Ekonomi Dış koşullar Türkiye lehine

Dış koşullar Türkiye lehine

23.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe kalkışması sonrasında Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmeler de önem kazandı.

Dış koşullar Türkiye lehine

S&P, Türkiye’nin notunu indirirken, Fitch ise, notta değişiklik yapmamayı tercih etti ve sadece görünümü değiştirdi. Bir başka kredi derecelendirme kuruluşu olan JCR Eurasia Rating ise, uluslararası finansal koşulların Türkiye’nin ekonomisini yatırım yapılabilir konumda tutması için hayli uygun olduğunu bildirdi.

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, dış talebin zayıf görünümüne rağmen, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın, gevşek para politikalarının ve düşük faizlerin uzun vadede süreceği algısının tetiklediği küresel risk iştahındaki canlılığın, Türkiye’nin finansal pozisyonlarının düzelmesine yardımcı olduğunu belirtti. Darbe girişimine rağmen hükümetin istikrarının tam olarak korunduğunu belirten Ökmen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, eğilim olarak büyüme odaklı politikalara yöneldiğini hatırlattı.

Ökmen, kurulması tasarlanan Devlet Yatırım Fonu’nun makroekonomik istikrar açısından fırsat olabileceğini de söyledi.

Merkez’in karar günü

Bu arada gözler, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bugünkü toplantısına çevrildi. Uzmanlar faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirim beklentisinin güçlü olduğunu belirtirken, MB’nin bundan sonra faiz indirimine devam edip etmeyeceğinin önem taşıdığını vurguluyor.