Ekonomi Çiftçiye AB hibesi için çağrı

Çiftçiye AB hibesi için çağrı

20.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıldan itibaren 81 ildeki girişimcilerin tarım-gıda ve kırsal kalkınma alanında yapacakları yatırımlar için IPARD kaynaklarını kullanabileceğini belirterek, “IPARD III Programı kapsamında 7 yıl içerisinde 785 milyon euro hibe desteği kullandırılacak” dedi.

Çiftçiye AB hibesi için çağrı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 2024 yılında çıkılacak çağrılara ilişkin takvim açıklandı. Bakan Yumaklı konuyla ilgili yazılı açıklamasında, AB ile ortaklaşa finanse edilen ve 2011’den itibaren bakanlık olarak uyguladıkları IPARD I ve II Kırsal Kalkınma Programları kapsamında, bugüne kadar 25 bin 243 projeye toplam 44,7 milyar TL hibe desteği verildiğini belirtti. Hibelerle hayvansal üretimden tarım ve su ürünlerinin işlenmesine, kırsal turizm ve arıcılıktan yenilenebilir enerjiye kadar geniş bir yelpazede Türkiye’nin kırsal alanlarına 95 milyar TL’lik yatırım kazandırıldığını aktaran Yumaklı, yaklaşık 100 bin kişiye de istihdam sağlandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Başvuru takvimi

Açıklanan takvime göre, 66 milyon euro bütçeli Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar için 21 Mart’ta, 80 milyon euro bütçeli Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme için haziran ayında, 90 milyon euro bütçeli Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar için temmuz ayında ve 12 milyon euro bütçeli Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (açık alanda bitkisel üretim projelerine yönelik makine ekipman destekleri) için ağustos ayında çağrıya çıkılacak. Başvuru dönemleri de sırasıyla mayıs, temmuz, ağustos ve eylül ayları olacak.