Ekonomi Dönüşüm yasası çıktı talep patlaması oldu

Dönüşüm yasası çıktı talep patlaması oldu

19.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un lüks semtlerinde eski binaları yıkıp proje yapan Selahattin Keten, kentsel dönüşümle birlikte gelen talepleri karşılayamadıklarını söyledi. 20 şantiyesi bulunan Keten, 300 lüks konut inşa ediyor.

Dönüşüm yasası çıktı talep patlaması oldu

İstanbul’da Bağdat Caddesi ve Nişantaşı gibi lüks semtlerde eski binaları yıkıp yenilerini inşa eden Keten İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, 30 yıldır kentsel dönüşüm yaptıklarını söyledi. Keten, yeni yasayla birlikte kentsel dönüşümün önünün açıldığını ve 2/3 kararıyla sürecin hızlandığını belirterek, “Bu yasa için geç bile kalındı. 1999 depreminin ardından hemen çıkmalıydı. Ama geç de olsa dönüşümün önündeki engeller kalktı” dedi.
Selahattin Keten, kentsel dönüşümün hızlanmasına rağmen binaları yıkıp yeniden yapmamın kentin geleceği açısından bazı riskler taşıdığını vurgulayarak, “Dönüşüm projelerini ada bazında yapmak gerek. Bina bazında yaptığımız zaman verimli olmuyor” diye konuştu.
Dönüşümü rant olarak görmemek gerektiğinin de altını çizen Keten, “Eski bina yıkılıyor yerine gökdelen dikiliyor. Altyapı ve üstyapı yeterli değil” dedi.
Keten, 30 yıldır dönüşüm gerçekleştirdiklerini ve hiçbir zaman gökdelen dikmediklerini ifade ederek, “İstanbul suistimal ediliyor. Bunun önüne geçmek gerek. Yoksa yaşayabileceğimiz bir kent olmayacak. Biz de ticaret yapıyoruz ama işi ranta dökmüyoruz” diye uyardı.
20 şantiye devam ediyor
Selahattin Keten, inşaatlara hızla devam ettiğinin ve İstanbul’da toplamda 20 şantiyesinin bulunduğunu vurgulayarak, Nişantaşı, Eyüp, Etiler, Bağdat Caddesi, Levent, Erenköy ve Göztepe’de projeler yaptıklarını söyledi.
İlk kez bu kadar çok inşaat yaptıklarını ifade eden Keten, özellikle yasayla İstanbul’un her yerinden ‘binamızı yıkın’ teklifi aldıklarını söyledi.
Keten, “300 lüks daire yapıyoruz. Dönüşüm kapsamında gelen talepleri karşılayamıyoruz. İnsanlar işimizi iyi yaptığımıza inandıkları için evlerini bizim yıkıp yeniden yapmamızı istiyor. Ayrıca bizim yaptığımız evlerin satış fiyatları diğerlerine göre yüzde 25 yüksek olabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Lüksün sınırı yok

Selahattin Keten, İstanbul’un en değerli bölgelerinde inşaat yapmaları nedeniyle lükse yöneldiklerini anlatarak, şunları söyledi:
“İstanbul’da lüks proje deyince Keten akla geliyor. Parayı ikinci planda tuttuğumuz ve kaliteye yöneldiğimiz için bu algı oluştu. Lüksün sınırı yok. Kapı kollarını bile altından yapabiliyoruz. Çok farklı isteklerle karşılaşabiliyoruz. Müşteriler cam banyolu yatak odası isteyebiliyorlar. Lüksün altını da iyi bir şekilde dolduruyoruz. İşin içine tasarımı da katıyoruz. Diğer inşaat firmaları gibi toplu konut yapabilirdik ama şehrin merkezinde butik ve lüks konutlar yapmak hoşumuza gidiyor.”

‘Fiyatlar zamlanır’

Selahattin Keten, inşaat maliyetinin artmasının fiyatları etkileyebileceğine işaret ederek, yılın ikinci yarısında yüzde 5 ile 10 arasında artış yaşanabileceğini söyledi. Keten, özellikle demirdeki zamların fiyatları artıracağına işaret ederek, “Bizi dövizdeki artış fazla etkilemedi. Piyasa seçimi bekliyor ama parası olan alıyor. Satışlarımızda sıkıntı yok” dedi.

