Ekonomi "Baba devlet devam ediyor"

"Baba devlet devam ediyor"

05.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Baba devlet devam ediyor"

Baba devlet devam ediyor

TİSK Başkanı Refik Baydur Başbakan Mesut Yılmaz'ın Ekonomik ve Sosyal Konseyin ilk toplantıdan sonra 15 gün içinde toplanacağını söylemesine rağmen halen toplanmadığını belirterek" baba devlet devam ediyor" dedi.

Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası'nın ( KİPLAS ) 35. kuruluş yılı nedeniyle önceki gün İstanbul'da "Global rekabet, endüstriyel değişim ve Türk sanayi" konulu bir seminer düzenlendi. Seminerde konuşan KİPLAS ve TİSK Başkanı Refik Baydur, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in 2. toplantıyı yapmamasını eleştirdi. Baydur şöyle konuştu: "Sayın Başbakan Yılmaz ilk toplantıda ikinci toplantının 15 gün sonra yapılacağını söylemişti. Ancak aradan 1.5 ay geçti. Ekonomik ve Sosyal Konsey hala toplanmadı. Baba devet devam ediyor. Bildiğini okuyor istediği zaman toplanıyor istemediği zaman toplanmıyor. Toplantıda konuşan Çalışma Bakanı Nami Çağan, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in muhtemelen önümüzdeki hafta toplanacağını söyledi. Bakan Çağan sosyal güvenlikle ilgili alt komisyonun çalışmalarını tamamladığını ve emeklilik yaşıyla ilgili bir takım seçenekler hazırladığını söyledi. Nami Çağan, "Küreselleşmeye uyum gerekçesiyle sendikaları geriletmek yanlıştır" dedi. Yine seminerde konuşan İsveç İşveren Örgütü Almega'nın Genel Direktörü Göran Turogen de sendikaların küreselleşmeye uygun olarak yeniden yapılanması gerektiğini belirterek "sendikalar tüm bir grubu temsil etmektense işçilerin bireysel sorunlarıyla da ilgilenmeli. Sendikalar bu değişikliğ gerçekleştiremezlerse rekabet ortamı içersinde ortadan yokolup giderler" diye konuştu. Tisk Genel Sekreteri Kubilay Atasayar da iş gücencesini de yasalarla arayan zihniyetin terk edilmesini istedi. Türk - İş Başkanı Bayram Meral ise 12 Eylül hukukunun kaldırılması için işverenlerle işbirilği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Disk Başkanı Rıdvan Budak'ta işverenlerin kayıtdışı ekonominin bir an önce kayda alınması ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için çaba harcamaları gerektiğini belirtti. Hak - İş Başkanı Salim Uslu da sendikalar ve sivim toplum örgütlerinin vesayet kurumu olmaması gerktiğini söyledi.

Seminerin öğleden sonraki bölümüne konuşmacı olarak katılan Milliyet Gazetesi Ekonomi Bölüm Yönetmeni Dr. Şeref Oğuz, globalizasyonu; küresel düşünmek, yöresel davranmak olarak tanımlarken küreselleşmenin getirdiği fırsatların Türkiye'de, doğru yapılanmanın, doğru zamanda, doğru yerde kullanılmasıyla finans dünyasının merkezinin İstanbul olabileceğini belirtti. Türkiye'deki KOBİ'ler konusunda da görüş bildiren Oğuz, "Devlet KOBİ'lere gölge etmemeli. KOBİ'ler uçmayı seviyor ama ayaklarında prangalar var. Bu prangalarda Ankaradır. KOBi'leri prangadan kurtarıp katma değeri yüksek, nitelikli kobiler oluşturmalıyız" dedi. Dünyada geleceğin sektörleri olarak yazılım, bio genetik, yenilikçi elektronik, uzay teknolojisi sektörlerini gösteren Dr. Oğuz, " 2000 yılına kadar firmalar bilgi tenkonojisine 2.8 trilyon dolar yatırım yapacaklar. Bu pastadan bizde bir pay almak için çalışmalıyız" diye konuştu.Daha sonra konuşan Milliyet gazetesi yazarı Osman Ulagay ise globallesmenin felsefik ve sosyal boyutuna değinerek "dünyanın kuantum sıçramalara açık bir hale geldi. Hiç beklenmedik olaylar karşısında küreselleşmenin örneklerini görebiliyoruz. Son zamanlarda buna en canlı örnek Prenses Diana'nın cenaze töreniydi" dedi. Son olarak konuşan Milliyet gazetesi yazarı Şahin Alpay ise son günlerde gündemde olan Başkanlık Sistemi hakkındaki görüşlerini açıklarken "Başkanlık Sistemi uyum gerektirir. Biz mevcut sistemi koruyamıyoruz. Bizim için en uygun sistem parlementer sistemdir. Ama çoğunluk seçim sistemli bir parlementer sistem" diye konuştu.


Yazarlar