Ekonomi Citibank'a kara para soruşturması

Citibank'a kara para soruşturması

10.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Citibank'a kara para soruşturması

Citibanka kara para soruşturması


1997'den beri yabancı liderlerin kara paralarını akladığı iddiasıyla çeşitli soruşturmalara uğrayan Citibank, şimdi de ABD Senatosu tarafından incelemeye alındı


       Meksika'dan Pakistan'a, Nijerya'dan Venezueala'ya birçok ülkeden siyasi ve askeri liderlerin "kaynağı şüpheli" servetlerini Citibank'a yatırdıkları ve bankanın bu özel hesaplarla ilgili olarak gerekli yasal soruşturmayı yapmadığı iddiaları, ABD Senatosu'nda ele alınmaya başlandı.
       Citibank'a yönelik suçlamalar arasında Pakistan'ın eski başbakanı Benazir Butto'nun eşi Ali Zardari, Meksika'nın eski devlet başkanının kardeşi Raul Salinas de Gortari, Nijerya'nın eski diktatörü General Sani Abaça'nın oğulları gibi adı "büyük çaplı yolsuzluk olaylarına karışmış kişilerin servetlerinin "sorgusuz sualsiz" biçimde bankaya kabulü de var.
       ABD Senatosu'ndaki Demokrat grubun hazırlattığı bir inceleme raporu ise, Citibank'ın bu "şüpheli servetler" konusunda 1997'den beri uyarıldığını, ancak banka yetkililerinin bu konuda soruşturma yürüten federal hükümet müfettişlerine "yanlış ve eksik bilgi verdiğini" yansıtıyor.
       Senato raporuna göre, Gabon Devlet Başkanı Omar Bongo'nun 50 milyon dolarlık hesabına ilişkin olarak soruşturmaya uğrayan banka yönetimi, kendi dosyalarında "Bongo'nun bu geliri, kişisel konumunu kullanarak ve Gabon'da iş yapan bir Fransız şirketinin bağışları sayesinde elde ettiği" bilgisine yer vermiş. Citibank'ın müfettişlere verdiği dosyalarda ise bu bilgi yansıtılmazken, "Bongo'nun geliri, düzmece bir dizi kaynağa dayandırılmış."

Meksika operasyonu

       Aynı şekilde halen yolsuzluk suçu nedeniyle Pakistan'da cezaevinde bulunan Zedari'nin de Citibank'ta "kaynağı şüpheli" 40 milyon dolarlık bir hesap açtırdığı biliniyor.
       Meksika'nın eski liderinin serveti ise, Citibank ile ilgili soruşturmanın merkezinde yeralıyor. Salinas'ın 1992 ile 1994 yılları arasında Citibank aracılığıyla 80 ila 100 milyon dolarlık para transferi yaptığı belirlendi. Senato'daki bilgilere göre Citibank, bu transferlerle ilgili gerekli bilgileri federal yönetime aktarmazken, sözkonusu paranın "kaynağı ve alıcısı" konusunda da yanıltıcı enformasyon verdi. Ayrıca Salinas'ın kardeşi Raul'un milyonlarca dolarlık uyuşturucu parasının bankada aklandığı iddia edildi.
       ABD Senatosu'nın bankacılık işlemleriyle ilgili bir alt komitesi bu hafta bütün bu iddiaların gündeme geleceği özel bir oturumda, Citibank'ın durumunu ele alıyor. Oturuma konuşmacı olarak Citibank yöneticilerinin de katılması bekleniyor.