Ekonomi Bankacılara Göcek fırçası

Bankacılara Göcek fırçası

31.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, bazen günde 10 banka genel müdürünü aradığını, bazen bir hafta hiç aramadığını belirterek, “Geçmişe göre şimdi çok aramıyorum. Bazen gece ararız ama ulaşamadığımda kızdığım da olur. Yazın Göcek’te olurlar. Arayıp ‘yine teknede miydiniz?’ diye fırça attığım da olur” diye konuştu.

Bankacılara Göcek fırçası

Bankacılık sektörünü CNBC-e Business’a değerlendiren Bilgin, “Bir ara bazı kalemlerdeki hızlı büyümeyle ilgili aradık. ‘Sermaye yeterliliği düşüyor, gidin para bulun’ diye çok aramışımdır” dedi.
Bilgin cari açığın sadece bankalar üzerinden önlenemeyeceğini belirterek, parasal sıkılaştırmanın yalnızca kredi sıkılaştırılmasıyla eş anlamlı düşünülmemesi gerektiğini vurguladı. Munzam karşılıkların artırılmasıyla bugüne kadar piyasadan 48-49 milyar TL likidite çekildiğini kaydeden Bilgin, mevduat toplamı 628 milyar TL olduğunu, bunun yüzde 10’u kadar bir paranın sıfır faizle MB’de durduğunu kaydetti.
‘Kuşu sıkıp öldürmeyin’
Bilgin, “Sadece bankacılık sektörüne yüklenmek sektöre zarar verebilir” dedi. “Bankacılık sisteminin sağlığı, aktifin kalitesi, hepimizin sorunu olmalı” diyen Bilgin, bunun belki cari açıktan daha önemli olduğunu vurguladı. Bu sıkma ölçüsünü BDDK’nın 7-8 senedir iyi ayarladığını belirten Bilgin, “Muhabbet kuşunu severken çok dikkat etmelisiniz. Okşadığınızda çok hoşuna gider. Sıktığınız zaman elinizi gagalar, fazla sıktığınızda ölür” dedi.
‘Pedal çevirmenin yolunu arıyor’
Munzam artışının ardından sektörde yaşanan gelişmeleri aktaran Bilgin, ilk üç ay mevduat faizlerinin düştüğünü, bunun kredilere yansımadığını vurguladı. Bankaların yeni gelir kaynakları bulmak için komisyon ve ücretleri artırdıklarını dile getiren Bilgin, “Kendi mevduatınızdan para çekerken bile sizden komisyon almaya çalışıyorlar. Bu illegal değil ama etik de değil. Biz bunu eleştiriyoruz ama onlar pedal çevirmenin yolunu arıyor.”
Gerekirse kırmızı kart önlemi
Bankaları zaman zaman sert uyardığı hatırlatılması üzerine Bilgin şöyle dedi: “Konut kredilerinin büyüklüğü sorun yaratmıyor. Ama bazı bankalar bazı metotlara başvuruyor. Bir ekip oluşturdum, konuyu inceliyorlar. BDDK uyarılarını bankalarımız hep dikkate almıştır. Bankalar benim sözümü dinler. Sapmalar olursa sarı kart ve kırmızı kartla önlemini alırız.” Bu arada, kredi hacmi yıllık bazda kredi hacmi büyümesi yüzde 1 azaldı ve yüzde 35 artış ile 594.9 milyar liraya ulaştı.