Ekonomi ‘Bankanın vergi hatasını Maliye’ye kendim bildirdim’

‘Bankanın vergi hatasını Maliye’ye kendim bildirdim’

29.04.2009 - 00:12 | Son Güncellenme:

Hazine bonosu faizi gelirini Maliye’den gizlediği iddia edilen Uğur Dündar, bunun bankanın hatasından kaynaklandığını, hatayı da Maliye’ye kendisinin bildirerek vergisini ödediğini söyledi

‘Bankanın vergi hatasını Maliye’ye kendim bildirdim’

Star Televizyonu Haber Grup Başkanı Uğur Dündar’ın, 2005 yılında Hazine bonosu faiz gelirini Maliye’den gizlediği iddia edilen ve iktidara yakın Star gazetesinde yayımlanan haberin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Haberde, Dündar’ın Hazine bonosuna yatırılmış parasının faiz gelirini gizlediği ve bu durumun da Maliye tarafından ortaya çıkarıldığı ifade edildi. Oysa, paranın yattığı bankanın vergiye konu faiz geliri ile ilgili uyarı yapmaması üzerin yaşanan bu olayın, bizzat Uğur Dündar tarafından Maliye’ye bildirildiği ortaya çıktı.
Dündar 2 Nisan 2007 günü Beykoz Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne başvurarak, 2005 yılına ilişkin olarak, gelir vergisi beyannamesine dahil edilmesi gereken 158 bin liralık devlet tahvili gelirinin vergisinin alınması için başvuruda bulundu. Vergi Dairesi Müdürü Orhan Topal tarafından da tutanağa bağlanan bu yazı üzerine, Dündar’dan 78 bin lira para tahsil edildi.
Konu hakkında açıklama yapan Uğur Dündar, şunları söyledi:
“2005 yılında aldığımız Hazine bonosu için yaklaşık 40 bin lira vergi ödememiz gerekmiş ama banka şubesi, zamanında bunu bildirmeyi unutmuş... Biz de gidip bağlı olduğumuz vergi dairesine bu gerçeği anlatmış ve vergimizi son kuruşuna kadar ödemeyi istediğimizi bir dilekçeyle belirtmişiz. Usulen rapor tutulmuş, uzlaşmaya gidilmiş ve gecikme faiziyle birlikte tahakkuk eden vergimizi ödemişiz.”

Haberin Devamı

Dava açacak
“Vergi kaçakçılığı bunun neresinde?” diye soran Dündar şöyle devam etti:
“Tetikçiler sınırsız saldırırken, ‘vergi kaçakçılığının suç olduğunu, böyle bir durumda asla uzlaşmaya gidilemeyeceğini’ göremeyecek kadar gözleri kararıyor... Tetikçiliğin, sahibinin sesi olma esaretinin, insanları iftirada sınır tanımaz ve komik durumlara düşürmesine kızamıyorum, sadece gülüyorum. Eğer ben Hazine bonosuna hiç vergi ödememek istesem, birilerinin yaptığı gibi yapar ve bonoları birkaç eş dost üzerine alarak, sıfır vergi verir, tüm faizi de bir güzel cebe indirirdim.”
Dündar, ayrıca iftira niteliği taşıyan haberle ilgili dava açacağını ve tazminat kazanması halinde bunu Mehmetçik Vakfı’na bağışlayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Bankanın vergi hatasını Maliye’ye kendim bildirdim’