Ekonomi Çin’den 800 milyon dolar geliyor

Çin’den 800 milyon dolar geliyor

26.06.2009 - 00:11 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin’i ziyaretinin ikinci gününde üç Türk bankası ve Türk Telekom, Çin Eximbank ile toplam 800 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. TÜSİAD da bugün Çin’de işbirliği toplantısı düzenleyecek

Çin’den 800 milyon dolar geliyor

İş Bankası, Garanti, Akbank ve Türk Telekom, Çin Eximbank’tan kredi aldı. Üçü banka toplam dört kuruluşun aldığı kredi 800 milyon doları buldu. Global kriz şartlarında dış kaynak bulmakta zorlanılırken Çin’den temin edilen bu krediler önemli bir imkan oluşturdu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin Halk Cumhuriyeti ziyareti sürüyor. Gül, ziyaretin ikinci gününde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Koç Topluluğu şirketlerinden Arçelik A.Ş.’nin Pekin’deki Beko mağazasını ziyaret etti.
Çin’le iş yapan veya yapmak isteyen onlarca işadamının katıldığı ziyaret sırasında dört önemli kredi anlaşması gerçekleşti.
İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank, Çin Eximbank’la 100’er milyon dolarlık kredi anlaşması yaptı. Bu kredilerin Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaretin finansmanında kullandırılacağı bildirildi.
Dün Çin Eximbank’la yapılan kredi anlaşmalarının en büyüğünü Türk Telekom gerçekleştirdi. Türk Telekom’dan yapılan açıklamada Çin Eximbank’la la 500 milyon dolara kadar ticari finansman kredisi kullanmasına ilişkin çerçeve anlaşmasının imzalandığı duyuruldu.

Beko’yu ziyaret etti
Beko mağazasını ziyareti sırasında, Arçelik A.Ş.’nin Çin’deki Ülke Müdürü Kürşat Coşkun’dan şirketin Çin’deki yatırımları ve faaliyetleri hakkında bilgi alan Gül, “Çin fabrikanızda üretilen çamaşır makineleri, gardırop tipi buzdolapları ve ankastre bulaşık makinelerini görmekten memnun oldum. Yatırımların büyüyerek sürmesini temenni ederim” dedi.
Coşkun da “Çin’de 280 satış noktasına ulaştık. Daha da yaygınlaşmayı planlıyoruz” dedi. Beko yetkilileri tarafından Cumhurbaşkanı Gül’e Çince el yazısıyla işlenmiş sağlık ve uzun ömürü temsil eden “gül” tablosu armağan edildi.
Bu arada Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Abdullah Gül onuruna bir davet verdi. Davete TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da katıldı.
TÜSİAD, Çin Halk Cumhuriyeti’ne düzenlenen resmi ziyaret kapsamında bugün Pekin’de, Çin Avrupa Birliği Ticaret Odası (EU Chamber of Commerce in China-EUCCC) ile birlikte bir toplantı düzenleyecek. 

İşbirliği konuşulacak
TÜSİAD’ın Pekin Bürosu’nun koordinasyonunda düzenlenecek toplantıya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, EUCCC Başkanı, Çinli ve Çin’de faaliyet gösteren Avrupalı şirketlerin başkan ve CEO’ları ile Çin iş dünyasından temsilciler katılacak.
Toplantıda, iki ülke arasındaki yeni işbirliği alanları, Türkiye’ye Çin yatırımları ve Türk şirketlerin Çin pazarındaki sorunları değerlendirilecek.