Ekonomi Çinliler geliyor

Çinliler geliyor

28.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çinliler Türk turizmine ilaç olmaya hazırlanıyor. Çinli dev şirket Wanda, İstanbul’da Mar Yapı ile 150 odalı, 300 rezidanslı otel açıyor. Çin tarafı 20 yıl müşteri garantisi verdi. Yeni Çin yatırımlarına da kesin gözüyle bakılıyor

Çinliler geliyor

Seneye Pekin’de, Şanghay’da, Çongçing’de bavullar toplanacak, Çinliler kafileler halinde Türkiye’nin yolunu tutacak. 1.3 milyarı aşan nüfusuyla Çin, Türk turizmine, belki de, ilaç olacak.

Haberin Devamı

Çin’in en büyük ticari gruplarından Dalian Wanda, Türkiye’de önemli bir turizm yatırımı için düğmeye bastı. Ülke dışında çok bilinmese de Wanda, Çin’de 300 civarı alışveriş merkezi ve otelin, 1400’e yakın sinemanın sahibi. Ayrıca Amerikan AMC sinemaları ve İngiliz Sunseeker yatları da Wanda’nın. Şirket, İspanyol Atletico Madrid futbol takımının da büyük hissedarı. Yılda yaklaşık 145 milyon Çinli yurtdışına seyahat ediyor.

Bunların önemli kısmı Güney Kore, Japonya gibi Asya ülkelerine gidiyor. İlk 10 tercih arasında Fransa, İtalya, Almanya gibi Avrupa ülkeleri de yer alıyor.

İlk durak İstanbul oldu

2015 yılında sadece 300 bin Çinli Türkiye’nin yolunu tuttu. 2016’da ise bu rakam neredeyse yarıya indi. Şimdi ise tabloyu baştan aşağı değiştirebilecek önemli bir süreç başladı.

Haberin Devamı

Geçen hafta Şanghay’da düzenlenen büyük bir törenle İstanbul’daki G Marin ve G Rotana gibi projeleriyle tanınan Mar Yapı, Çinli Wanda Group ile stratejik işbirliği anlaşması imzaladı.

Böylece Wanda’nın teknolojiden turizme, finanstan gayrimenkule yatırımlarında Türkiye’deki stratejik ortağı Mar Yapı oldu. İşbirliğinin ilk adımında Wanda ilk yurtdışı otelini İstanbul’da açacak. Basın Ekspres yolu üzerindeki Wanda Vista oteli seneye faaliyete geçecek.

Wanda, 150 odalı otelin yanı sıra yine otel binası içindeki 300 rezidans dairesinin de işletmesini üstlenecek. 150 milyon dolarlık yatırıma Çin tarafı 20 yıl boyunca müşteri garantisi veriyor.

İşler daha da büyüyecek...

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, “Anlaşmamızın ilk kazanımı, lüks otel markası Wanda Vista ile Çinli misafirlerimizi İstanbul’da daha sık ve çok sayıda ağırlamak olacak. Dünyanın en önemli tasarımcılarından Philippe Starck ve dünyanın sayılı otelcilik gruplarından Wanda Hotels & Resorts’u aynı kompleks içinde bir araya getiren G projesi İstanbul’un en değerli gayrimenkullerinden biri olacak.

İlerleyen dönemlerde ise gayrimenkul ve turizmin yanında diğer alanlarda da ticari faaliyetlere yoğunlaşacağımızı söyleyebilirim” diyor.

Wanda Hotels & Resorts Başkanı Qian Jin ise İstanbul’daki oteli daha sonra Şikago, Los Angeles, Londra, Sidney gibi dünya şehirlerinin takip edeceğini söylüyor. Şanghay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı da Çin’in Türkiye’nin ticaret hacminde ikinci sırada yer aldığını hatırlatarak, şu yorumu yapıyor:

Haberin Devamı

“2023’te 100. yılını kutlayacak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 10 büyük ekonomiden biri olma hedefi için her türlü girişim ve ticari ilişkiyi destekliyoruz.”

30 milyar $’lık patron 1 + 1’de

Münir Özkök, imza öncesi Pekin’e giderek Wanda’nın patronu Wang Jianlin ile bir araya geldi. 30 milyar dolara yakın servete sahip olduğu bilinen Jianlin son derece mütevazı bir yaşam tarzına sahip. Eski bir ordu mensubu olan ve disipliniyle tanınan Jianlin’in yaşadığı evin 68 metrekare büyüklüğünde olduğu biliniyor.

Bu arada Çin’de gayrimenkuller en fazla 70 yıllığına alınabildiği için, Çinlilerin Türkiye’de rezidans satın almaya sıcak bakacağı düşünülüyor.

Çinliler geliyor

Türkiye tanıtımı mutfakta başlıyor

Wanda, Çin’de Türkiye için yoğun bir tanıtım kampanyası düzenleyecek. Wanda Hotels & Resorts Başkanı Qian Jin, “Türk bir şefi Çin’e getirip Türk mutfağını tanıtacağız. 100 otelimizde Türk yemeklerini tanıtabiliriz. Türkiye ve Çin turizm için ortak kampanya yapmalı. Türk Hava Yolları dünyanın en iyi havayolu şirketlerinden. İstanbul’a 3. havalimanı geliyor. Bu altyapı daha çok insan çeker hale gelecek. Asya ve Avrupa’yı birleştiren İstanbul büyük bir ‘hub’ olabilir. İşi tek projeyle bırakmayız” diyor.

Haberin Devamı

15 Temmuz caydırmadı

Çinli Wanda kendi otellerini kendisi dolduruyor. Zaten 45 milyon Çinliyi ülke dışına taşıyan bir acenteye sahip. Otelle birlikte Türkiye’nin en iyi Çin lokantasını da açma iddiasındalar.

Wanda ile görüşmeler esnasında 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi yaşanmış ama Mar Yapı tarafı 16 Temmuz’da Çin’e uçmuş. Çünkü Çinliler Türkiye’nin geleceğinden en ufak bir şüphe duymadıklarını söylemiş.

Bu arada Mar Yapı ve Wanda’nın birlikteliği için Wanda’nın Türk yöneticisi Eddy Tiftik ve Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat adeta çöpçatanlık yapmış.

Haberin Devamı

‘Grand Bazaar ve Wood Castle’ mezunu

Mardinli Münir Özkök ise kuyumculuktan gelen ve Divan, Rotana ile Philippe Starck’ı yanına alma başarısını gösteren bir isim. Kendisine hangi yüksek okulu bitirdiğini soran yabancılara, “Grand Bazaar University Nuruosmaniye Campus, master Wood Castle University” (Kapalıçarşı Üniversitesi Nuruosmaniye Yerleşkesi, mastır Tahtakale Üniversitesi) esprisini yaptığını ve herkesi şaşırttığını anlatıyor.