Ekonomi Dört cephede güçlü ihracat

Dört cephede güçlü ihracat

20.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

2023 yılında Türkiye genelinde gemicilik, mücevher, savunma ve havacılık sanayii ihracatı yüzde 25’in üzerinde artarken aylık bazda Ankara’nın ihracat hacmi ilk kez 1 milyar doları aştı.

Dört cephede güçlü ihracat

Mithat Yurdakul / ANKARA - Türkiye’nin ihracatı geçen yıl 255.8 milyar dolar ile rekorunu yenilerken, sanayi sektörü ihracatta başrol oynadı. Ankara Sanayi Odası’nın raporuna göre, ihracatın yüzde 81,5’i sanayi sektörü tarafından gerçekleştirilirken gemicilik, mücevher, savunma ve havacılık sanayii ihracatında yüzde 25’in üzerinde artış görüldü. Rapora göre Türkiye genelinde tarım sektörü tarafından gerçekleştirilen ihracatın payı yüzde 15,9, madencilik sektörü tarafından gerçekleştirilen ihracatın payı yüzde 2,6 oldu.

Haberin Devamı

Büyük oyuncu İstanbul

İhracatta il bazında en büyük oyuncu İstanbul olurken, başkent Ankara ihracatını yüzde 5,9 artırarak en çok ihracat gerçekleştiren 5. il oldu. Ankara’nın ihracatında makine aksamları, kimyevi maddeler, otomotiv, madencilik ürünleri, elektrik ve elektronik başı çekerken ABD, Almanya, Çin, Romanya ve Irak Ankara’nın ihracat yaptığı en önemli pazarlar oldu. Mart ayında Ankara’nın ihracat hacmi ilk kez 1 milyar doları görürken nisan, haziran ve ağustos ayları dışında bu değerin altına düşülmedi. Ankara’da sanayi sektörünün 2023 yılı ihracatı 8,57 milyar dolar madencilik ihracatı 1,07 milyar dolar ve tarım ihracatı 823 milyon dolar olarak kayda geçti.

Küresel ihracattan pay yüzde 1.06 oldu

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, geçen yıl küresel ekonomideki belirsizlik ve Kahramanmaraş depreminin etkisine rağmen 255,8 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek ihracatı yapıldığı belirtilerek, “2023 yılının üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış ihracatımız küresel ihracattan yüzde 1,06 pay alarak rekor tazelemiştir. 2023 Temmuz ayında 19,8 milyar dolar olan aylık ihracatımız Aralık ayında 23 milyara çıkmıştır. 2024 yılının ilk ayında yıllıklandırılmış ihracatımız 256,5 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaşmıştır” denildi. Başta enerji fiyatları olmak üzere, emtia fiyatlarındaki dengeli seyirin etkisiyle ithalatta düşüş olduğu vurgulandı.