Ekonomi Ankara’dan İstanbul’a geldi hedefi 600 milyon liraya taşıdı

Ankara’dan İstanbul’a geldi hedefi 600 milyon liraya taşıdı

06.03.2011 - 02:10 | Son Güncellenme:

Emay İnşaat bu yıl konut projelerinin yanı sıra beş yıldızlı otel ve hastane inşaatlarıyla dikkatleri üzerine çekmeye hazırlanıyor. Hakan Çağlar, beş yıldızlı otelin adresi olarak Kozyatağı’nı gösterirken, diğer projenin yerini ise Bahçeşehir olarak ifade etti

Ankara’dan İstanbul’a geldi hedefi 600 milyon liraya taşıdı

İnşaat çalışmalarına 1995 yılında Ankara’da başlayan, bir yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) kazandığı ihaleler doğrultusunda merkezini İstanbul’a taşımaya karar veren Emay İnşaat, bu yılki ciro hedefini 600 milyon TL olarak belirledi.
Markalı konut üretiminin yanı sıra turizm ve sağlık alanında projeler üreteceklerini ifade eden Emay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, İçerenköy Fındıklı’da Kentplus Centrium isimli konut projesine devam ettiklerini belirterek, inşaatına Kozyatağı’nda başladıkları beş yıldızlı otel ve convention center projesine dikkat çekti. Çağlar, “120 milyon dolarlık bir yatırımla 360 odalı olmasını planladığımız otelle bölgenin en büyüğü olmayı hedefliyoruz” dedi. Sağlık alanındaki yatırımlarının adresi olarak Avrupa yakasında Bahçeşehir’i gösteren Çağlar, projelendirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Satışta yüzde 65’e ulaştı
2010 yılında yapımına İçerenköy Fındıklı’da başladıkları Kentplus Centrium projesine dikkat çeken Çağlar, üç blokta 800 konut olarak tasarladıkları çalışmada yaşanan değer artışının altını çizdi. 46 bin metrekarelik inşaat alanına sahip projede birkaç ay öncesine kadar metrekare fiyatları 2 bin 400 TL iken bugün 3 bin TL’ye ulaşıldığını söyleyen Çağlar, “Kayışdağı Caddesi’ni E5’e ve Bostancı kavşağına bağlayan hattın kanalın yapılması paralelinde 1 yıl sonra fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz” diye konuştu. Projede sosyal ve sportif donatı alanlarına ek olarak sadece kullananların bedelini ödeyeceği rezidans hizmetlerin de bulunacağını belirten Çağlar, “Ayrıca projede ortak alanlarda güneş enerjisinden faydalanılacak. Bu yolla aidatlarda yüzde 25 tasarruf sağlanacak” dedi.
Projede ulaştıkları satış oranını yüzde 65 olarak bildiren Çağlar, aynı oranı yine projenin içinde bir bölüm olan 34 katlı Centrium Tower ve Maslak Yapı ortaklığıyla Kurtköy’de 436 konutluk KentPlus Newport’ta da yakaladıklarını kaydetti.
1996 yılında merkezi İstanbul’a taşıdıktan sonra markalı konut projeleriyle adlarını duyurduklarını belirten Çağlar, bugüne kadar hayata geçirdikleri projeleri Kentplus Ataşehir, Kentplus Mimarsinan, Kentplus Kartal olarak ifade etti. KentPlus Ataşehir’deki 2 bin 44 konutun içinde bulunan Pleon Sportivo Spor Merkezi’ni hizmete açmış olmalarının altını çizen Çağlar, “7 bin metrekare kapalı alanı olan spor merkezi, Türkiye’nin en gelişmiş ve lüks spor merkezi olarak dizayn edildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kentplus değerini üçe katladı’
Hayat verdikleri projelerin değerlerinin yüksek oranlı arttığını ifade eden Hakan Çağlar, Ataşehir, Mimarsinan ve Kartal’da gerçekleştirdikleri projelerle Kentplus ismini markalaştırdıklarını vurguladı. 2005 yılında yapımına başlanan ve 2007 yılında bitirilen Kentplus Ataşehir projesinin o dönemde TOKİ payı dahil 350 milyon dolarlık bir değere sahip olduğunu dile getiren Çağlar, bugünkü değerin ise 1 milyar dolar olduğunu kaydetti. Çağlar, öte yandan 2008 yılı Kurumlar Vergisi Türkiye vergi rekortmenleri listesine 62’nci sıradan girdiklerini belirtti.

