Ekonomi Bütçeye hızlı büyüme ayarı

Bütçeye hızlı büyüme ayarı

17.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Ağbal, 2018 bütçesini hazırlarken, 2017’deki güçlü büyüme performansını önümüzdeki 3 yılda aynen devam ettirmeyi temel amaç olarak belirlediklerini söyledi

Bütçeye hızlı büyüme ayarı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018 bütçesiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, büyümede 2017’deki güçlü performansı önümüzdeki üç yılda aynen devam ettirmeyi temel amaç olarak belirlediklerini belirterek, “Kamu maliyesi, mali alanı kullanarak mali disiplinden vazgeçmeyerek büyümeye destek veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Ağbal, maliye politikalarının önümüzdeki üç yılda finansal istikrarı güçlendirecek, enflasyonla mücadelede para politikası ile koordinasyon içerisinde, yatırım üretim ihracat ve istihdamı destekleyici nitelikte olacağını söyledi.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yeni vergi sisteminin adalet ilkesine uygun olduğunu belirterek, “2 milyon liranın üzerinde Ferrari alıyorsanız, 6 bin liralık ilave vergiyi de vereceksiniz” dedi.

Vergi geliri artıyor

Kurumlar Vergisi’ne yapılan 2 puanlık artışın 3 yıl dolmadan geri alınabileceğini belirten Ağbal, 2018 yılında ulaştırma projelerinde verilen garanti ödemelerine de 3.6 milyar lira ayıracaklarını söyledi.

Merkezi yönetim bütçesinden 2018’de sağlığa 127 milyar lira ayırdıklarını söyleyen Ağbal, kamu yatırımlarında en yüksek payın ise 25.5 milyar lira ile ulaştırma sektörüne ayrıldığını dile getirdi. Ağbal, eğitim yatırımları için 14.3 milyar, sağlık yatırımları için 8.5 milyar lira tahsis edildiğini söyledi. 2018’de tarıma ayrılan kaynağın 30 milyar lira olacağını, reel sektöre doğrudan nakit destek olarak 37 milyar lira kullandırılacığını kaydeden Ağbal, 2018’de toplanan her 100 liralık verginin 22 lirasını doğrudan eğitime harcayacaklarını belirterek, dershaneler yerine getirilen takviye kurslara 1.6 milyar lira ilave kaynak ayırdıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Özel sektöre kaynak

Gelecek yıl vergi gelirlerinin yüzde 15.2 artarak 599.4 milyar liraya ulaşacağını belirten Ağbal, personel giderlerinin bütçedeki payının da yüzde 28 olduğunu söyledi.

Bakan Ağbal, borçlanma yerine vergi artışlarıyla özel sektörün önünün açılacağını savunarak, “Özel sektörün bankacılık sektöründen kullanamayacağı bir kaynağı da özel sektöre bırakmış olacağız. Kamunun, özel sektörün yerine geçip daha fazla bankalardan kaynak almaması lazım” diye konuştu.

Ağbal, kurumlar vergisinin 2018 - 2020 döneminde yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarılmasının geçici bir madde olduğunu da belirterek, “Bu düzenlemeyi imkân bulursak eski haline getireceğiz” dedi. Ağbal, bu değişikliğin 3 yıl dolmadan da yapılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ferrari’yi alan vergisini öder

Bakan Ağbal, MTV’de tartışılan zammın vergide adalet ilkesine uygun olduğunu ifade ederek, “Muhalefet partisi milletvekilleri de dahil olmak üzere herkesin son derecede olumlu karşıladığı bir yeni sistem değişikliği var. Mevcut MTV sisteminde aracın değeri ne olursa olsun, motor silindir hacmi aynı ise aynı miktarda vergi ödüyorsunuz. Örneğin 2017 yılında 1600 cc, vergili değeri 70 binin altında bir araç aldınız, siz buna 1035 lira vergi ödüyorsunuz, öbür tarafta vatandaş diyor ki ‘Ben Ferrari alacağım, ben de aynı parayı ödeyeyim.’ 2 milyon liranın üzerinde Ferrari alıyorsanız, 6 bin liralık ilave vergiyi de vereceksiniz” dedi.

Taşeron konusu...

2018 yılında ulaştırma projelerinde verilen garanti ödemeleri kapsamında 3.6 milyar liralık bütçeden kaynak ayıracaklarını ifade eden Ağbal, sonraki yıllarda devlet olarak burada ilave gelir sağlanacağını söyledi.

Ağbal, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunun EKK ve Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek çözülmesinin planlandığını belirterek, “Taşeronun kamuya alınması ‘aldım’ demekle olmuyor. Şu ana kadar belediyeler de dahil olacak şekilde teknik çalışmalar yürüdü. Farklı kurumlarda farklı statüler, farklı çözümler var” dedi.

Haberin Devamı

KGF kredisi 219 milyar TL

Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) özel sektörün, reel sektörün krediye erişiminin önündeki engelleri kaldırdığına ve bu dönemde ciddi anlamda kredi genişlemesi yaşandığına dikkat çeken Ağbal, “Kredi Garanti Fonu üzerinden 350 bin işletmeye 196.7 milyar lira kefalet sağlanmış durumda. Kredi Garanti Fonu uygulamaları kapsamında bugüne kadar oluşturulan kredi hacmi 219 milyar liraya ulaştı. Kredi Garanti Fonu’ndan kullandırdığımız tüm kefalet tutarı üzerinden 2018’de bütçemizde 3 milyar lira kaynak ayırdık. Bu tutar reel sektörümüzün karşılaşacağı kredi risklerinin teminatı olarak devlet tarafından karşılanmış olacak” dedi.

En düşük memur maaşı: 2830 TL

Ağbal, Ocak 2018’de en düşük memur maaşının 2 bin 830 liraya çıkmış olacağını, başta öğretmen, sağlık çalışanları olmak üzere yeni atamaların 2018’de belli olacağını kaydetti. Ağbal, Adıyaman ve çevresindeki üreticilerin ürettiği tütünü kendi lehlerine daha elverişli koşullarda satmasına imkân verecek kooperatifleşme düzenlemesi yapacaklarını söyledi. Savunma Sanayii Destekleme Fonu kapsamında ilave tahsil edilecek kaynağın büyük ölçüde savunma birimlerinin yeni oluşan modernizasyon ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullanılacağını kaydeden Ağbal, vergi zamları ile ilgili etki analizi yapılacağını, TBMM’ye “kalem kalem” bilgi verileceğini söyledi.

İLK DİJİTAL BÜTÇE

Konuşmasının ardından sembolik olarak bütçeyi bağlayan Ağbal, “İlk defa bir bütçeyi Başbakanlığa elektronik ortamda göndermiş olacağız” dedi.