Ekonomi Babayiğit yapmazsa yerli otoyu biz yaparız

Babayiğit yapmazsa yerli otoyu biz yaparız

05.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil konusunda kesin bir dille konuştu ve “Biz, hiçbir kuruma ‘Gel paranı batır’ demiyoruz. Ama zel sektör yaptı yaptı, yapmadı biz yaparız. Türkiye otomobilini yapacak arkadaş” ifadesini kullandı.

Babayiğit yapmazsa yerli otoyu biz yaparız


Conrad Oteli’nde “2012 İhracat Destekleri Analizi-2013 Yılı Hedefleri”ni açıkladıktan sonra soruları da yanıtlayan Çağlayan,
özel sektöre yerli marka otomobil konusundaki davetini yineledi. “Babayiğit bu yıl kar inşallah” diyen Çağlayan, şöyle devam etti:
“Çıkar ama ağır kalıyorlar. Burada göbek bağı var. Lisans veren firmalara göbek bağlamış durumdalar. Doğal olarak bu da firmaların yerli otomobil yatırımlarını engelliyor. Acaba olur mu diye bir korku var. Ama korkunun ecele faydası yok. Biz, hiçbir kuruma ‘Gel paranı batır’ demiyoruz. Ama özel sektör yaptı yaptı, yapmadı biz yaparız. Türkiye otomobilini yapacak arkadaş! Dileriz özel sektör yapsın ama onun olmadığı yerde devlet olarak devreye gireriz.”

Yerli otomobil için görüştüğü firmalar olduğunu, bu firmaların planlarını getirip, taleplerini anlatacağını söyleyen Çağlayan, “Biz de neler yapıp edeceğimizi göreceğiz. Bunu eninde sonunda yapacağız. Yaptığımızda bunun tutacağını göreceğiz. Yerli otomobil için babayiğit inşallah bu sene çıkar. Bu yıl çıkmasın seneye çıkar. Ama biz kamu olarak ilk etapta projede yer alabiliriz. Biz özel sektöre rakip olan değil önünü açan bir iktidarız” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Kendi firmalarına baksınlar”

Bakan Çağlayan, Türkiye’nin İran’a yönelik altın ihracatına da değinerek, bu satışın devletten devlete gerçekleşmediğinign altını çizdi. Altının, ihracatı yapılan 20 binden fazla üründen biri olduğunu kaydeden Çağlayan, “Ben altın da satarım, demir de satarım, bakır da satarım, dizi film de. Bizden kim ne mal istiyorsa gider onu satarız. Altını İran’a, BAE’ye, İngiltere’ye, İsviçre’ye satıyoruz. Altın satışından Türkiye 5.4 milyar dış ticaret fazlası verdi” dedi. 2012’de mücevherat ihracatının altın hariç 2.5 milyar doları bulduğunu, altın ile birlikte yaklaşık 15 milyar dolarlık ihracat yapıldığını da anlatan Çağlayan, şunları söyledi:
“Türkiye’ye yaptırım yapmak isteyenler dönüp kendi firmalarına baksınlar. Bizim İran’a yaptığımız ihracat toplam ithalatının yüzde 8-9’u civarında. İran’ın yaklaşık 70-75 milyar dolarlık ithalatına hangi ülkelerin firmaları mal satıyor? Yaptırım uygulayanlar çıkacak. Zambiya, Gana mal satmıyor İran’a. Ben satarım. Başkasının yaptırımı beni ilgilendirmez. AB yaptırım kararı almış. Ben AB üyesi değilim. AB gitsin kendi firmalarına baksın. Kamuoyu sakın gaza gelmesin.”

Yazarlar