Ekonomi DAVOS ALFABESİ: ONE MINUTE’DEN FONDÜ’YE KADAR

DAVOS ALFABESİ: ONE MINUTE’DEN FONDÜ’YE KADAR

24.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya liderlerini ve iş dünyasını bir araya getirecek Davos zirvesi 1971 yılından beri yapılıyor. Davos’un gündemi kadar tarihi de çok zengin... İngiliz The Guardian gazetesi A’dan Z’ye Davos’ta öne çıkanları harflerle şöyle anlattı:

DAVOS ALFABESİ: ONE MINUTE’DEN FONDÜ’YE KADAR

Antİ-globalİzm: Her sene olduğu gibi küreselleşme karşıtı gruplar Davos’ta çeşitli gösteriler düzenleyerek kapitalist sistemi eleştirmeye hazırlanıyor. Göstericiler bu yıl Eskimo kulübesi iglu’lar kurarak hem soğuktan korunacak, hem de Wall Street’i İşgal hareketinin ruhunu yansıtacak.

Belvedere Davos’ta bulunan lüks otel Belvedere birçok ünlünün kaldığı ve en çok konuşulan partilerin yapıldığı yer.

Cameron İngiltere Başbakanı David Cameron, bu sene Davos’a gidecek 40 civarı devlet ve hükümet başkanından biri.

Doha Her yıl ticaret bakanları Davos’ta bir araya gelerek ticaretin serbestleşmesine yönelik Doha görüşmelerini canlandırmaya çalışır.

Haberin Devamı

Euro Bu yıl Davos’un en önemli gündem maddesi Euro Bölgesi’ndeki kriz ve bunun etkileri olacak.
Fondü İsviçre’nin peynir eritilerek yapılan geleneksel yemeği. Gentiana en iyi fondü restoranları arasında.

Gates Kendisini hayır işlerine adayan Microsoft’un kurucusu Bill Gates, bu yıl Davos’ta yenilikçi finansman kaynakları, finansal işlem vergisi gibi konularda bilgi verecek.

HOTEL?EUROPE Davos katılımcıları genelde geceyi Hotel Europe’un piyano barında noktalıyor. Buradaki sohbetlerde bu yıl en çok Avrupa’nın yaşadığı borç krizi konuşulacak. Krizde son olarak Macaristan için de tehlike çanları çalmaya başladı.

Igwel İngilizce ‘Dünya Ekonomi Liderlerinin Gayriresmi Toplantısı’nın baş harfleri. Dünya liderlerinin gözlerden uzak daha rahat iletişim kurduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

Johnson Londra’da bu yıl belediye başkanı seçimi olacak. Londra Belediye başkanı Boris Johnson, Londra’daki Olimpiyat Oyunları’nı anlatacak.

Klosters Davos’a otomobille 15 dakika mesafedeki kayak merkezi, Davos’taki otellerden yer bulamayanların tercih ettiği yer.

Lagarde IMF Başkanı Christine Lagarde’nin başkan olduktan sonraki ilk Davos toplantısı.

Merkel Avrupa’daki borç krizinin ‘baş yönetmeni’ Alman Başbakanı Angela Merkel, bu yıl Davos’ta açılış konuşmasını yapacak.

NGO (Sİvİl toplum örgütlerİ): Davos’a eskiden sivil toplum örgütleri katılamıyordu. Ancak şimdi WEF ve Bono’nun kurucusu olduğu Oxfam and One olmak üzere bir çok sivil toplum örgütü Davos’a katılıyor. Ama bu yıl U2 solisti ve “Davos demirbaşı sayılan” Bono katılmayacak.

One Minute (1 dakİka) Başbakan Tayyip Erdoğan, 29 Ocak 2009’da Davos’taki panelde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le tartışırken, panelin yöneticisi gazeteci David Ignatius, zamanı gerekçe gösterip Erdoğan’a Peres’ten az söz hakkı vermiş ve paneli bitirmek istemişti. Bunun üzerine sinirlenen Erdoğan, ‘Bir dakika’ anlamına gelen ‘One minute’ lafını birkaç kez tekrarlayarak sözü tekrar almış, eleştirilerini dile getirerek paneli terk etmişti.
Pandit Her yıl Davos’ta iş dünyasından 6 kişi ev sahibi statüsünde oluyor. Bu sene bu altı kişi arasında Citigroup CEO’su Vikram Pandit da var.

Haberin Devamı

Roubini 2007’de krizi gören tek ekonomist olan Nouriel Roubini bu sene de Davos’ta.

Schwab Mr. Davos olarak bilinen Alman Klaus Schwab, 1971 yılında ilk World Economic Forum’u ‘Daha iyi bir dünya oluşturmak’ amacıyla yaptı ve Davos dünya ekonomisinin en etkili toplantısı oldu.

Türkİye Türkiye bu sene Başbakan Yardımcısı Ali Babacan liderliğinde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Bakanı Egemen Bağış ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den oluşan bir ekiple Davos’a gidiyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da Davos’ta olacak.

US (ABD) ABD’li işadamları ve devlet adamları Davos’ta adeta geçiş töreni yapacak kadar kalabalık olur. Ancak bu yıl başkanlık seçimlerinden dolayı katılım az olacak. Hazine Bakanı Tim Geither ABD’den en üst düzey yetkili.

Vadİ Davos, temiz havasıyla birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan bir vadide bulunuyor.

York Dükü İngiliz York Dükü Prens Andrew her yıl İngiltere’nin ihracatını artırmak için Davos’a katılıyor.

Haberin Devamı

Zoellick: Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick Davos’ta tekrar aday olup olmayacağını açıklayacak.