Ekonomi Ayaş domatesi AB tescili aldı

Ayaş domatesi AB tescili aldı

01.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ayaş domatesi, Ankara’nın Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret alan ilk ürünü oldu.

Ayaş domatesi AB tescili aldı

AYLİN RANA AYDİN - Böylece Türkiye’nin AB tescilli ürün sayısı 15’e yükseldi. Ata tohumlarından üretilen Ayaş domatesi, dilim dilim görünümü, hafif tuzlu ve limonsu aromasıyla diğer türlerden ayrışıyor.  AB tescili ile uluslararası alanda daha tanınır hale geleceği ifade edilen Ayaş domatesinde ihracat yolunun da açılması bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Ayaş Ziraat Odası Başkanı Erdinç Polatateş, “Ankara’nın ilk AB tescilli ürünü oldu. Bununla birlikte ilerleyen dönemlerde yurtdışına ihracatımız çok olmasa bile önünü açma imkanı sağlayacak. Ankara’da sadece birkaç zincir markette coğrafi işaretli reyonlarda ürünlerimiz satılıyor, bunun artmasını bekliyoruz” dedi

Haberin Devamı

6 ürün tescilde

Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Ankara’mızın gözbebeği ürünü Ayaş domatesi, uluslararası alanda daha tanınır hale gelecek” açıklamasında bulundu. Bakan Yumaklı, Ayaş domatesinin AB coğrafi işaret almasından büyük sevinç duyduklarını belirterek, “Coğrafi işaret başta tarımsal olmak üzere ürünlere değer katıyor. Ayaş domatesi, uluslararası alanda daha tanınır hale gelecek” değerlendirmesini yaptı. Bakanlık açıklamasına göre, AB coğrafi işaret tescili için başvuruda bekleyen ürün sayısı ise 40.

Özelliği nedir?

Ayaş domatesi, Ayaş ilçesinde yerel ekotipte tohum ve fideler kullanılarak yetiştirilen, ince kabuklu ve çok sulu bir domatestir. Asit oranının yüksek olması nedeniyle hafif tuzlu ve limonsu aromaya sahiptir.

Haberin Devamı

AB tescilli 15 ürün var

AB’den Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Aydın kestanesi, Bayramiç beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi tescil aldı.

Emine Erdoğan: Eşsiz hediye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Ayaş domatesinin, AB coğrafi işaret tescili almasıyla ilgili paylaşımda bulundu. Ayaş domatesini tarladan toplayan çiftçi kadınları ziyaretine ilişkin görüntüleri de paylaşan Emine Erdoğan, “Anadolunun altın değerindeki topraklarından sofralarımıza ulaşan her nimet, eşsiz bir hediye. AB nezdinde coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen yerel zenginliklerimize, Ankara’mızın meşhur Ayaş domatesinin de eklenmesi mutluluk verici” ifadelerini kullandı.