Ekonomi Dünya ekonomisi Rusya’da masaya yatırılıyor

Dünya ekonomisi Rusya’da masaya yatırılıyor

15.06.2009 - 12:17 | Son Güncellenme:

.

Dünya ekonomisi Rusya’da masaya yatırılıyor

Dünya ekonomisinin son durumu, Rusya’nın Urallar bölgesindeki Yekaterinburg kentinde düzenlenecek bölgesel zirvede masaya yatırılacak.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi Çin ve 4 Ortadoğu ülkesi liderine, Yekaterinburg kentinde ev sahipliği yaparak, dünya genelindeki son ekonomik gelişmeleri ve buna karşı ŞİÖ olarak atılacak adımları görüşecek.
Yekaterinburg’da bugün başlayacak 2 günlük zirvenin bir diğer önemli maddesini de Afganistan’daki son durum oluşturacak. Medvedev’in zirve sırasında Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile de ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor. Rusya’da yarın akşam sona erecek zirvenin hemen ardından yine aynı akşam, gelişmekte olan ekonomilere sahip ülkeler arasında başı çeken Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in (BRIC) zirvesi yapılacak.
Yekaterinburg’da düzenlenecek her iki zirveye, batıdan herhangi bir ülkenin katılmaması dikkati çekiyor.
Temel amacı bölgedeki aşırı akımlarla mücadele ve sınır güvenliğini artırmak olan Şanghay İşbirliği Örgütü, 2001 yılında Çin ve Rusya’nın yanı sıra Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın katılımıyla kurulmuş ve başlangıçta Şanghay Beşlisi olarak anılıyordu.
Hindistan, Pakistan, İran ve Moğolistan’ın da daha sonra gözlemci olarak katıldıkları bu örgüt, kimi uzmanlara göre, Çin başta olmak üzere üye ülkelerin bölgesel güvenliği geliştirme konusunda oynamaya çalıştıkları rolün bir göstergesini temsil ediyor.
Ancak son ekonomik kriz, ŞİÖ’nün güvenlik boyutuna yeni gündem maddeleri eklemesine neden olurken, üye ülkeler, kendi ekonomilerini istikrara kavuşturmak için eş güdümlü önlemler saptama ve çok taraflı ticareti ve işbirliğini artırarak büyümeyi sağlama arayışına yönelmiş durumda.
Çin ile diğer 5 ŞİÖ üyesi arasındaki ticaret, 2001 yılında 12 milyar dolar seviyesinde iken, 2007’de yaklaşık 6 kat artarak 68 milyar dolar düzeyine çıkmıştı.
Kuruluşunda Rusya ve Çin’in bölgedeki çıkarlarının önemli rol oynadığı, 30 milyon metrekarelik alana yayılan 6 ŞİÖ ülkesi 1,5 milyar nüfusuyla dünya güç dengesinde önemli bir konuma sahip bulunuyor.
ŞİÖ’nün hedefleri arasında ayrıca, tek bir enerji pazarı kurma ve ŞİÖ içinde ortak ulaşım koridoru oluşturma planları da bulunuyor.

Yazarlar