Ekonomi Bankalar rekabette farklı yaklaşım istedi

Bankalar rekabette farklı yaklaşım istedi

27.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mevduat ve kredi faizlerinde rekabeti ihlal ettikleri iddiasıyla sözlü savunmada bulunan banka yetkilileri, rekabet politikalarının belirlenmesinde bankacılığa farklı yaklaşılmasını istedi

Bankalar rekabette farklı yaklaşım istedi

Rekabet Kurumu’nda 12 banka hakkında önceki gün yürütülen soruşturmaya dün de devam edildi. Sözlü savunmaların ikinci gününde Halk, İş, Vakıflar, Ziraat, Garanti ile Yapı Kredi bankasının temsilcileri dinlendi. Türkiye’de faaliyet gösteren 12 banka hakkında, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetlerinde rekabeti sınırlayıcı eylemlerde bulundukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Akbank, Finansbank, HSCB, ING Bank, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası sözlü savunmalarını önceki gün yapmışlardı. Rekabet Kurulu’nun bankalara ilişkin kararını 12 Mart 2013’e kadar açıklanması bekleniyor.
Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, sözlü savunmada bir başka bankanın iç yazışmalarındaki ‘piyasa yapıcı büyük bankalar’ ve ‘kamu bankaları da dahilmiş’ ifadelerinden yola çıkılarak, sözü edilen centilmenlik anlaşmasına Vakıfbank’ın dahil olduğunun iddia edildiğini, ifadelere dayanarak Vakıfbank’ın bir ihlale taraf olduğu sonucuna varılmasının hukuki olarak kabul edilebilir nitelikte olmadığını söyledi.

‘Kamular ihlal yapmaz’
Soruşturma belgelerinde yer verilen ikinci ihlal iddiasının ise kamu mevduatı pazarında rekabetin mevduat sahibi kurumlar aleyhine kısıtlandığı yönünde olduğuna işaret eden Kalkan, şöyle konuştu:
“Vakıfbank, Ziraat ve Halk Bankası kamu kontrolünde olan bankalardır. Ayrı tüzel kişiliklere sahip olsalar da, aynı çatı altında faaliyet gösteren teşebbüsler arası davranışların rekabetin ihlali olarak değerlendirilmediği bilinmektedir. Rekabet hukuku anlamında tek ekonomik bütünlük arz eden üç kamu bankasının kendi aralarında rekabeti ihlal etmeleri söz konusu olamayacaktır.”

Haberin Devamı

‘Baskınla karşılaştık’
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aydın Düren ise yaptığı savunmada, “Talebimiz, rekabet politikalarının bankacılık sektörüne yönelik belirlenmesi konusunda sektörün dikkate alınarak, sektörü denetleyen kurumların da katkısıyla bundan sonra politika belirlenmesi konusunda bir çalışma yapılması yönündedir” dedi. 2 yıl önce maaş promosyonlarıyla ilgili savunma yaptıklarını anımsatan Düren, “İkinci bir baskınla karşı karşıya kalıp tekrar bir savunma yapmakla karşı karşıyayız” dedi.