Ekonomi Anadolu'da ihracat heyecanı yok

Anadolu'da ihracat heyecanı yok

15.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Anadolu'da ihracat heyecanı yok

Anadoluda ihracat heyecanı yok

Hükümetin aldığı ihracatı destekleme kararları, kendilerine de kulak verilmesini isteyen sanayicilere çok ümit vermedi

Anadolu sanayicisi, ihracat seferberliğine yol açmak amacıyla hazırlanan ihracatı destekleme kararlarına büyük bir ilgi göstermedi. Anadolulu sanayicilerin temsilcileri, bu tür kararların alınmasında kendilerine de söz hakkı tanınmasını gerektiğini savundu.
Yeni hükümetin ilk haftalarında Devlet Bakanı Işın Çelebi öncülüğünde alınan ihracatı artırmaya yönelik kararlar, çeşitli sanayi ve ticaret odalarının verdiği bilgiye göre üreticiler arasında fazla heyecan yaratmış değil. Bazı oda başkanlarının konuyla ilgili görüşleri şöyle:
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Şirin Yiğit: Alınan kararlar memnuniyet verici ama daha önce de benzer kararlar alınmıştı; henüz ortada somut bir şey yok. Bizim tekrar tekrar söylemek istediğimiz şu: Bölgeyle ilgili kararları almadan önce bizi de dinlesinler. Masabaşında alınan kararlardan daha yararlı olur böyle bir işbirliğiyle alınan kararlar. Geçmişte bu nedenle yanlış sonuçlar veren uygulamalar oldu.
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ümit Uzel: KOBİ'lerin ve özellikle ihracat potansiyeli olan orta ölçekli firmaların desteklenmesi şart. Çeşitli sıkıntılar içindeyiz; gümrük duvarları, bürokrasideki aksamalar vs. dünyada rekabet gücümüzü düşürüyor. Bu anlamda ihracatın desteklenmesine olumlu bakıyoruz. Ama öncelikle bu konuyla ihracatı, dünya pazarlarını bilen, özel sektör kafasıyla düşünen kişiler uğraşmalı.
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Çapar: Teşvik edildiklerini bilmek bile KOBİ'ler için bir tür teşvik oluyor. Fuar katılımlarına, yurt dışı çalışmalara yardım verilmesi, vs. özendirici. Ancak bu teşviklerin anlaması ve uygulaması kolay olmalı. Ayrıca teşviklerin süreklilik arzetmesi, sanayiciyi yarı yolda bırakmaması esas.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Mücahit Fındıklı: Madem hükümetlerimiz kısa ömürlü, o zaman ihracatı, kalkınmayı devlet politikası haline getirelim; siyasetten arınıp ortalığı bir toparlayalım! Her hükümet değiştiğinde sil baştan olmasın. Ekonomi bir ilim; Türkiye'nin ne yapması gerektiği belli: Üretip, satacağız. Ama paranız yoksa bize 'para vereceğiz' demeyin çünkü bize icraat lazım! Oturalım, gerçekleri, yapabileceklerimizi konuşalım. Yapacaklarını söyledikleri şeyler doğru ama uygulanacağına ilişkin pek inancımız yok.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Ada: Bürokrasi Anadolu'daki hareketi görmeli, Anadolu'nun sesine kulak vermeli! Böyle kararlar alınırken odalardan fikir almaları lazım; bunlar masa başında alınabilecek kararlar değil. Bizim insanlarımız dışarı açılmak istiyor ama ciddiye alınmıyoruz. İki yıldır Sivas'ta İhracatçılar Birliği şubesi açılması için uğraşıyoruz; bürokrasiye takıldık, ilerliyemiyoruz. İhracat kararlarına olumlu bakıyoruz ama yeterli değil.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk: İhracat potansiyeline sahip olan ama işletme sıkıntısı çeken firmalara ihracat şartlı işletme kredisi verilmeli; bu kredinin kolay ve yaygın biçimde temin edilmesi sağlanmalı. Enerji ve hammadde temininde de sanayiciye kolaylıklar sağlanmalı.