Ekonomi Alitalia krizi için son üç gün

Alitalia krizi için son üç gün

23.09.2008 - 12:52 | Son Güncellenme:

.

Alitalia krizi için son üç gün

İTALYA'da hava taşımacılığının büyük bölümünü gerçekleştiren ve yüzde 49.9'u kamuya ait olan ve yıl başında en fazla 1 yıl yetecek bütçesinin olduğunu açıklayan Alitalia firmasının satışı tüm çabalara karşın yapılamadı.
Günde ortalama 1 milyon Euro zarar eden şirket, 29 Şubat 2008'de açıklamada bulunarak sadece 282 milyon Euro nakit varlığının kaldığını ve borçlarının yüzde 7 artışla 1.28 milyar Euro'ya çıktığını, bu durumda en fazla 1 yıl dayanabileceğini bildirdi. İflasın eşiğine gelen firmaya geçen Mart ayında talip olan Air France-KLM, Nisan ayında bu girişimlerine son verip, “Sendikanın teklifi kabul edilemez” açıklamasında bulunarak, şirketi satın almaktan vazgeçtiğini açıkladı.
Başbakan Silvio Berlusconi'nin çağrısı üzerine bir araya gelen İtalyan işadamları İtalyan Havayolları Şirketi (CAI) konsorsiyumunu kurarak, Alitalia'yı satın almak için girişimlere başladı. 1 Eylül'de firma resmi olarak teklifini sendikalara sunarken, o günden bugüne yapılan tüm anlaşma girişimleri sonuçsuz kaldı. 22 Eylül'de de CAI teklifini çektiğini açıkladı. Bu karar ardından İtalya Sivil Havacılık Kurumu (ENAC) Başkanı Vito Riggio ve kayyum sıfatıyla Alitalia'yı yöneten Olağanüstü Komiser Augusto Fantozzi ile bir araya geldi. Toplantı ardından açıklamada bulunan ENAC Başkanı Riggio, Alitalia'nın ENAC'a 25 eylül 2008 tarihine kadar iflastan kurtulmasını sağlayacak somut plan sunmaması halinde, elindeki geçici uçuş lisansının iptal edileceğini söyledi.

Haberin Devamı

LUFTHANSA'DAN TEKLİF YOK

ENAC'ın Alitalia'ya en azından 30 Eylül'e kadar süre tanımasını beklediklerini bildiren ‘Olağanüstü Komiser' Fantozzi ise, “Bu tarihe kadar Alitalia'ya talip çıkmazsa, şirketin uçuşlarının iptal edilmesi seçeneğini bizzat ben gündeme getirebirim” dedi.
Lufthansa'nın Alitalia'yı satın almak istediği yönündeki iddialarla ilgili ise Fantozzi, “Şimdiya kadar Lufthansa'dan bize herhangi teklif gelmedi” dedi. CAI’nin sunduğu teklifin bazı sendikalar tarafından kabul görmemesinden üzüntü duyduğunu dile getiren Fantozzi, “Sunulan teklifi sendikaların da kabul etmesi gerekiyor. Anlaşmanın olmadığı bir ortamda, büyük şirketler de teklif sunmaya yanaşmıyor. Şu anda masada CAI haricinde hiç bir teklif de yok. Tarafsız olarak bu teklifin gerçekçi olduğu kanaatindeyim ve herkesi iyi düşünmeye davet ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

PİLOTLAR ŞARTLARI BEĞENMİYOR

Ulusal Sivil Havacılık Pilotları Derneği (ANPAC) Başkanı Fabio Berti teklifte Alitalia pilotlarının haftada 450 saat olan uçuş sürelerinin 2 katına çıkartılıp, ücretlerinde kısıtlama yapmayı içerdiğini söyledi.
Alitalia sorununun çözülmesi için önayak olan Başbakan Silvio Berlusconi ise, uzlaşmaya yanaşmayan ve büyük bir çalışan çoğunluğuna sahip olan CGIL sendikası’na yüklenerek, “Kesinlikle sorumluluk sahibi değiller. Bu anlaşmanın gerçekleşmemesi için her şeyi yaptılar. Hatta CAI yatırımcılarını ‘soyguncu' olarak adlandıracak kadar ileri gittiler. Şimdi bu reçete felaket ve işsizlik getirecek” dedi. Uzmanlar Alitalia'nın yok olması halinde 20 bin kişinin içini kaybedeceğini ve toplam 60 bin kişinin bu durumdan olumsuz etkileneceğini bildirdi.