Ekonomi Devlet Bakanı Zafer Çağlayan: İslam ülkeleri ticaret için birleşsin

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan: İslam ülkeleri ticaret için birleşsin

24.02.2010 - 19:53 | Son Güncellenme:

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, İslam Konferansı'na üye 56 ülke olmasına karşın bu ülkelerin kendi aralarında yok denecek kadar az bir ticari ilişkinin olduğunu ve 60 trilyon dolarlık dünya ticaretinden İslam ülkelerinin yeteri kadar yararlanamadığını belirtti

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan: İslam ülkeleri ticaret için birleşsin

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlediği ’Mersin Tanıtım Günleri’ kapsamında yapılan ’Türkiye Suriye İşadamları Forumu’na Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye Ekonomi Bakanı Lamia Asi, Suriye Merkez Bankası Başkanı Abid Mahaley, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye- Suriye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Türkiye- Suriye İş Konseyi Başkanı Abdülkadir Sabra, sivil toplum örgütü temsilcileri ile Suriyeli ve Türk işadamları katıldı.

Haberin Devamı

Toplantının açılış konuşmasını yapan Suriyeli Bakan Lamia Asi, iki ülke arasında yapılan anlaşmaların gerçek bir ekonomik ortaklığa geçmesini beklediğini ifade etti. Bakan Lamia Asi, "Suriye, dünyaya entegre olma çabası içerisindedir. Bu nedenle komşumuz Türkiye ile yaptığımız ekonomik işbirliği anlaşması iş çevrelerinin önünü açacaktır. Ortak işbirliğimiz iki ülke için de iyi sonuçlar verecektir. Bu ortaklığımız sadece mal alım satımında kalmasın, ortaklık stratejik işbirliği ve ekonomik ortalığa dönüşsün. Türk işadamları, Suriye’deki işadamları ile yapacakları ortaklıklarla Ortadoğu’daki tüm Arap ülkelerine ticaret yapabilir duruma gelecektir" dedi.

‘İSLAM ÜLKELERİ TİCARETİ GELİŞTİRMELİ’
Devlet Bakanı Çağlayan ise İslam Konferansı'na üye 56 ülke olmasına rağmen bu ülkelerin kendi aralarında yok denecek kadar az bir ticari ilişkinin olduğunu söyledi. 60 trilyon dolarlık dünya ticaretinde İslam ülkelerinin yeteri kadar yararlanmadığından yakınan Çağlayan, 1,5 milyar nüfusun yaşadığı İslam ülkelerinin dünya ticaretinden aldığı payın sadece yüzde 7 civarında olduğunu dile getirdi. Bakan Çağlayan, buna rağmen İslam ülkelerinin kendi aralarında yaptığı ticaret hacminin yüzde 15’i geçmediğini de vurguladı.

Haberin Devamı

İslam ülkelerine de ticaret konusunda çağrıda bulunan Çağlayan, “Biz istiyoruz ki, İslam ülkeleri kendi aralarında ticareti ilişkileri geliştirsin. Ancak bu ülkeler arasında yapılan protokollere rağmen ülkeler meclislerinde yapılan bu protokolleri imzalamadıkları için ticaret yapamıyorlar" diye konuştu. Çağlayan, dünyada müteahhitlik hizmetlerinde 2'nci sırada bulunan Türkiye’nin Suriye’de bu konuda yetersiz olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Suriye'deki alt ve üst yapıları birlikte yapalım. Özellikle Türkiye, inşaat malzemeleri, demir çelik, denizcilik sektörü lojistik sektörü ve otobüs imalatı konusunda çok ileri aşamaya gelmiştir. Suriyeli dostlarımız ile yapacağımız ortaklıklarla tüm Arap ülkelerine bu konularda ortak hizmet verebiliriz. Suriye ile 2 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmamız büyük bir başarıdır. Suriye ve Türk işadamlarının yapacağı ortaklıklar 3'ncü ülkelerde ticaret yapmalarını, her türlü pazara rahat girebilmelerini sağlayacaktır. İki ülke arasındaki işbirliği 3'ncü ülkeler arasında daha etkili olmasını ve ticaret yapmasını sağlayacaktır. Biz Türkiye olarak buna hazırız. Gelin bu konuda işbirliğine gidelim.”

Haberin Devamı

Suriye Merkez Bankası Başkanı Abid Mahaley de, “Suriye Merkez Bankası olarak mali kaynaklarla yaptığımız anlaşmalarla ekonomimiz bir serbestlik kazanmış, bu da çalışma ortamımızı rahatlamasını sağlamıştır. Bu gelişmeler özellikle Türk bankalarının ülkemizde şube açma ve ortak banka kurma talebini beraberinde getirmiştir. Geçmişte ülkede kazanılan paranın gerek yerli, gerek yabancı tarafından ülke dışına çıkarılması yasaktı. Şimdi de gerek yerli gerek yabancı yatırımcılar kazançlarını rahatlıkla yurt dışına transfer edebilirler” diyerek yatırımcıları ülkesine davet etti.

Toplantının devamında Türk ve Suriyeli işadamları ikili görüşmeler yaptı.