Ekonomi Çöle su götürdük

Çöle su götürdük

17.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ESRA YENER Pakistan

Çöle su götürdük



Pakistan'ın Kuzey Batı Sınır Eyaleti'ndeki geniş çorak tarım arazileri, Türkiye'deki GAP benzeri bir proje ile suya kavuşuyor. Yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı ve 50 bin hektarın üzerinde çorak arazilerin bulunduğu bölgeye, Pakistan'ın en büyük nehri Indisu'dan kanallarla su gelmeye başladı.
Halkın, kazdığı çukurlara yılda bir veya iki kez yağan yağmurla su doldurarak hem içmek, hem de her türlü ihtiyacı için kullanarak yaşamaya çalıştığı bölgede, yavaş yavaş sulu tarıma geçilmeye başlandı.
Türk Tekser firması 1997'de aldığı uluslararası ihale ile Chasma Sağ Sahil Sulama projesinin son 130 kmsinin yapımını üstlendi. 160 milyon dolarlık keşif bedelli projenin maliyetinin yüzde 65'ini Asya Kalkınma Bankası, yüzde 21'ini Alman Kredi Kurumu, yüzde 14'ünü de Pakistan hükümeti karşılıyor.
Yaklaşık yüzde 56'sı tamamlanan projenin sözleşme tarihinden üç ay önce Aralık 2001'de tamamlanması hedefleniyor. Şu ana kadar tamamlanan kanallar açılarak da arazinin büyük bir bölümüne su verildi. Tamamlanan son bölümü incelemek üzere Pakistan'a giden Devlet Abdulhaluk Mehmet Çay'ın da katıldığı törende bir konuşma yapan Pakistan Su ve Enerji Genel Müdürü Serdar Tarık Khan, hem Tekser'e hem de Türk hükümetine, inşaatın Türkiye'deki depreme karşın hiç durmaksızın hızla sürmesi nedeniyle teşekkür etti.