Ekonomi Çevreci ürün talebi giderek artıyor

Çevreci ürün talebi giderek artıyor

18.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim krizi ve çevre sorunlarıyla birlikte üreticiler ‘sürdürülebilirlik’ kriterlerine önem gösteriyor. Karton ambalaj sektörü de bu yönde çalışmalarına ağırlık veriyor.

Çevreci ürün talebi giderek artıyor

AYLİN RANA AYDİN - Yapılan araştırmalara göre de, tüketiciler ambalaj malzemelerini çok daha sürdürülebilir olan kâğıt-karton ambalaj ile ikame edilmesini talep ederken, gerekirse bu konuda daha fazla ödemeye de razı oldukları belirtiliyor.

Haberin Devamı

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, sektörün bugün geri dönüştürülmüş hammadde kullanan üretim tesisleri açısından iyi bir konumda olduğunu ifade etti. Günümüzde sürdürülebilirlik kavramının başta gelişmiş ülkelerde olmak üzere tüm dünyada benimsenmesiyle kâğır-karton ambalaja olan ilginin daha da artmasını beklediklerini açıklayan Duran, “Avrupa ülkelerinde yapılan Pro Carton kuruluşunun anketlerinde de aynı şeyi görüyoruz. Tüketiciler ambalaj malzemelerini çok daha sürdürülebilir olan kâğıt-karton ambalaj ile ikame edilmesini talep etmekte ve gerekirse bu konuda daha fazla ödemeye razı olmaktadırlar. Tüm bunlar kâğıt-karton ambalaja olan ilginin gelişmiş ülkelerden başlayarak gittikçe tüm dünyaya daha fazla yayılacağını göstermektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İLGİ ARTACAK

Sektörün diğer ambalaj türlerine göre büyük oranlarda geri dönüştürülmüş hammadde olan atık kâğıt bazlı kartonlarla karton ambalaj üretimi yapabildiğini aktaran Duran, şöyle konuştu:

“Bugün Avrupa’daki kâğıt-karton ambalaj geri dönüşüm oranı yüzde 85’lerde gerçekleşiyor. Türkiye’de bu oran yüzde 75 seviyesinde. Sektörümüzün bugün geri dönüştürülmüş hammadde kullanan üretim tesisleri açısından çok iyi durumda olup tüketim fazlası veren, ihracat yapan bir konumdadır. Ancak diğer taraftan selüloz ve odun hamur bazlı birincil elyafla üretimi olan bristol kartonların tamamı yurt dışından ithal edilmektedir. Bu nedenle bir an önce bu tür kartonlarda dışa bağımlılığı sonlandıracak yatırımların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Artık günümüzde sürdürülebilirlik olgusunun öncelikle gelişmiş ülkelerde olmak üzere tüm dünyada benimsenmesi ile kâğıt-karton ambalaja olan ilginin daha da artmasını bekliyoruz.”

SEKTÖR İÇİN FIRSAT OLDU

AB pazarındaki tüm ambalajların 2030 yılına kadar ekonomik olarak uygun bir şekilde yeniden kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir olmasını sağlamak için AB yetkili organlarında çalışmalar yapıldığını aktaran Duran, “Tüm plastik ambalajlar tamamen geri dönüştürülebilir olacak şekilde yeniden tasarlanacak. Bu konuda birçok çok uluslu büyük marka 2025 yılına kadar kendi markalı ürünlerinde hiç plastik ambalaj kullanmayacaklarını, tedarikçilerinden de ambalajlarını yenilenebilir, geri dönüştürülebilir ve kompost edilebilir olmasını şart koştuklarını, ayrıca bazıları sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltıp, tüm üretim tesislerinde yüzde 100 yenilenebilir elektrik satın almayı, faaliyetleri nedeniyle oluşan sera gazı emisyonuna eş değerde karbon yararı gerçekleştirmeyi taahhüt ediyorlar. Yine hazır gıdalar, tepsiler ve bardaklar da yalnız karton, şeker kamışı ve bambudan mamul malzeme kullanmaya başlayacaklardır. Bu gelişmeler neticesinde kağıt-karton ambalaja geçiş hızlanacak olup, bu da sektörümüz için büyük bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Şu anda karton ambalaj üreticilerimiz, plastik kaplaması olmayan, yeni nesil doğada çözünebilir dispersiyon malzemelerle bariyer özelliği verilen karton tabak, bardak, pipet ve hatta karton çatal ve bıçak üretip Avrupa’ya ihraç etmektedirler” ifadelerini kullandı.