Ekonomi Airbus A350’nin kanatları Türkiye’den gidecek

Airbus A350’nin kanatları Türkiye’den gidecek

05.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

TUSAŞ, dünyaca ünlü uçak firması Airbus’ın A350 yolcu uçağının kanatçık tasarım ve üretimini gerçekleştirecek. TUSAŞ, bu işten ilk planda 500 milyon dolar kazanacak

Airbus A350’nin kanatları Türkiye’den gidecek

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ), Türk sivil havacılık tarihi açısından önemli bir adım atarak, Airbus’ın A 350 XWB yolcu uçağının üretim aşamasına dahil oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Efeer ve Airbus Başkanı ve CEO’su Tom Enders dün Ankara’da A 350 XWB yolcu uçağı için tarihi bir anlaşmaya imza attı. Kanatçık tasarım ve üretimi gerçekleştirecek olan TUSAŞ, bu işten ilk planda 500 milyon dolar kazanacak, doğrudan 400 kişiye, dolaylı olarak da 1.200 kişiye istihdam sağlayacak.

Haberin Devamı

‘Türkiye risk paylaşımcı ortak’
Risk paylaşımcı ortaklık yöntemiyle imzalanan tarihi anlaşmaya göre, TUSAŞ’ın kazancı her uçak satımında daha da artacak. Anlaşma uyarınca TUSAŞ, A350 XWB için dünyada kanatçık (aileron) üreten tek şirket olacak. Erdoğan, sivil havacılıkta son dönemde önemli gelişmeler sağlandığını ve havayolu ulaşımının lüks olmaktan çıkarak, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini ifade etti.
TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Efeer, “TUSAŞ ihaleyi kazanarak risk paylaşımcı ortak oldu. Toplamda 1000’den fazla satması beklenen aylık ortalama 12 uçaklık bir projede yer alınarak, 500 milyon dolarlık satış sağlanacaktır” dedi.

Kazablanka filmi benzetmesi
Airbus Başkanı Tom Enders, A350 için TUSAŞ’ı ortak seçmenlerindeki en büyük etkenin A400 M askeri nakliye uçağındaki başarı olduğunu söyledi.
EADS Başkanı ve CEO’su Louis Gallois, anlaşma ile TAI’nin önemli bir ortak haline geldiğini söylerken, “Eğer siz de hazırsanız EADS Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek için hazırdır. Humphrey Bogart’ın oynadığı Kazablanka filminde, ‘Bu güzel bir ilişkinin başlangıcı’ diyorlardı. Evet. Bu güzel bir ilişkinin başlangıcı” dedi. Törende, Fransa Ulaştırma Bakanı Dominique Busserau, kürsüye yürürken düştü.

Cimbom bayrağı bir yıl asılı kalacak
TAİ’nin uçak hangarına Galatasaray’ın bayrağı asıldı. Hangara, her yıl şampiyon olan takımın bayrağı asılıyor ve bayrak bir yıl asılı kalıyor.
Bu arada, imza törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Almanya Devlet Bakanı Günter Gloser ve Fransa Ulaştırma Bakanı Dominique Busserau da katıldı.

Yazarlar