Haberin Devamı

İtalyan ortaklığı Stüdyo 24’ün yüzde 85’İnİ sattırdı

Cathay İleri Projeler ve Emlak Konut Proje Pazarlama tarafından Ispartakule’de hayata geçirilen Stüdyo 24 projesinde inşaat ve satışlar tüm hızıyla devam ediyor.
Yatırım değeri 60 milyon TL’nin üzerinde olan proje, kişiye özel butik rezidans anlayışıyla inşa ediliyor. Söz verilen tarihten 8 ay önce Mayıs 2014’te teslim edilmesi planlanan projede yüzde 85 oranında satış gerçekleşti.
489 stüdyo daireden meydana gelen projede fiyatlar, 121 bin TL’den başlıyor.
15 katlı 2 kuleden meydana gelen projede stüdyoların alanı 38 ile 54 metrekare arasında, 1+1 dairelerin alanları 69 ile 75 metrekare arasında, 1+1 dubleks ve teraslı konutların alanları ise 77 ile 207 metrekare arasında değişiyor.
Kampanyalı satışların yapıldığı projede peşin ödemelerde % 10 iskonto uygulanırken, dileyen % 1 ön peşinat ödeyerek peşinatı teslimde ödeyebiliyor.
Az sayıda konutun kaldığı projeyle ilgili bilgi veren Cathay Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ahmethan Yılmaz, satışların büyük oranda tamamlandığı projenin, Türk ve İtalyan tasarımcıların ortak eseri olan bir yaşam markası olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Üretmek yeterli değil, trend oluşturmak gerek

Filli Boya, ‘İkibinonaltı Renk Eğilimleri’ adlı yeni bir koleksiyon hazırladı. Marka, 2015 – 2016 yıllarına ait renk ve trend eğilimlerini iki isimle birlikte tanıttı. Tasarımcı - trendsetter kimliğiyle tanınan Ümit Ünal ve tasarımcı – art direktör Derin Sarıyer Filli Boya için bu projede bir araya geldi.
Projenin yöneticisi Betek Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk, kaliteli ürün üretmekle yetinilemeyeceğini bu nedenle yaratıcılığın ve yenilikçiliğin peşinde olduklarını belirtti. Dindoruk, “Ortaya koyduğumuz katologla ışığın renk, rengin de hayat olduğunu biliyoruz, ürettiğimiz renklerle insanların hayatlarına dokunduğumuzu hissediyoruz’’ dedi.
Renkler belirlendi
Yarım yüzyıldır belirlediği renklerle, pek çok disiplini ve sektörü etkileyen Uluslararası Renk Örgütü’nün (ICC) Türkiye temsilcisi olan Ümit Ünal, 16 ülkenin temsilcisi ile birlikte geleceğin renk ve trend eğilimleri üzerine çalışıyor.
ICC’de yaptıkları en son çalışmaları referans alan Ünal, bu koleksiyonda gelecekte öne çıkacak kavram ve renkleri Filli Boya için belirledi.
ICC ile yaptıkları çalışmalarda yakın gelecekte 2015 – 2016 yıllarına ait iki kavramın öne çıkacağını belirten Ümit Ünal da, bu kavramları kozmik ve panoptik olarak tanıttı.
Bu iki kavramın yaşam eğilimlerimizi şekillendireceğini ifade eden Ümit Ünal buna bağlı olarak öne çıkacak olan 70 rengi de seçti.
‘Filli Boya Coloration 2015/ 2016, 2 kavram – 70 renk’ adıyla hazırlanan katalogun styling çalışmasını da Tasarımcı-Art Direktör Derin Sarıyer gerçekleştirdi. Derin Sarıyer, Filli Boya için bir enstalasyon hazırladı.

Haberin Devamı

ÇEVRE BİLİNCİNİ MERKEZ OFİSLERE YERLEŞTİRDİ

Çevre bilinci Türkiye’de giderek şirketlerin beynine yerleşmeye başladı. Sadece markalı konut ve ofis projeleri değil, artık şirketlerin genel merkezleri ve merkez ofisleri de çevre dostu bina statüsüne giriyor.
Son dönemde ondan fazla şirket, çevre dostu yeşil bina özelliğini, yeşil binalar danışmanlık şirketi Altensis rehberliğinde tescil ettirdi. Aralarında uluslar arası sermayeli şirketlerin de bulunduğu 11 şirket, yeşil bina özelliğini LEED sertifikası ile tescilledi.
Altensis kurucu ortağı Serkan Emin, yeşil binaların çevreye verdiği zararı minimuma indirmenin yanında enerji ve su gibi önemli gider kalemlerinde tasarruf sağlaması nedeniyle de şirketler tarafından tercih edildiğini söyledi.
İlklere imza atıyor
Emin, “Bu tür çevre dostu binalar, elektrik, doğalgaz ve su gibi işletme giderlerinde önemli oranda tasarruf sağlayarak şirket bütçelerine de orta vadede katkıda bulunuyorlar” dedi.
Altensis Kurucu Ortağı Serkan Emin, Türkiye’de danışmanlık verdikleri şirket arasında bulunan Soyak Holding’in ilk LEED sertifikalı mevcut bina, Eser Holding’in ilk LEED platin sertifikalı bina, Unilever’in Türkiye merkez ofisinin Türkiye’nin ilk LEED sertifikalı projesi özelliğini taşıdığına da dikkat çekerek, “Mutluyuz ki bilinçli şirketlerle birlikte Türkiye’nin ilkleri konusunda imzalar atıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Konutları Tem 2’de erken teslİm müjdesİ

Hayata geçirdiği tüm Avrupa Konutları markalı projeleri erken teslimlerle tamamlayan Artaş Grubu, Avrupa Konutları TEM 2 projesinin de teslim tarihini şimdiden öne çekti. Avrupa Konutları TEM 2’de inşa çalışmaları hızla devam ederken, 2015 Nisan olarak belirtilen teslim tarihi 2015 Ocak ayına çekildi.
1+1 dairelerin tamamının sahiplerini bulduğu projede, son 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelerde satışlar devam ediyor. Aile öncelikli bir konseptle geliştirilen projede geniş ve ferah daire tiplerinin yanı sıra sosyal tesis ve spor alanları da ailelerin ihtiyaçlarına yönelik şekillendirildi.

