiyat istikrarı ve maksimum istihdama odaklanmaya devam ediyoruz. Enflasyonu yüzde 2 seviyesine geri getirmeye güçlü şekilde bağlıyız. Fiyat istikrarı olmadan güçlü iş gücü piyasasını başaramayız. Bundan sonra verilere bağlı bir yaklaşım ortaya koyacağız.

Faiz artırımlarının boyutunu verilere bakarak belirleyeceğiz. Enflasyonun yüzde 2 seviyesine geri getirilmesi için önümüzde uzun bir yol var. Enflasyon baskıları yüksek seyretmeye devam ediyor. Nominal ücret büyümesi yavaşlamanın işaretlerini gösterdi.

"DAHA SIKI KREDİ ŞARTLARINA YOL AÇIYOR"

Bilançoda küçülme süreci devam ediyor. Yükselen faiz oranlarının konut sektörü ve yatırılar üzerinde etkilerini görüyoruz. Ekonominin kredi şartlarından kaynaklanan ters rüzgarlar ile karşı karşıya gelmesi büyük olasılık. Bankacılık sektöründen kaynaklanan gerilimler daha sıkı kredi şartlarına yol açıyor.

Enflasyonun azaltılmasının trendin altında büyüme ve daha yumuşak iş gücü piyasası gerektirmesi büyük olasılık. Bugün faiz artırımlarını durdurma yönünde bir karar almadık.

Haberin Devamı

Fed uzmanlarının tahminleri bu toplantıda Mart toplantısı ile genel olarak benzerdi. Borçlanma tavanının artırılma mali politika meselesi, buna seçilmiş yetkililer karar vermeli. Bir temerrüde düşülmesinin sonuçları oldukça kötü olur.

Bugünkü toplantıda borçlanma tavanı konusu görünüme yönelik bir risk olarak gündeme geldi ancak karar üzerinde önemli bir rol oynamadı.

Bazı üyeler borçlanma tavanını bir risk olarak gündeme getirdiler, ancak bugünkü karar için kritik bir şey değildi. Faizlerin yeterince sınırlayıcı seviyeye gelip gelmediğini gelecek toplantıda değerlendireceğiz."