Ekonomi Ambalajda depozito uygulaması başlıyor

Ambalajda depozito uygulaması başlıyor

01.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen ve belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilmesi, kullanılması sonrasında iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayanan “Ulusal Depozito Yönetim Sistemi”, 2023 yılı itibariyle uygulanmaya başlayacak.

Ambalajda depozito uygulaması başlıyor

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Cam, plastik ve alüminyum içecek ambalajları için geri dönüşüm oranının yüzde 90’a çıkması hedefleniyor.Bakanlığın ana hizmet binasında ve Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde pilot uygulaması başlamış olan Depozito Yönetim Sistemi, bakanlığa bağlı Türkiye Çevre Ajansı Başkanlığı’nca (TUÇA), bu yıl tüm Türkiye’de hayata geçirilecek. Uygulama kapsamında, 2023’ün sonuna kadar en az 2 bin depozito iade makinesi, 5 bin manuel iade noktasıyla birlikte toplamda 7 bin iade noktası vatandaşın hizmetine sunulacak. 2024 yılı içerisinde ise en az 10 bin adet noktada depozito iade makinesi olmak üzere iade noktalarının toplam sayısının 20 bine çıkarılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Geri dönüşüm 

Uygulama kapsamında ilk etapta, 0.1 litre ile 3 litre dahil hacme sahip tek kullanımlık ambalajlı; alkolsüz içecek, içme kaynak suları, doğal mineralli sular, alkollü ve alkolsüz bira, malt içecek, enerji içecekleri, sporcu içecekleri, şarap, damıtma yoluyla elde edilen alkollü içecek, meyve suları, süt ve içilebilir süt ürünlerinin yer aldığı yaklaşık 20 milyar adetlik cam, plastik ve alüminyum içecek ambalajının geri dönüşüme sokulması hedefleniyor. Böylece bir yılda, yaklaşık 37 bin ton sera gazı emisyonunun azaltılması, yerel yönetimlerin atık bertaraf maliyetinde yaklaşık 80 milyon euro değerinde azalma olması ve yaklaşık 350 milyon euro değerinde de enerji tasarrufu sağlanması bekleniyor. İçecek ambalajlarının geri dönüşüm oranının da yüzde 90’a çıkması planlanıyor.

Haberin Devamı

Çevreci cüzdan

Depozito sistemiyle tüketicilerin “at - kurtul” davranışlarının önüne geçilmesi, toplumun atık ayırma-toplama sistemlerine doğrudan katılımlarını sağlanacak. Vatandaşlar, kullandıkları ambalajları iade makinelerine yerleştirerek, cep telefonlarına da “Depozito Bilgi Sistemi” uygulamasını indirerek

sürece dahil olabilecek. Kullanıcı kaydı oluşturan vatandaşlar, uygulamada ürün sorgulama yapabileceği gibi en yakın geri dönüşüm otomatlarını görebilecek ve iade bedelinin biriktiği “çevreci cüzdana” sahip olacaklar. Cüzdandaki paralar, IBAN girilerek hesaplara da aktarılabilecek.

Yazarlar