Ekonomi ABD'den Çin'e 'manipülatör'

ABD'den Çin'e 'manipülatör'

07.08.2019 - 08:52 | Son Güncellenme:

ABD Çin’e 1994 yılından bu yana ilk kez “kur manipülatörü” suçlaması yöneltirken, Çin Merkez Bankası ABD’nin kararına şiddetle karşı çıktı.

ABDden Çine manipülatör

Çin para birimi yuan, son 11 yıldır dolar karşısındaki en düşük seviyesine geriledi. Çin para biriminin değer kaybı ve Çinli şirketlerin ABD’den tarım ürünleri alımını askıya almasının, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin mallarına yönelik uyguladığı ilave vergi açıklamasının ardından gelmesi dikkati çekti.

Haberin Devamı

Trump, birkaç gün önce, 1 Eylül’den geçerli olmak üzere 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 ilave vergi koyduklarını duyurmuştu.

ABD Hazine Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada Çin’in yuan’ı manipüle ettiği sonucuna vardığını belirtmişti. ABD açıklamasında, “Bu adım sonucunda Bakan Steven Mnuchin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile irtibata geçerek ‘Çin’in son eylemlerinin yarattığı adil olmayan rekabet koşullarının ortadan kaldırılması’ için adım atacak” denilmişti.

Çin: Üzüntü duyduk

Çin Merkez Bankası ise, ABD Hazine Bakanlığı’nın Pekin yönetimini “manipülatör” olmakla itham etmesinden dolayı Çin’in derin üzüntü duyduğunu açıkladı.

Bankanın açıklamasında, söz konusu etiketlemenin, uluslararası kurallara zarar veren, küresel ekonomi ve finans piyasalarında önemli etkisi olacak tek taraflı ve korumacı bir tavır olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Çin ve ABD’nin 12’ncisini Şanghay’da yaptığı ticaret müzakerelerinden somut bir anlaşma çıkmamış, sıradaki müzakerenin gelecek ay ABD’de yapılacağı açıklanmıştı.

Çin lideri Şi Cinping ve ABD Başkanı Trump, geçen ay Japonya’da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi’nde, ticaret müzakerelerine devam etme kararı almıştı.

Trump’tan Fed’e: Duydun mu?

Yuan’ın günlük hareket bandının orta noktasını Mayıs 2008’den bu yana en zayıf düzeyde belirleyen Çin Merkez Bankası, ABD doları - yuan paritesi için günlük hareket bandı orta noktasını 6.9683 olarak duyurdu.

Dolar/yuan paritesi spot piyasada 7.0582’ye kadar yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump da Twitter paylaşımında, şunları yazdı:

“Çin para biriminin değerini neredeyse tarihin en düşük düzeyine indirdi. Buna kur manipülasyonu denir. Duyuyor musun Fed? Bu Çin’i zaman içinde çok fazla güçsüzleştirecek olan büyük bir ihlal.”