‘Proje fazlası sorun yaratır’
Hakan Çağlar, Türkiye’nin önümüzdeki dört yıllık süreç içinde büyüyeceğini belirterek, söz konusu dönemde inşaat sektörünün lokomotif bir rol üstleneceğini kaydetti. Öte yandan, bunun geliştirilen her projenin aynı başarıyı göstermesi anlamına gelmediğini belirterek, şöyle konuştu:
“Proje fazlalığı her zamankinden düşündürücü boyutlarda sorun yaratabilir. Alıcının ve geliştiricinin seçici olması lazım. Ataşehir’deki konut piyasası artık gelişti. Prim vaad edemiyorsunuz. Artan fiyatlar insanları zorluyor. Metrekare bazında fiyat 5 bin TL’yi buldu. Bu rakamlar 10 bine TL’ye çıkar mı, emin değilim.”

Haberin Devamı

‘Beyaz eldiven’ler eylülde zirvede hizmet verecek
155 ve 145 metrelik kulelerinde uyguladığı mimariyle Mecidiyeköy’ün sembollerinden biri olmaya hazırlanan Trump Towers’da her türlü ihtiyacın anında karşılanabileceği ‘beyaz eldiven konsiyerj’ sistemi olacak

BİR BAKIŞTA
Projenin adı: Trump Towers İstanbul.
Projenin lokasyonu: Büyükdere Caddesi / Mecidiyeköy.
Yapan şirket: D Yapı.
Satış ve Pazarlama: FYP Proje Geliştirme Pazarlama & CEFIC.
İnşaata başlama tarihi: Ocak 2007.
Tamamlanma tarihi: Eylül 2011.
Toplam arsa: 20 bin 672 metrekare.
Toplam inşaat alanı: 260 bin metrekare.
Satılabilir alan: 70 bin metrekare.
Konut sayısı: 204.
En küçük konut: 102 metrekare.
En büyük konut: 686 metrekare.
Projedeki binaların yükseklikleri: Rezidans kulesi 155 metre. Ofis kulesi 145 metre.
Yaşayacak insan sayısı: 3 bin 200 ofis çalışanı da dahil olmak üzere toplamda 5 bin 600 kişinin yaşaması bekleniyor. (AVM+ofis+rezidans)
Ticari alanlar: Alışveriş merkezi ve ofis kulesi.
Sosyal donatılar: 3 bin 750 metrekarelik kapalı yüzme havuzu ve fitness center. 45 bin metrekare kiralanabilir alan ve yaya sirkülasyon alanları dahil toplam 74 bin metrekarelik alışveriş merkezi. Sinema ve restoranlar.

Haberin Devamı

PROJENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Projenin Mecidiyeköy’de yer alması başlı ulaşım açısından başlı başına bir çekim noktası oluşturuyor. Mimarideki ayrıntılar bir diğer temel özellik olarak ön plana çıkarken, ileri teknoloji ve kaliteli malzeme kullanımı projenin bir diğer iddiası. Projenin içinde bulunan mimari tasarım ofisi ise, daire sahiplerine kişisel dekorasyon uygulamaları için fırsat aralıyor.
Projenin en cazip noktalarından birini de Türkiye’de ilk defa uygulanan ‘beyaz eldiven konsiyerj’ sistemi oluşturuyor. Sistem, ihtiyaçları tanımlarla sınırlı bırakmıyor. Bu özel çalışma paralelinde her ihtiyaç anında karşılanabilecek. Bir diğer çekim noktası ise şarap severlere özel. Trump Towers’da daire sahiplerine özel 16 bin şişelik özel şarap kavı bulunuyor. Tam donanımlı çocuk oyun odası ve her şeyin çocuk boyutlarıyla tasarlandığı AVM içindeki eğlence katı çocuklar için özel bir alan yaratıyor.

Haberin Devamı

FİYAT DÜZEYİ
En düşük metrekare fiyatı: 5 bin 500 dolar
En yüksek metrekare fiyatı: 9 bin 700 dolar.
En ucuz konut: 598 bin dolar
En pahalı konut: 2 milyon 600 bin dolar.

