Ekonomi ‘Bizi istemiyorsanız açıklayın, oyalamayın’

‘Bizi istemiyorsanız açıklayın, oyalamayın’

07.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

MÜSİAD’ın toplantısında ağırlığı Ortadoğu’dan olmak üzere 65 ülkeden gelen 3 bin işadamına seslenen Başbakan Erdoğan, AB’ye mesaj verdi: “Türkiye’yi istemiyorsanız çıkın bunu açıklayın. Bizi oyalamayın”

‘Bizi istemiyorsanız açıklayın, oyalamayın’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda, “Eğer Türkiye’yi istemiyorsanız çıkın bunu açıklayın. Bizi oyalamayın. ’Hayır biz sizi oyalamıyoruz’ demek suretiyle kendilerine bazı formüller uyduruyorlar” dedi.
65 ülkeden 3 bin işadamı MÜSİAD tarafından düzenlenen 14. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi’nde konuşan Erdoğan şunları söyledi:

‘Yere sağlam basıyoruz’
“Biz de şu anda süreci böyle işletiyoruz. Ancak bölge ülkeleriyle kurduğumuz dostluk ilişkileri, Türkiye’nin gelecek vizyonunu daha da genişletiyor. Ben burada şunu söylüyorum, bakınız, birçok oturumlar yapılacak ve ikili görüşmeler yapılacak. Diyorum ki bunları neticeye bağlayın. Bu toplantılarda fuar bir taraftan gezilirken ondan sonra yapılacak ikili görüşmelerde neticeleri bağlayın, ondan sonra bunların takipçisi olun. Sadece bir işe inanmak yetmiyor. Sadece çalışmak yetmiyor. Onu takip edip neticelendirmektir başarı. Bunu yapmamız şart.”

Erdoğan şöyle devam etti:
“Avrupa Birliği ile sürdürdüğümüz katılım müzakereleri, kabul ederler ya da etmezler hiç önemli değil. Kendilerine de söylediğim için rahat rahat söylüyorum. Ama Türkiye’nin muhalefeti olayı farklı farklı değerlendirmenin gayreti içerisinde. Biz yere sağlam basıyoruz.”
İki tercih var
Erdoğan, küreselleşme olgusunun dünyadaki tüm alışkanlıkları değiştirdiği bir çağda yaşadıklarını, iş ilişkilerinin değiştiğine, iş yapma tarzlarının farklılaştığına, iş alanlarının çeşitlendiğine şahit olduklarını belirterek, “Ülkeler gibi, işadamlarının da önünde iki tercih bulunuyor; ya değişimi izlemek ya da değişimi yönetmek” dedi.
65 ülkeden 3 bin işadamı MÜSİAD tarafından düzenlenen 14. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi’nde bir araya geldi. İslam iş aleminin en büyük buluşması olan ve Türk ekonomisini dünya pazarlarıyla buluşturan forumda teknoloji alanında işbirliğinin yanı sıra yeni iş bağlantıları da yapıldı.


Erdoğan’dan ‘Anadolu sermayesi’ vurgusu
- Başbakan Erdoğan’ın konuşmasında MÜSİAD’a yaptığı övgü dikkat çekti. Erdoğan, bu uluslararası organizasyonu başarıyla yürüten, doğu, batı, kuzey ve güneyi İstanbul’da buluşturan MÜSİAD’a, onun başkanına, yönetim kurulu üyelerine şahsı, ülkesi ve milleti adına şükranlarını sunduğunu ifade etti.
- Erdoğan’ın ‘Anadolu sermayesi’ vurgusu ise Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (TÜSİAD) yanıt olarak yorumlandı. Son dönemde gündeme gelen ‘İstanbul sermayesine karşı Anadolu sermayesi güçleniyor’ şeklindeki tartışmalara TÜSİAD, geçen hafta yapılan Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında karşı çıkmıştı. TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, “Ekonomide son dönemde gündeme gelen “Anadolu sermayesi - İstanbul sermayesi” ayrımı da hiçbir faydası olmayan bir başka yapay saflaşmadır. Türkiye’de böyle bir ayrım yoktur” demişti. Erdoğan ise dün şunları söyledi: “Her türlü engelle ve engellemeye rağmen, Anadolu sermayesinin kendi kaynaklarıyla, kendi imkanlarıyla büyümesinde MÜSİAD her zaman öncü oldu. Özellikle Türkiye’nin demokratikleşmesinde MÜSİAD’ın çabaları gerçekten müstesna bir yer tutuyor.”
- Erdoğan ayrıca referandum sürecine de atıfta bulunarak şöyle dedi: “MÜSİAD, bir yandan ekonomik büyüme ve kalkınma mücadelesinde ön safta yer alırken, aynı zamanda demokratik haklar ve özgürlükler noktasında da gerçekten takdire şayan bir imtihan verdi. Bu vesileyle MÜSİAD’ın 12 Eylül halk oylamasına verdiği destekten dolayı şükranlarımı da iletmek istiyorum. MÜSİAD, cesaretle, kararlılıkla bu süreçte öne çıktı ve gür bir sesle ’evet’ dedi.”

Vardan: İslam ülkeleri teknoloji üretmeli

Haberin Devamı

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, İnsani Gelişme Endeksi’ndeki rakamlara göre, dünya çapındaki yaklaşık 50 İslam ülkesinin sadece 5’i, yüksek gelişmiş ülkeler arasına girdiğini, bu zenginliğin tabii kaynaklardan geldiğini ve yüksek teknolojinin üreticisi değil tüketici olduğunu söyledi.
Vardan, “İslam aleminin bilim ve teknolojideki yüzyıllar önceki tarihiyle övünmemiz, bugün bize bir şey kazandırmıyor. Forumun bu yılki temasını, İslam Konferansı Teşkilatı Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Teknolojinin Önemi olarak belirledik” dedi.
Haliç Kongre Sarayı’nın fuayesine teknolojik icatlardan oluşan bir sergi açıldı.
Multi-National
Vardan, MÜSİAD olarak, bu çalışmalara bundan sonra da katkı yapacaklarını aktararak, “Hatta 2011 yılından itibaren de bu çalışmalarımızı MÜSİAD MULTI-NATIONAL adını verdiğimiz uluslararası yeni bir çatı altında tüm dünyaya açacağız” dedi.


İZLENİM

Tekbirli karşılama
- 6-10 Ekim tarihleri arasında 13‘üncüsü düzenlenen MÜSİAD Uluslararası Fuarı ile 14. Uluslararası İş Forumu Kongresi’ne (IBF), 65 ülkeden 3 bin iş adamı katıldı. Organizasyonda 550 yerli ve yabancı firma ile 150 bin ziyaretçi bir araya geldi.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını yapmak üzere sahneye geldiğinde, salondaki bir grup “Allahu ekber velillahil hamd” diyerek teşrik tekbiri getirdi.
- MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, Başbakan Erdoğan’a “Türkiye’nin yükselen bir değer olması tesadüf değil. Biz bunu belgelemek istedik” diyerek, MÜSİAD tarafından hazırlanan ‘Yükselen Değer Türkiye’ adlı kitabı armağan etti.

Filistin bayraklı atkı
- Daha sonra Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, IBF Başkanı Erol Yarar ve konuklarla birlikte fotoğraf çektirdi.
-Başbakan Erdoğan, sahneden inmeden önce, kendisine verilen ve üzerinde Filistin bayrağı işlenmiş olan atkıyı boynuna taktı. Birlikte fotoğraf çektirmek isteyen kalabalık nedeniyle Erdoğan, salondan güçlükle ayrılabildi ve fuar salonunu gezdi.