Ekonomi Bakan Şimşek: Kaçakçılığın nedeni fiyat farkı

Bakan Şimşek: Kaçakçılığın nedeni fiyat farkı

11.03.2013 - 16:04 | Son Güncellenme:

.

Bakan Şimşek: Kaçakçılığın nedeni fiyat farkı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de sigara kaçakçılığının önemli nedenlerinden birinin komşu ülkelerdeki sigara fiyatlarının düşüklüğü olduğunu belirtti.

Şimşek, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın yazılı soru önergesine verdiği cevapta, sigara kaçakçılığını sadece vergi ve fiyat artışlarıyla açıklamanın mümkün olmadığını ifade etti.

Sigara kaçakçılığının nedenleri arasında, tütün ürünlerinin uluslararası ticaretinde kontrol eksikliği, uluslararası örgüt bağlantıları, ülkeler arasındaki işbirliğinin yetersizliği gibi birçok farklı etken bulunduğunu kaydeden Şimşek, ”Ayrıca, ülkemizdeki sigara kaçakçılığının önemli bir nedeni de komşu ülkelerdeki sigara fiyatlarının ülkemizdeki fiyatların çok altında olmasıdır. Ülkemizdeki sigara kaçakçılığında bu faktörün önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir” dedi.

Şimşek, sigara kaçakçılığıyla mücadelenin 27 Ekim 2011 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile yayımlanan ”Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı (2011-2013)” çerçevesinde, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde sürdürüldüğünü belirtti.

Sigaralarda Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi oranının düşürülmesi yönünde herhangi bir çalışma bulunmadığını kaydeden Şimşek, bu tür uygulamanın Türkiye’nin de taraf olduğu Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin ilke ve hedefleriyle de ters düştüğünü vurguladı. Şimşek, Türkiye’nin, sözleşmenin tütün kullanımının azaltılmasında alınabilecek fiyat ve vergi tedbirlerine ilişkin 6. maddesindeki uygulama rehberinin hazırlanmasında temel çalışmaları gerçekleştiren ”anahtar kolaylaştırıcı ülke” grubuna dahil dört ülkeden biri olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin, sigaraların vergilendirilmesi konusunda birçok ülke tarafından örnek alındığını kaydetti.