Ekonomi ‘Çin mallarına direkt boykot çağrımız yok’

‘Çin mallarına direkt boykot çağrımız yok’

11.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Şincan’daki olaylarla ilgili olarak, “Sözlerimizi hükümet kararıymış gibi takdim etmenin bir anlamı yok” dedi. Bakan, önceki gün boykot çağrısında bulunmuştu

‘Çin mallarına direkt  boykot çağrımız yok’

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, önceki gün Yozgat’ta, Çin mallarına boykot yapılması imasında bulunmasının ardından Kayseri’de, “Tüketiciye Çin mallarıyla ilgili direkt boykot çağrımız yok. Bizim tüketicimiz bilinçlidir, nasıl hareket edeceğini kendisi bilir” dedi.
Ergün, Yozgat’ta Çin’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde uyguladığı şiddete karşı üstü kapalı olarak Çin mallarına boykot çağrısı yaparak şöyle demişti:
“Ucuz mal diye kötü malı almak mecburiyetinde değiliz. Nasıl hem fiyat, hem kalite arıyorsak, buna devam edelim. Malını tükettiğimiz ülkelerin insanlığa saygısı var mı diye bakalım. İnsan haklarına saygı duyuyorlar mı? Başkasının hukukunu gözetiyorlar mı? Eğer malını tükettiğimiz ülkelerde, insanlığa saygı yoksa, o zaman bizim bu tüketimi gözden geçirmemiz, bu ürünlere karşı tavrımızı, tutumumuzu açıkça ortaya koymamız lazım.”

Haberin Devamı

‘Dünya tepki gösteriyor’
Bakan’ın bu açıklamasının ardından Sanayi Bakanlığı Basın Müşaviri Devlet Arık, bunların “Bakanlık ve hükümetin değil bakanın görüşleri” olduğunu açıklamıştı.
Dün de Kayseri’de temaslarda bulunan Ergün, gazetecilerin boykotla ilgili sorularını yanıtladı. Ergün, dünyanın Çin’de olan bitenlere tepki gösterdiğini, Türkiye’de de tepki gösterildiğini ifade etti.
Çin’in bu tepkileri dikkate alması gerektiğini vurgulayan Ergün şunları söyledi: “Doğu Türkistan’daki olaylara tepki gösterilmemesi kabul edilebilir bir şey değil. Toplumsal tepkiler ortada. Siyasi tepkiler de açık şekilde ortada. Bu tepkilerin zaman zaman ticari tepkilere de dönüşmesi muhtemel. Geçmişte de bu yaşandı. Çin yönetiminin bu tepkileri dikkate alması lazım. Dikkate almadığı zaman ülkeler arasında hem siyasi hem toplumsal hem de ticari sorunlarla karşı karşıya kalacağız.
Bunlara işaret ediyorum. Yoksa hükümet politikası olarak ’Çin mallarına ambargo koyalım, serbest ticaret anlaşmalarını iptal edelim, Dünya Ticaret Örgütü’nden şunları isteyelim, Dünya Ticaret Örgütü anlaşmalarına aykırı davranalım’... Böyle bir hükümet kararı yok. Dolayısıyla, bizim sözlerimizi hükümet kararıymış gibi takdim etmenin de bir anlamı yok.” 

‘Boykot Çin’in umurunda değil’   
Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Necati Abacıoğlu, “Çin ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 16-17 milyar dolar. Bizim Çin’e bir milyar dolarlık ihracatımız var. Çin mallarının boykot edilmesinin bunu etkileyeceğini zannetmiyorum. Çünkü, Çin dünya ticaretinde 800-900 milyon dolarlık yere sahip” diye konuştu.
Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Yavuz Onay da, “Boykot, Çin’in o kadar umurunda değil. Çin ekonomisi Türkiye’ye ihracat yapmaması halinde çökmez. O mallar değişik yollardan yine Türkiye’ye girer. Bu sefer kara borsacılar veya mafyavâri insanlar para kazanır” dedi.
    
Oyuncakçılardan tepki
Türkiye Oyuncakçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Adil Özyiğit, “Bu sorun çözülünceye kadar bu işi yapmayacağız” dedi. Tüketiciler Birliği de boykot başlattı.
Ayakkabıdan çoraba, oyuncaktan elektronik cihazlara Çin mallarının “Türkiye’nin her yanını sardığını” ifade eden İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, Çin’den yapılan her ithalatın Türkiye’de bir fabrikanın kapanmasına yol açtığını söyledi.
Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, Çin’e yönelik boykot çağrısının daha önceden gündeme gelmesi gerektiğini belirterek, “Çin malları Türk ekonomisine inanılmaz darbe vurdu” dedi.