Kredi kullandırıyor
Fiyatların 523 bin ile 765 bin TL arasında değiştiği projede anlaşmalı bankalar aracılığıyla 120 aya kadar konut kredisi kullanılabiliyor.
3 blokta 414 konuttan ve 34 ticari üniteden oluşan Avrupa Konutları TEM 2, TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı prensibi ile inşa ediliyor. Yüzme havuzundan, fitness merkezine, oyun sahalarına, koşu ve yürüyüş parkurlarına ve çocuk parklarına kadar birçok donatının yer aldığı projede, her daireye kat erişimli otopark sunuluyor.
TEM Otoyolu’nun ve inşasına yeni başlanan Mahmutbey - Mecidiyeköy Metro hattının yanı başında konumlandırılan Avrupa Konutları TEM 2, MSA Mimarlık tarafından projelendiriliyor.

Türk inşaat sektörünü yabancılara anlattı

Tabanlıoğlu Mimarlık, uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM’de yoğun ilgiyle karşılaştı. Fuarda stand açan Tabanlıoğlu Mimarlık’ın kurucu ortağı Murat Tabanlıoğlu da, MIPIM 2014’ün konferans bölümünde konuşma yaptı.
Murat Tabanlıoğlu, Türkiye’nin gayrimenkul potansiyeline dikkat çekerek, proje geliştiricilerin işbirliğinin sektörü geliştiren etkisine değindi. Tabanlıoğlu, “Türkiye gayrimenkul sektöründeki proje geliştiriciler, mimari tasarımlara daha geniş hareket alanları tanıyarak, bu gelişimin itici gücünü oluşturdular” dedi.

Narlife’ta baharın gelişi etkinliklerle kutlanacak

Tepe İnşaat’ın Narlife projesi, baharın gelişini astrolog Zeynep Turan ile yapılacak ‘nar kırma’ etkinliğiyle kutlayacak. Şans, sağlık, bereket ve mutluluk getirdiğine inanılan narların kırılacağı etkinlik, 20 Mart günü saat 21:00’de Facebook, Twitter ve Instagram sosyal ağları üzerinden #narkırıyorumçünkü hashtag’i ile düzenlenecek. Etkinlik boyunca katılımcılar gerçekleşmesini istedikleri 3 dileği de sosyal ağlar üzerinden paylaşacak.
Etkinlikle ilgili konuşan Zeynep Turan, “Tüm kadınları ve erkekleri, baharı müjdeleyen ve Tepe İnşaat’ın Narlife projesi desteğiyle düzenlenecek etkinliğe davet ediyoruz” dedi.

Franchise ofisleriyle birinciliğe oturdu

RE/MAX, 2013 yılı ödüllerini 3-6 Mart 2014 tarihleri arasında Las Vegas’ta düzenlenen Dünya Kongresi’nde açıkladı. 2013 yılında 45 yeni franchise ofis açarak ‘Yeni Franchise Kazandırma’ kategorisinde dünya birincisi olmayı başaran RE/MAX Türkiye, ayrıca ofis sayısında net 38 artış ve gayrimenkul danışmanı sayısındaki net 221 artışla toplam 3 kategoride dünya birinciliği madalyasını aldı.
Aynı yıl 3 farklı kategoride kazanılan dünya birinciliği, şimdiye kadar tek bir ülkenin elde ettiği en önemli başarılardan biri olarak görülüyor.

İngiltere’deki fuarda tek Türk firması olacak

Babacan Yapı, Türkiye’yi uluslararası gayrimenkul fuarlarında temsil etmeye devam ediyor. Firma, İngiltere’de 2005 yılından beri düzenlenmekte olan ve İngiliz yatırımcıların denizaşırı gayrimenkul yatırımlarında önemli bir uluslararası platform olarak kabul edilen A Place in The Sun Life fuarında İstanbul’u temsil edecek tek firma olacak.
Fuarı birçok önemli iş adamı ve sektör oyuncularının ziyaret etmesi bekleniyor. Her yıl belirli aralıklarla düzenlenen fuarı ortalama 15 bine yakın kişi ziyaret ediyor. Fuarı ayrıca Ortadoğu’daki fonları yöneten iş adamları da yakından takip ediyor.