Ekonomi BM: Milyonlarca ‘hayalet’ genç var

BM: Milyonlarca ‘hayalet’ genç var

22.03.2008 - 03:40 | Son Güncellenme:

BM’nin Türkiye’de Gençlik raporuna göre, gençlerin yüzde 40’ı ne okuyor ne çalışıyor. Çocuk suçlular, ev kızları gibi ‘görünmeyen’ kategorisindekilerin sayısı 3 milyonu aşıyor

BM: Milyonlarca ‘hayalet’ genç var

Nüfusun yüzde 18’ini oluşturan gençlerin önünde işsizlikten sağlığa ciddi problemler olduğunu belirten Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP)”Türkiye’de Gençlik” raporuna göre ülkeden bir de ‘görünmeyen gençler’ var.  Bu gençler arasında ne iş hayatında ne eğitim hayatında yer alan kadınlar, özürlüler ve çocuk suçlular bulunuyor.
Türkiye’de 15-24 yaş arasındaki yaklaşık 12 milyon kişi bulunduğu hatırlatılan raporda gençlerin yüzde 30’unun çalıştığı, yüzde 30’unun okuduğu, yüzde 40’ının ise ‘atıl’ olduğu belirtildi. Rapora göre bazı gençler kaliteli eğitim alıp, iyi işlerde çalışabiliyor, ancak büyük bir kısım bu haklardan mahrum; gençlerin yüzde 40’ı yani 5 milyon kişi  ne okuyor ne çalışıyor.
Raporda devamla şu ifadelere yer verildi “Aslında, ‘görünmez ya da az görünür’ kategorisinde milyonlarca genç var. Bu kategoride yer alanlar, 2.2 milyon ne eğitim ne iş hayatında olan kadınlar, 650 bin özürlü, 300 bin umudunu kaybedip iş aramaktan vazgeçmiş olanlar, 22 bin çocuk suçlu, sokakta yaşayan gençler, yerinden edilmiş olanlar, insan kaçakçılığı mağdurları ve anketlerde ve medyada nadiren adı geçen diğerleri.”

Haberin Devamı

Gençler iş ve onur istiyor
Raporda gençlerin tamamının iş bulmak, bir okuldan mezun olmak, bir kimlik oluşturmak, ana-baba evinden ayrılmak gibi güçlüklerinden en az biriyle baş etmek zorunda kaldığı da belirtildi. 3 bin gençle görüşme sonucunda hazırlanan Gençliğin Durumu Araştırması’nın sonuçlarına göre ise gençlerin yaklaşık yarısı en çok istedikleri şeyin iyi bir iş olduğunu söyledi. Bunu, yüzde 18’le saygınlık, yüzde 17’yle sevgi izledi. Araştırma, genç işçilerin yüzde 22’sinin yasal sınır olan 15 yaşından önce çalışmaya başladığını da gösterdi.
Araştırmada lise ve üniversiteye gitmeme nedeni sorulan gençlerin yaklaşık yüzde 30’u işe girip para kazanmaları gerektiğini ya da okul harcamalarını karşılayacak ekonomik durumları olmadığını söyledi.  Para kazanmak için okulu bırakan erkeklerin sayısı aynı durumdaki kızların sayısını 2’ye katlarken, aile baskısıyla okulu bırakmak zorunda kalan genç kadınların sayısı ise erkeklerden yaklaşık 9 kat fazla.
‘Kadına pozitif ayrımcılık lazım’ iması
“Politikalar oluşturulurken ne eğitim ne de iş hayatına katılan 2.2 milyon kadın unutulmamalı” denen raporda bu kadınlara görünürlük kazandırmanın ve bağımsızlıklarını artırmanın ülkenin gelişmesine katkı sağlayacağı belirtildi. Raporda, “Bu kadınlara yalnızca eşit haklar değil aynı zamanda alternatif fırsatlar sunulmalı” dendi.

Haberin Devamı

Yeni açılan üniversitelere dikkat!

Raporda yer alan eğitime ilişkin görüşlerden bazıları şöyle:
-  Zorunlu eğitimin süresi 11-12 yıla çıkarılmalı. Bunun için öçnümüzdeki 10-12 yıl boyunca 25-30 milyar dolar kaynak ayrılmalı 
-  Öğretmenlerin mesleki niteliklerini geliştirmesi için daha fazla fırsat yaratılmalı
-  Hem meslek okulları, hem de bu okullardan mezun olanlar devlet, iş dünyası ve toplum tarafından daha çok desteklenmeli. 
-  Üniversitelerin sayısı hızla artsa da eğitimin kalitesi birinden diğerine çok değişiyor. Özellikle yeni açılan üniversitelerde yeterli eğitimin kalitesinin sağlandığından emin olmak gerekiyor

‘İmam Hatip’ler  içeriğinin ötesine geçti’

Haberin Devamı

Raporda, imam hatip liseleri ile ilgili tespitlere de yer verildi. İmam hatip okulları için “Mesleki amaçlı içeriğin ötesine geçerek, bir bakıma müfredatlarında güçlü dini içerik bulunan düz orta okul ve liselere benzedi” denildi.
UNDP’nin Gençlik Raporu, dün Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun da katıldığı toplantıyla açıklandı. Toplantıda, aralarında türbanlı genç kızların da bulunduğu gençlerle yapılan görüşmelere ait görüntülere yer verildi.
Bu okullardaki kız öğrencilerin sayısının, imam olamamalarına rağmen arttığı vurgulanan rapora göre, Türkiye’de genç kızlar, aile içinde, sosyal çevrelerinde ve modern kamusal alanlarda çok yönlü ayrımcılık ve dışlanma ile karşı karşıya kalıyor.
Rapora göre genç kızların aile baskısı yüzünden okulu terk etme olasılığı, aynı nedenle okuldan ayrılmak zorunda kalan erkeklere oranla 9 kez fazla.

Yazarlar