Ekonomi Aşırı sıcak havada ‘1 milyon’ rüzgârı!

Aşırı sıcak havada ‘1 milyon’ rüzgârı!

02.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son yılların en sıcak günleri ‘klima’ satışlarını patlattı. İşlerin azlığından ‘Klimada sezonu açamadık’ diyerek bekleyen sektör temsilcileri, şimdi talebe yetişemiyor. Hedef büyüten sektör 1 milyonluk satış beklentisinde

Aşırı sıcak havada  ‘1 milyon’ rüzgârı

Sıcaklıkların bayramla birlikte tırmanışa geçmesi ve perşembe gününden itibaren son yılların en sıcak günlerinin yaşanması klima satışlarında da yoğun talep getirdi. Bir süre daha devam etmesi beklenen aşırı sıcak havaya karşı tedbir almak isteyen vatandaşlar, sıcaklara karşı klima kozunu oynuyor. Satışlarda ani bir artış olduğuna dikkat çeken klima firmalarının temsilcileri, 2016 yılında 800 bin split klima satıldığını, bu yıl rakamın 1 milyonu görebileceğini ifade etti. Türkiye bu satış büyüklüğü ile Avrupa’daki en büyük üçüncü pazar olma durumunu da koruyor.

Haberin Devamı

Güneydoğu hareketli

Klima satışlarında merkez İstanbul olmaya devam ediyor. İstanbullular zorlayıcı sıcaklara karşı klimayla direnmeye çalışıyor. İstanbul’un ardından ise Güneydoğu Anadolu, Ege, Çukurova etrafındaki iller ve Antalya geliyor. Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, “Bildiğiniz gibi bu yıl yaz oldukça geç geldi, hatta Ramazan ayı mevsim normallerinin altında, oldukça serin geçti. Bu da iklimlendirme sektöründe yaz sezonu açılmış olmasına karşın klimada talebin ertelenmesine neden oldu. Ancak Bayram ile birlikte sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmış olması, nem oranının yükselerek hava sıcaklığının daha yoğun hissedilmesi tüm bölgelerde gözle görülür bir talep artışına da neden oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Önder, Türkiye’de bu alanda önemli bir büyüme potansiyeli olduğunu belirtirken, her yıl ortalama yüzde 7 ile 10 civarında bir büyüme kaydedildiğini söyledi. Ev tipi klima satışlarının ise genel ortalamanın daha üzerinde seyrettiğini anlatan Önder, geçen yıl klima satışlarında yüzde 17.5’lik bir artış yaşandığını hatırlattı.

Yüzde 300 zıpladı!

İklimSA İş Birimi Direktörü Tansu Öztorun, 1 hafta önceye kadar mevsimsel sıcaklıklar beklenilen düzeylerde olmadığı için yaz hareketliliği olmadığını söyledi. Ancak son 4-5 günde ise ani sıcaklık yükselişlerinin satışlara doping etkisi yaptığını belirten Öztorun, bayi satışlarında ve servis montajlarında son günlerde yüzde 300 seviyesinde artış gerçekleştiğini vurguladı.

Öztorun, “Resmi kuruluşlardan aldığımız bilgiler sıcaklıkların Temmuz ayı boyunca mevsim ortalamalarının üzerinde gerçekleşeceği yönünde. Eskisine kıyasla hayatımızda daha fazla yer alan klima konforundan vazgeçmek istemeyen tüketicilerden gelen talebin daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

‘ÖTV’ iyi geldi

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), tarafından geçen ay yapılan açıklamada ise, beyaz eşyada ÖTV indirimiyle birlikte klima firmalarının da çeşitli ödeme seçenekleri sunduğu belirtildi. Bu sayede klima satışlarında Mart-mayıs döneminde de taleplerin alındığı ifade edildi. Açıklamada, klima satışlarının hava sıcaklıklarının yükselmesiyle ciddi bir satış adedine ulaşacağı dile getirildi.

Haberin Devamı

Klima fiyatları: 1.700-4 bin TL

Ortalama bir klimanın fiyatı 1.700 liradan başlarken, gelişen trendler ve teknolojiyle birlikte fiyat 4 bin liraya kadar çıkıyor. Firma temsilcileri daha önce klima alındığında fiyata bakıldığını belirtirken, şimdi enerji tüketimi ve performansına bakılarak alım yapıldığını anlatıyor.

Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu, mevcut ÖTV indiriminin de eylül ayına kadar uzamasıyla klima satışlarının artacağını belirterek, bu yıl 900 bin adetlik satışa ulaşılacağını ifade etti. Kayaoğlu, “İnşaat sektöründe yaşanılan gelişmeler ve mevcut ÖTV indiriminin Eylül ayı sonuna kadar uzatılmasıyla ev tipi klima satışlarının artarak devam edeceğini bekliyoruz” dedi.