Ekonomi Bakü -Ceyhan'da geri dönmeyiz

Bakü -Ceyhan'da geri dönmeyiz

01.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bakü -Ceyhan'da geri dönmeyiz

Bakü -Ceyhanda geri dönmeyiz

       GERÇEKLEŞMESİ tehlikeye düştüğü ileri sürülen Bakü - Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi için İstanbul'da görüşen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve Başbakan Mesut Yılmaz, proje için emin konuştular. Aliyev, "Biz bütün zorlukları göze alarak biz bu projeyi hayata geçireceğiz" derken, Yılmaz, "Geri dönüşümüz söz konusu değildir" dedi.
       Cumhuriyet'in 75. yıl kutlamalar nedeniyle İstanbul'da bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Başbakan Yılmaz, dün Conrad Otel'de yaklaşık yarım saat görüşerek Bakü - Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'ni değerlendirdiler. Yılmaz, önceki gün Ankara'da imzalanan Bakü - Ceyhan Boru Hattı'nın gerçekleştirilmesi konusundaki bütün ilgili ülkelerin ortak iradesini yansıtan deklarasyonun, bu proje hakkında kesin iradelerini ortaya koyduğunu belirterek, "Meselenin en önemli safhası tamamlanmıştır. Hükümetlerin siyasi iradesi deklarasyonla ortaya konmuştur. Bundan sonra görüşmeler, daha çok teknik ve ekonomik görüşmeler olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanının fikir babası, yaratıcısı olduğu bu proje asrın en önemli projelerindendir. İnanıyorum ki önümüzdeki aylarda bu teknik görüşmeler de tamamlanarak hayata geçirilecektir" dedi.

       Yılmaz, projeyle ilgili projeyi gerçekleştirecek olan konsorsiyuma dahil olan devletlerin bazı tereddüt ve beklentileri olduğunu belirterek, bunu gidermek için önümüzdeki günlerde bu şirketler ve konsorsiyumla görüşmeler yapılacağını söyledi. Yılmaz, ayrıca Aliyev'i yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik ederek, seçimler nedeniyle bir süre askıya alınan Minsk görüşmelerini tekrar değerlendireceklerini kaydetti.
       Aliyev ise Bakü - Ceyhan Projesi'nin 4 yıl boyunca büyük mesafe aldığını belirterek, "Noktayı koyduk. Şimdi biz bunun ikinci merhalesindeyiz. Yenisini yaratmak lazımdır. Bütün zorlukları göze alarak bu projeyi hayata geçireceğiz" dedi. Aliyev, Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. yılında büyük bir devlet olduğunu dünyaya gösterdiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti ve yöneticileri Büyük Önder Atatürk'ün yolundadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin 75 yıllık büyük şanlı yolunda elde ettiği zenginliklerin şahidi oldum. Türkiye'yi daima izliyoruz. Her bir hadise bizim için önemlidir" dedi.



Yazarlar