Ekonomi Altın fiyatlarında 'enflasyon' etkisi!

Altın fiyatlarında 'enflasyon' etkisi!

14.10.2022 - 08:05 | Son Güncellenme:

ABD’de Eylül ayı tüketici fiyat enflasyonu beklentilerin ötesinde yükselirken ons altın düşüş kaydederek negatif alana geriledi .Bu enflasyon verisi ardından Federal Rezerv’in yılın geri kalanında agresif para politikasını devam ettirmesi bekleniyor. Peki altın fiyatlarında yön ne olacak? İşte detaylar...

Altın fiyatlarında enflasyon etkisi

Perşembe günü ABD Çalışma Bakanlığı tüketici fiyat enflasyonunun Eylül ayı için %0,4 artış gösterdiğini açıkladı. Ağustos ayında endeks %0,1 oranında artmıştı. Uzman ekonomistlerin Eylül ayı için artış beklentisi %0,2 seviyesindeyken bu artış %0,4 seviyesinde oluştu.

Haberin Devamı

Yıllık enflasyon verisinin %8,1 seviyesinde oluşması beklenirken enflasyon raporu yıllık enflasyonu %8,2 seviyesine yükseldiğini gösteriyor.

Çekirdek tüketici fiyat enflasyonu %0,6’lık oranda keskin bir artış gösterdi. Piyasa beklentisi çekirdek enflasyonun %0,4 seviyesinde artacağı yönündeydi.

Bu enflasyon verisi ardından artık ABD piyasaları Kasım ayında gerçekleşecek faiz artırımının 75 baz puan olacağına neredeyse kesin gözle bakılıyor. Ve hatta Aralık ayında gerçekleşecek faiz artırımının dahi 75 baz puan olabileceği konuşulanlar arasında. Peki altın fiyatlarında yön ne olacak? İşte detaylar...

ALTIN FİYATLARINDAKİ SERT DÜŞÜŞÜN SEBEBİ NE?

Konuyla ilgili Milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"ABD enflasyonu beklentilerin üzerinde gelince ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına devam edeceği beklentisi doları güçlendiriyor. Riskli varlıklardan daha temkinli ve risksiz getiri arayışı başta diğer para birimleri olmak üzere altın ve hisse senetleri piyasasına satış baskısı oluşturuyor.

ONS ALTIN 1600 DOLARIN ALTINA İNER Mİ?

Ons altın fiyatında 1600 dolar önemli destek şu an için bu seviyelerin korunacağını beklemek daha doğru olur. Eğer Fed artış oranında beklentilerin çok çok üstünde bir adim atarsa o zaman daha aşağısını konuşabiliriz.

GRAM ALTIN 983 LİRAYA KADAR GERİLEDİ. FİYAT BİN LİRANIN ALTINDA KALICILIĞINI SAĞLAR MI?

Son gelişmeler 1000 TL üzerine çıkmasını zorlaştıracaktır. Yukarı dönüş için gelişen bu olumsuz havanın dağılması hatta faiz artışı beklentilerin düşünüldüğü kadar güçlü olmayacağına yönelik sinyaller alınması gerek. Bu da henüz çok taze olan kotu enflasyon datası üzerine biraz zor ve biraz zaman alacaktır.

KASIM AYINDA FED FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK. BEKLENTİNİZ NEDİR?

Gelen datalar 75 baz puan üzerinde bir artışı mümkün kılıyor. Beklentimiz en az 100 baz puan şeklinde olacağı yönünde."