Ekonomi ABD Şam’a Büyükelçi atamaya hazırlanıyor

ABD Şam’a Büyükelçi atamaya hazırlanıyor

31.01.2010 - 09:49 | Son Güncellenme:

.

ABD Şam’a Büyükelçi atamaya hazırlanıyor

ABD’nin 5 yıl aradan sonra Suriye’ye büyükelçi atamaya hazırlandığı, bu görev için düşündüğü ismi Suriye tarafına ilettiği bildirildi.
Amerikan CBS kanalına konuşan, isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell’ın geçen hafta Şam’a yaptığı ziyaret sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmesinde, ülkesinin Şam büyükelçisi olarak atamayı düşündüğü ismi açıkladığını belirtti.
Habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığının bir yetkilisi, büyükelçi adayının isminin Suriyelilere iletildiğini ve Şam’dan yanıt beklendiğini kaydetti, ancak isim vermedi.
Şam’daki diplomatlar ise Washington’ın büyükelçilik görevine atamayı planladığı ismin, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğinde büyükelçi yardımcısı olarak görev yapan Robert Stephen Ford olduğunu söyledi.
Ford’un çok iyi Arapça konuştuğu, Orta Doğu uzmanı olduğu ve 2006-2008 yılları arasında ABD’nin Cezayir büyükelçisi olarak görev yaptığı ifade edildi.
Dışişleri yetkilisi, “Suriye’ye büyükelçi atama kararı geçen yıl alınmıştı ve bu, yönetimin, kaygılarına çözüm bulmada diyalog da dahil olmak üzere elindeki araçları kullanmaya olan bağlılığının somut bir örneği. Suriye’nin bölgedeki rolünün önemine ilişkin farkındalığı yansıtan bu kararın bölgede barış ve istikrarın teşviki yolunda yapıcı katkı sunacağını umuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SURİYE-İSRAİL BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE DESTEK AMACI
Başkan Barack Obama tarafından Orta Doğu Özel Temsilcisi olarak atanmasından bu yana Suriye’yi üçüncü kez ziyaret eden Mitchell’ın gündeminde, yarıda kesilen İsrail-Suriye barış görüşmelerinin yeniden nasıl başlatılabileceği konusunun da olduğuna işaret eden CBS, Şam’a yeni büyükelçi atama girişiminin, bu görüşmelerin yeniden başlatılmasına destek amacını da taşıdığını bildirdi.
ABD, 14 Şubat 2005 tarihinde Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’ye düzenlenen suikastın ardından o dönemki Şam büyükelçisi Margaret Scobey’yi geri çekmiş, o dönemden beri bu göreve yeni bir isim atamamıştı.
Obama, başkanlık görevine başlamasından bu yana Suriye ile ilişkileri geliştirme yolunda ihtiyatlı bir çaba yürütüyor. Son bir yıl içinde Mitchell’ın yanı sıra ABD Kongresinden Şam’a ziyaretler düzenlenmiş, ayrıca Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Mikdad Washington’ı ziyaret etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığının Siyasi İşler Müsteşarı William Burns’ün de Suriyelilerle yeni bir dizi temasta bulunmak üzere gelecek ay Şam’a gideceği belirtiliyor.