Ekonomi Deprem bölgesine kız çocuk odaklı tasarım

Deprem bölgesine kız çocuk odaklı tasarım

01.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suna’nın Kızları, kız çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların ihtiyaçlarını gözeten güvenli alanlar oluşturma yolunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte Kahramanmaraş Pazarcık’ta ilk Çocuk Yaşam Merkezi’ni kuruyor.

Deprem bölgesine kız çocuk odaklı tasarım

Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında 2021 yılında hayata geçirilen Suna’nın Kızları girişimi, depremden etkilenen bölgelerde çocukların gelişimleri için güvenli ve destekleyici alanlar kurmak ve yeniden yapılanma sürecinde kız çocukların özgün ihtiyaçlarının gözetilmesini sağlamak amacıyla harekete geçti. Suna’nın Kızları ekibi ve danışmanlarından oluşan bir grup, depremlerden en fazla etkilenen illerden Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep’te saha ziyaretleri gerçekleştirdi. Saha ziyaretlerinde, deprem bölgelerindeki geçici barınma alanları, kız çocuk odaklı tasarım yaklaşımı ile incelendi. Bu incelemenin sonuçları Suna’nın Kızları tarafından bir raporda toplandı. Tespit edilen öncelikli ihtiyaçlar raporda; 12 yaş üstü çocuklara yönelik kapsayıcı ortak alanlar oluşturulması, barınma alanlarının donanım ve güvenliğinin artması ve standartlaşması, eğitim ve diğer hizmetlere erişim için düzenlemeler yapılması, kız çocuklar başta olmak üzere geçici barınma alanlarındaki tüm çocukların iyi olma halinin desteklenmesi ve önceliklendirilmesi olarak sıralandı.

Haberin Devamı

İlk yer Pazarcık

Raporun yayımlanmasının hemen ardından sahayı ziyaret eden Suna’nın Kızları girişimi kurucusu İpek Kıraç, özellikle ergenlik dönemindeki çocukların öğrenme yolculuklarına devam etmeleri ve akranlarıyla sosyalleşmeleri için güvenli alanlar sağlamanın daha da önemli bir konu haline dönüştüğünü gözlemlediklerini belirterek şunları söyledi:

“Sahada yaptığımız ziyaretlerde görüştüğümüz kişilerden aldığım izlenim, normalleşme sürecinin zaman alacağı yönünde. Bu süreçte çocukların özgün ihtiyaçlarının göz ardı edilmemesi çok önemli. Yaşamsal temel ihtiyaçlar çözülürken, raporumuzda da belirtildiği gibi; özellikle 12-18 yaş aralığındaki çocukların hem okuldan geri kalmamaları hem de duygusal ve fiziksel anlamda iyi olma halleri için güvenli alanlar oluşturmak odağımızda olmalı. Tabii, bunların yanı sıra eğlenme ve dinlenmeye vakit ayırabilmek de yine bu iyileşme sürecinin bir parçası. İlkini Pazarcık’ta kurduğumuz çocuk yaşam merkezlerimiz sayesinde çocukların gelişim ihtiyaçlarını bütünsel şekilde karşılayabilmeyi amaçlıyoruz. Geçici barınma alanlarında 12-18 yaş aralığındaki çocukların ve bilhassa da kız çocukların özgün ihtiyaçlarını gözeten, kapsayıcı alanlar çok sınırlı. Merkezlerimizde, özellikle bu yaş grubundaki çocukların fiziksel ve duygusal iyi olma hallerini destekleyecek programların uygulanacağı çok amaçlı salon ve atölye ile psikolog desteğine erişebilecekleri bir görüşme odası, kendi başlarına zaman geçirebilmelerini sağlayacak sakin oda ve akranlarıyla sosyalleşebilecekleri kafeterya da yer alıyor.”

Haberin Devamı

Bakanlıkla koordineli

Suna’nın Kızları’nın Pazarcık’ta kurduğu ilk Çocuk Yaşam Merkezi, Turkish Philantrophy Funds tarafından destekleniyor. Bir sonraki Çocuk Yaşam Merkezi ise yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliği protokolü kapsamında Hatay’da kurulacak.

Çocuk Yaşam Merkezleri faaliyetlerine, 12-18 yaş çocukların esenliğine katkı sunmak amacıyla hazırlanmış olan özel bir programla başlıyor. Bu programı tamamlayan çocukların, ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda, Suna’nın Kızları Çözüm ve Destek Topluluk Katılımcıları tarafından düzenlenen atölyelere ve destek programlarına aktif katılımı amaçlanıyor. Merkezler sayesinde, sivil toplum kuruluşlarının hem bir arada hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetleri ile koordineli şekilde çalışmalarına imkân sağlanacak.

Haberin Devamı

PO “İş’te Eşit Kadın Sertifikası” sahibi oldu

İş hayatında kadınlara eşit haklar ve fırsatlar sunan kurumlar, Sürdürülebilirlik Akademisi ve İngiliz denetim şirketi Intertek iş birliği ile yapılan bağımsız denetim sonrası bu yaklaşımlarını belgelendirerek iş dünyasındaki dönüşümün öncülerinden olup İş’te Eşit Kadın Sertifikası almaya hak kazanıyorlar. Enerji altyapı grubu Petrol Ofisi; genel merkez, bölge müdürlükleri, madeni yağ fabrikası, akaryakıt ve LPG terminallerini kapsayan bağımsız denetim sonrası sektöründe “İş’te Eşit Kadın Sertifikası” almaya hak kazandı.

Petrol Ofisi İnsan Kaynakları Direktörü Burcu Yüksel Kocagöz, sertifika ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kadınların iş hayatındaki hak ve fırsat eşitliği en önemli önceliklerimizden biri. Sektörümüzde eşitlik adına attığımız her adım yalnız kendi kurumumuz için değil faaliyet gösterdiğimiz tüm ekosistem için de kritik bir etkileşim kaynağı. Bu doğrultuda geleneksel lideri olduğumuz akaryakıt ve madeni yağ sektörlerinde İş’te Eşit Kadın Sertifikası’nı alan ilk marka olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Yetkinlik bazlı eşit ücret politikasından, fiziksel deneyim tasarımına kadar, çalışan yaşam döngüsünün her kademesinde yürüttüğümüz hassas çalışmalar nedeniyle hak kazandığımız bu sertifika hiç kuşkusuz ki fırsat ve hak eşitliliği kültürünün güçlenerek yaygınlaşması noktasında atacağımız uzun vadeli adımlara da katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Deprem bölgesine kız çocuk odaklı tasarım

Kadın kooperatiflerine destek

BİM, kadınların yaşamlarını iyileştirme çabalarına destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek için çalışmalarına devam eden Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile anlamlı bir iş birliği gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Bu iş birliğiyle 25 Nisan’da satışa sunulan aktüel ürünler kategorisinde beş farklı şehirde, o ile özgü ve kadın kooperatifleri tarafından üretilmiş yerel lezzetler ilk kez Türkiye’deki tüm BİM mağazalarında tüketiciyle buluşacak.

BİM mağazalarında satışa sunulacak ürünler S.S. Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nden kurutulmuş limon, Tokat Kadın Kooperatifi’nden salamura yaprak, S.S. Hakkâri Çiçeklerin Özü Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi’nden bal, Uşak Hatice Sultan Doğal Ürünler’den tarhana ve S.S. Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nden Urla usulü enginar marine olacak.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr