Ekonomi Almanya’dan Türk profesöre liyakat nişanı

Almanya’dan Türk profesöre liyakat nişanı

23.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesi’nde İşletme Uygulamaları ve Telekomünikasyon Alanlarında Ajan Teknolojileri (Agent Technologies in Business Applications and Telecommunication AOT) kürsüsünün sahibi Prof. Dr. Şahin Albayrak, Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile onurlandırıldı

Almanya’dan Türk profesöre liyakat nişanı

Prof. Albayrak’a bu nişan, Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Johanna Wanka tarafından takdim edildi. Prof. Albayrak bu nişana Almanya ile Türkiye arasındaki bilimsel işbirliğinin geliştirilmesinde üstlendiği büyük sorumluluk ve göçmenlerin eğitim desteği yönünde yaptığı katkılardan dolayı layık görüldü.

Bakanın elinden aldı
Bakan Wanka yaptığı konuşmada, Prof. Albayrak’a bu nişanın eğitim, araştırma ve inovasyon alanındaki çalışmaları için verildiğini söyledi. Prof. Dr. Şahin Albayrak, aynı zamanda 150 araştırmacı ve destek personelinin çalıştığı Dağıtık Yapay Zeka Laboratuvarı’nın (Distributed Artificial Intelligence Laboratory-DAI-Labor) kurucusu ve başkanı.
Prof. Albayrak, Deutsche Telekom İnovasyon Laboratuvarları’nın (T-Labs) kurucu üyelerinden olup, halen bu kuruluşun Yönlendirme Komitesi’nde de görev yapıyor. Akıllı Ev çözümlerine odaklanan Ağ Bağlantılı Yaşam Derneği’nin (Connected Living Association) kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Albayrak, Alman-Türk İleri Bilişim Araştırmaları Merkezi’nin (GT-ARC) de kurucusu ve tepe yöneticisidir. Türkiye ve Almanya’da bir çok bakanlık, devlet kuruluşu ve büyük ölçekli şirkete danışmanlık yapmaktadır.

Haberin Devamı

Yeni nesil telekom alanını araştırıyor
Şahin Albayrak, ilk ve orta öğrenimini Tunceli’de tamamladı. 1979 yılında Almanya’ya giderek üniversite öğrenimini burada devam ettiren Albayrak, olağanüstü başarısıyla dikkat çekti. 35 yaşında profesörlük unvanına sahip olan Albayrak, branşının önde gelen isimleri arasında yer aldı. Berlin Teknik Üniversitesi’nde kürsü başkanlığına da getirildi.
Prof. Albayrak, yeni nesil telekomün hizmetleri, uygulamaları ve altyapıları alanlarında araştırma yapıyor. Özel ilgi alanları arasında otonom dağıtık işbirlikli sistemler için bilişsel mimariler ve Akıllı Şehirler, Akıllı Şebeke, e-Sağlık ve Siber Güvenlik odaklı çevrimiçi hizmet mühendisliği ve ajan-bazlı modelleme bulunuyor.