Ekonomi Afşin-Elbistan C-D termik santral ihalelerinde iptal

Afşin-Elbistan C-D termik santral ihalelerinde iptal

09.09.2008 - 10:59 | Son Güncellenme:

.

Afşin-Elbistan C-D termik santral ihalelerinde iptal

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Sefer Bütün, Afşin-Elbistan C ve D kömür sahalarında termik santral kurmak ve işletmek üzere rödövans (ürün karşılığı kiralama) karşılığı kömür üretim hakkı verilmesi ihalelerinin iptal edildiğini doğruladı.
AA muhabirine konuyla ilgili açıklamalarda bulunan EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, “Teklif edilen fiyatları makul bulmadık ve ihaleyi iptal ettik. Fakat çok süratli bir şekilde yeniden ihaleye çıkacağız” dedi.
Konuyla ilgili ihale komisyonun 5 Eylül cuma günü toplandığını belirten Bütün, komisyonunun bütün gidileri ele alarak bir çalışma yaptığını, fiyatların makul çıkmaması üzerine yönetim kurulunun ihaleyi iptal ederek, teknik ve idari şartnamelerin tekrar gözden geçirilmesi kararı aldığını söyledi.
Bütün, şöyle konuştu:
“Yine rödövans usulü ile ihaleye çıkmak için teknik ve idari şartnamelerde değiştirilmesi gereken birkaç husus var, bunun üzerinde çalışıyoruz. Ondan sonra da çok süratli bir şekilde yeniden ihaleye çıkacağız. İhale ilanı büyük ihtimalle bu ay, en geç de Ekim ayının ilk haftasında yayımlanır. Çünkü çok fazla bir eksiğimiz yok. İhale de 2008 Ocak, Şubat gibi sonuçlanır.”

“GÖREV VERİLİRSE BİZ DE YAPARIZ”
Yeni ihaleye de rödövans usulü çıkılacağını belirten Bütün, ihale yine sonuçlanmazsa görev verildiği taktirde EÜAŞ olarak söz konusu santralleri yapabileceklerini kaydetti.
Bütün, “Geçmişte EÜAŞ olarak tek başımıza yüzde 100 kredili olarak 12 bin megavat (MW) gücünde 19 termik santral yaptırmışız. Yine görev verilirse gerek kredili, gerekse başka şartlarda olsun bu santralleri EÜAŞ olarak yaptırırız. Yaptırmamak gibi bir durum yok. Ama önce bu rödövans usulünü bir görmek lazım” diye konuştu.

FİRMALAR SÜRE İSTEMİŞTİ
Nükleer santralden Afşin-Elbistan C ve D kömür sahalarında termik santral kurmak ve işletmek üzere rödövans karşılığı kömür üretim hakkı verilmesi ihaleleri için Japon, Hint, İngiliz, Rus, Amerikan, İtalyan, Hollandalı, Alman, Çek, Belçikalı yatırımcıların yanı sıra Sabancı, Çalık, Ciner, Limak gibi büyük şirketler şartname almıştı.
Şartname alan 6 yerli ve yabancı şirket, “kredi görüşmeleri” ve “kazan ve türbin imalatçılarıyla görüşmelerin devam etmesi” gibi nedenlerle 26 Haziran 2008 olan ihale tarihinin 3-4 ay daha ertelenmesini istemişlerdi.
Bakanlığın ihalelerin “yeterince zaman kaybedildiği” gerekçesiyle kesinlikle ertelenmeyeceğini açıklaması üzerine, 26 Haziran’da yapılan ihalelerde C kömür sahası için Park Teknik (Ciner Holding) ve Akfen İnşaat-Akfen Enerji, D kömür sahası için de yine Akfen İnşaat-Akfen Enerjiden teklif gelmişti.
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinin (TETAŞ) yapılacak santrallerde üretilen elektriğe 15 yıl alım garantisi verdiği ihalede Park Teknik, TETAŞ’a 15 yıl boyunca satacağı elektrik fiyatını ilk 5 yıl için 14,70 sent-kWh, 6’ıncı yıldan itibaren de 16,50 sent/kWh olarak belirlemişti.
Akfen İnşaat-Akfen Enerji de C santrali için TETAŞ’a satacağı birim elektrik fiyatı ilk 5 yıl için 16 sent/kWh, ikinci 5 yıl için 17 sent/kWh, üçüncü 5 yıl için de 18 sent olarak açıklamıştı.
Akfen İnşaat-Akfen Enerji D kömür sahası için de TETAŞ’a satacağı birim elektrik fiyatını ilk 5 yıl için 17 sent/kWh, ikinci 5 yıl için 18 sent/kWh, üçüncü 5 yıl içinde 19 sent/kWh olarak belirlemişti.