ULAŞIM İMKÂNLARI
En yakın okullar: İstanbul Bilgi Üniversitesi 650 metre, Haliç Üniversitesi 2 kilometre, Bahçeşehir Üniversitesi 6 kilometre, Özel Karagözyan Ermeni İlköğretim Okulu 650 metre, Mustafa Sarıgül İlköğretim Okulu 300 metre, Yunus Emre Lisesi 80 metre, Balmumcu Ata Koleji 2.6 kilometre, Şişli Ufuk Koleji 1.8 kilometre, BJK Koleji 4.2 kilometre, Ahi Evran Anadolu Ticaret Lisesi 900 metre.
En yakın poliklinik ve hastaneler: Florance Nightingale Hastanesi 500 metre, Memorial Hastensi 3 kilometre, Fransız Lape 700 metre, Türkiye Hastanesi 820 metre, Türk Kalp Vakfı 1.14 kilometre, Şişli Etfal Hastanesi 1.26 kilometre, Amerikan Hastanesi 1.76 kilometre uzaklıkta.
En yakın alışveriş merkezi: Proje kapsamında alışveriş merkezi bulunuyor. Bunun dışında Cevahir AVM, Profilo AVM, Astoria AVM, Kanyon AVM, Metrocity AVM ve Sapphire AVM proje çevresinde yer alıyor.
Havalimanlarına uzaklığı: Atatürk Havalimanı’na 17 kilometre, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 32 kilometre.
Anayollara uzaklığı: E-5’e 50 metre, TEM’e 8.9 kilometre.

Haberin Devamı

Boğaz sakinleri arasına Karamancı Ailesi de katıldı
Ailesinin Anadoluhisarı’nda yer alan Zarif Mustafa Paşa Yalısı Mehtabiye Köşkü, tekstilci Murat Karamancı tarafından satın alındı. Bir süreden bu yana aile içi anlaşmazlıklara sahne olduğu ve satış masasında yer aldığı bilinen köşke tekstilci Karamancı, 4 Şubat tarihinde 18 milyon 64 bin TL verdi. El değiştiren yalının komşusu ise Demsa’nın yönetim kurulu üyesi olan Demet Sabancı.
Köşkün 400 metrekare alanı ve Boğaziçi’ne 17 metre cephesi bulunuyor. Üç bölümden oluşan Zarif Mustafa Paşa Yalısı’nın bir bölümü olan Mehtabiye Köşkü, Murat Karamancı tarafından satın alınırken köşkün diğer bölümü olan harem kısmı ise yıkılmış durumda. Zarif Mustafa Paşa Yalısı’nın üçüncü bölümü olan Selamlık kısmı ise 2000’de 3.5 milyon dolara Demsa Group Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan tarafından satın alınmıştı.

Tulip Turkuaz’da kaporalar iade ediliyor
Emlak Konut GYO, bir açıklama yaparak Tulip Turkuaz projesi için şirket hesaplarına kapora yatıranların paralarını iade edeceğini açıkladı. 42 kişinin isminin yer aldığı listede iade edilmesi planlanan miktarlar, 254 TL ile 15 bin 542 TL arasında değişiyor.
Emlak Konut, 27 Mayıs 2010 tarihinde Tulip Gayrimenkul ile arasındaki sözleşmeyi feshederek konut satış yetkisinin fesih tarihinden itibaren firmadan alındığını açıklamıştı. Tulip Gayrımenkul’ün Türkiye’deki ilk çalışması olan Tulip Turkuaz’ın yanı sıra Tulip Towers projesinde yapılacak konut sayısı 1150 olarak belirlenmişti.

Osman Hamdi Bey Ödülü’nün sahibi Arolat
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin (MSGSÜ) kurucusu olan Osman Hamdi Bey’in anısını yaşatmak üzere bu yıl başlayan yeni bir ödül düzenlendi. Sanat, tasarım, mimarlık ve düşünce dünyasına katkıda bulunan isimlerin yeralacağı Osman Hamdi Bey Ödülü’nün ilk sahibi ise mimar Emre Arolat oldu. Okulun 1986 yılı mezunları arasında yer alan mimar Emre Arolat, mimarlık alanında en önemli ödüllerden biri sayılan Ağa Han Ödülü’ nü 2010 yılında kazanan isim olduğu için bu ödüle layık görüldü.
Arolat’a ödülü, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde 7 Mart’ta düzenlenecek törende verilecek. Devlet Konservatuvarı Orkestrası ve Korosu’nun da Yunus Emre Oratoryosu’nu seslendireceği törenin ardından Emre Arolat ‘An/ Moment’ sergisi açılacak.
Öte yandan, Türkiye’de arkeolojinin, müzeciliğin, modern sanat eğitiminin ve batılı resmin kurucusu olarak anılan Osman Hamdi Bey’in ölümünün bu yıl 101’inci yıldönümü.