Ekonomi AB’nin Ukrayna hattı alternatifi TürkAkımı

AB’nin Ukrayna hattı alternatifi TürkAkımı

29.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin (AB) Rus doğal gazı için Ukrayna hattına alternatif arayışında olduğu iddia edildi.

AB’nin Ukrayna hattı alternatifi TürkAkımı

Amerikan Bloomberg Haber Ajansı, bu yıl sonunda savaş halindeki Rusya ve Ukrayna arasındaki doğal gaz geçiş anlaşmasının sona ereceğini ve Kiev yönetiminin anlaşmayı uzatma niyetinde olmadığını belirterek AB’nin alternatif hat arayışında olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Habere göre, AB’nin beklentisi Avusturya ve Slovakya gibi Rus doğal gazına en çok ihtiyaç duyan ülkelerin dahi Ukrayna hattının ortadan kalkması durumunda bile alternatifsiz kalmayacağı yönünde.

Haberde AB’nin Rus sıvılaştırılmış doğal gazına (LNG) yaptırım uygulamadığı ve AB ülkelerinin 2023’te Rusya’dan rekor miktarlarda LNG satın aldığı vurgulandı. Ukrayna’dan geçen transit boru hattındaki fiili akış kontratta belirlenenin yüzde 40 altında olmasına rağmen hattın hâlâ önemli bir doğal gaz rotası konumunda olduğunu vurgulayan Bloomberg, AB’nin çeşitli senaryoları masaya yatırdığını yazdı. Avrupa Komisyonu’nun TürkAkımı da dahil olmak üzere potansiyel alternatif gaz tedarik imkanlarını analiz ettiğini belirten ajans planın 4 Mart’ta Brüksel’deki AB enerji bakanları toplantısında gündeme geleceğini yazdı.