Ekonomi ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

20.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Kumbaracıbaşı, Türkiye'nin ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemin eşiğine geldiğini savunarak, "Dış kredi sıkıntısı aşılmadığı taktirde bahar aylarında ekonomi ciddi bir darboğaza girebilir. RP'li bakanların sık sık ABD'ye gitmeleri sıkıntıyı geciktirmeye yönelik çabalardır" dedi.
Kumbaracıbaşı dün yaptığı yazılı basın açıklamasında, Başbakan Necmettin Erbakan'ın, ekonominin düzeldiği ve bütçenin fazla vereceğine ilişkin açıklamalarının ekonomistler arasında eğlence konusu haline geldiğini hayali kaynak paketlerinden sonra ekonomiye ilişkin gerçek dışı açıklamaların sürdüğünü söyledi. Kumbaracıbaşı, "Hükümetin hiç bir ciddi hazırlık programı yapılmadan Şubat ayında davet ettiği ancak Mart'ta gelmesi beklenen IMF heyetini aldatması da olanaksız görünüyor" dedi.

Kumbaracıbaşı, hükümetin bu güne kadar yaptığı tek şeyin bankalardan ve bedelsiz ithalat yoluyla vatandaşlardan aldığı yaklaşık dört milyar dolarlık gelirle açıkları kapatmak olduğunu vurgulayarak, hükümetin bu açıkları da Merkez Bankası'na naylon senetler vermek suretiyle hukuken ve usulen kapatma şeklinde yapmayı düşündüğünü söyledi. Kumbaracıbaşı, bunun gerçek anlamının karşılıksız olarak para basmak olduğunu belirterek, "Bu nedenle sadece hükümetin kaynak operasyonları fiyaskoyla sonuçlanmayacak aynı zamanda enflasyon da hızlanacaktır" dedi.
Kumbaracıbaşı, hükümetin faizlerin düştüğüne ilişkin açıklamalarının da gerçek dışı olduğunu söyledi.