Ekonomi Bağış’ın mektubu ulaştı ‘avrokrat’lara burs yağdı

Bağış’ın mektubu ulaştı ‘avrokrat’lara burs yağdı

04.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Bakanı Bağış’ın girişimiyle başlatılan Avrupa Koleji Burs Programına bu yıl 19 genç kabul edildi. AB kurumlarında bürokrat olacak gençlere özel sektörden 15 firma sponsor oldu

Bağış’ın mektubu ulaştı  ‘avrokrat’lara burs yağdı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, iki yıl önce Belçika’nın Brugge kentindeki Avrupa Koleji’nin kampüsünü ziyaret etti. Burada sadece iki Türk öğrencinin okuduğunu gören Bakan, Türkiye’ye döner dönmez sayının artması için Türk iş hayatının önde gelen kurumlarının temsilcilerine mektup yazarak destek istedi....
Mektup yerine ulaştı, bakanın destek çağrısı fazlasıyla cevap buldu.
Sabancı Holding, Doğuş Holding, Yaşar Holding gibi özel sektör kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle finanse edilen Avrupa Koleji Burs Programı kapsamında, önceki yıl 14, geçen yıl 19, bu yıl ise 22 öğrenciye burs imkânı sağlandı.

İş dünyası katıldı
Program, AB adaylık sürecinde, kamu ve özel sektörde ihtiyaç duyulan, donanımlı AB uzmanlarını ve gelecekte Avrupa Birliği kurumlarında çalışacak Türk bürokratlarını yani geleceğin Türk avrokratlarını (AB konusunda uzman kişi) yetiştirmeyi amaçlıyor.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın, Feriye Lokantası’nda, destek sağlayan kurumların temsilcilerine verdiği akşam yemeğine Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever, Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Grup Başkanı Okşan Atilla Sanön, Kibar Holding CEO’su Ali Kibar, Şölen Çikolata Yönetim Kurul başkanı İsmail Çoban, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım gibi isimler katıldı.
Konuşmasında, AB konusunda uzman sayısının artması için iş dünyasının desteğini esirgememesini isteyen Bağış, Avrupa Koleji’nde yetişen uzmanların AB Bakanlığının da aralarında olduğu çeşitli kamu kurumlarının yanı sıra özel sektörde, sivil toplum kuruluşlarında ve üniversitelerde istihdam edildiğini söyledi.

60 AB uzmanı yetişti
Son üç yılda, yılda ortalama 20 Türk gencini, Türk kuruluşlarının verdiği burslarla Avrupa Koleji’nde eğittiklerini anlatan Bağış, projenin, AB üyesi olmaya çalışan bir ülkenin daha fazla AB uzmanı yetiştirmesi açısından önemine dikkat çekti.
Bağış şunları söyledi: “Kolej çok önemli. AB’de muhatap olduğumuz komisyondaki üst düzey yetkililerin ve AB üyesi ülkelerde muhatap olduğumuz devlet yetkililerinin bir çoğunun Avrupa Koleji mezunu olması zaten bu okulun performansının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.”

Haberin Devamı

‘Türkiye üyeliği AB için başarı olur’

Avrupa Koleji Rektörü Prof. Dr. Paul Demaret ise, Avrupa Koleji’nde parlak Türk gençlerini ekonomiden hukuka kadar çeşitli konularda eğittiklerini belirterek, kolejin bu yolla Türkiye’nin AB’ye daha da yaklaşmasına mütevazı bir katkıda bulunduğunu söyledi.
“Ben de artık Türkiye’nin Avrupa içinde yeri olduğunu düşünen Avrupalılardanım” ifadesini kullanan Demaret, şunları kaydetti: “Tabii ki belli koşullar yerine getirildiğinde, Türkiye Avrupa’nın parçası olma hakkına sahip.
Avrupa da Türkiye’ye diğer aday ülkelerden farklıymış gibi muamele etmemelidir. Türkiye’nin Avrupa’ya girmesi, Türkiye’yi bilmem ama Avrupa için büyük bir başarı olacaktır. Çünkü bu, jeopolitik düzeyde Avrupa Birliği’nin önemini artıracaktır.”