Ekonomi Dünya piyasalarını yerinde öğrenecekler

Dünya piyasalarını yerinde öğrenecekler

13.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gençlere girişimciliği dünya piyasalarında öğretme iddiasındaki TOBB ETÜ Uluslararası Girişimcilik Bölümü, Rusya, Çin, Ürdün gibi ülkelerde eğitim görme fırsatı sunuyor.

Dünya piyasalarını yerinde öğrenecekler

TOBB ETÜ Uluslararası Girişimcilik Bölümü, gençlere girişimciliği dünya piyasalarında yerinde öğretiyor. TOBB ETÜ öğrencileri Rusya, Ukrayna, Çin, Ürdün gibi fırsat ülkelerinde hem girişimcilik öğreniyor, hem o ülkenin dilini konuşuyor, hem de iş dünyasına hemen katılabilecek şekilde eğitim alıyor. TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, sorularımıza şu yanıtları verdi:

Haberin Devamı

- Yazılarınızda işsizlik konusunu sık işliyorsunuz, genç işsizliği ile ilgili düşünceniz nedir? TOBB ETÜ’nün bu fırsatı, gençlere ne sağlıyor?

İşsizlik sadece ülkemizin değil gelişmiş ülkelerin de önemli sorunu. Her yıl işgücü piyasasına yeni giren yaklaşık 800 bin gencin önünü açmak gerekiyor. Geçmiş dönemlerin refleksiyle her şeyi devletten beklemek mümkün değil. Önemli olan dinamik güçleri harekete geçirebilmek. Özel sektör yatırımlarına uygun vasıfta insan gücü yetiştirmenin yanı sıra kendi işini yapacak gençlerimize fırsat sunmak istihdam artışı bağlamında çok kıymetli. Genç girişimci yaratma konusunda önemli adımlar atıldı. Daha geçen ay Meclis’ten geçen yasayla genç girişimcilere sigorta prim teşvikinden vergi teşviklerine kadar çok sayıda avantaj sağlayacak zemin yaratıldı. Özel sektörümüzün temsilcilerinin de elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu bağlamda çok özel bir örnek TOBB’da yaşanıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetimi kendi üniversitelerinde hiçbir Türk üniversitesinde olmayan fırsatı gençlere sundu. TOBB ETÜ Uluslararası Girişimcilik Bölümü yaklaşık 8 yıl önce akademik yaşama dahil oldu. Bölüm öğrencileri sadece ülkemiz koşullarında değil, bizim için fırsatlar yaratacak coğrafyalarda da girişimci olmanın eğitimini almaya başladılar.

Haberin Devamı

- Sadece girişimci gençler mi hedefiniz?

Bu bölüm, sadece girişimci mezunlar yetiştirme iddiası ile değil, farklı coğrafyaların iş yapma kültürüne ve dinamiklerine hakim mezunlar yetiştirebilecek vizyon ile kuruldu. Öğrenciler Türkiye’de girişimcilik eğitimlerine devam ederken üç dönem, yaklaşık 10 ay kadar hedef ülkelerde hem dil hem de o ülkede işlerine yarayabilecek kültürel ve pratik dersler alıyor.

- Hangi ülkelerle işbirliği var?

Bu programa, ilk hedef bölge olarak Türkiye ile yüksek ticaret potansiyeli bulunan Rusya ve Rusça konuşulan ülkelerle başlanmıştır. Öğrenciler Türkiye’de Rusça hazırlık gördükten sonra, 3 dönem dünyanın sayılı üniversitelerinden olan Moskova Devlet Üniversitesi’nde eğitim görüyorlar. Tercih etmeleri halinde öğrencilerin Moskova’daki üç dönemlerinden birini Ukrayna’da geçirebilmelerine imkan sağlandı. İkinci hedef bölge olarak Arapça konuşan ülkeler düşünülmüş, hem eğitim kalitesi hem de Arap coğrafyasında geniş kullanıma sahip lehçeye sahip olması açısından programa Ürdün’de başlandı. Öğrenciler, ikinci sınıf sonunda Türkiye’deki Arapça hazırlık döneminden sonra, bölgenin en prestijli üniversitelerinden Ürdün Devlet Üniversitesi’nde üç dönem geçiriyorlar. Uluslararası Girişimcilik Bölümü öğrencileri, iyi bir İngilizcenin yanında seçtikleri hedef bölgenin diline ve kültürüne hakim, o bölgede bir yıla yakın bir süre yaşamış ve hem Türkiye’de hem de hedef bölgelerde iş imkanı yaratabilecek bireyler olarak mezun oluyorlar. Bölümde üçüncü hedef bölge olarak Çin coğrafyası düşünülmektedir. Benzer şekilde öğrenciler hem Türkiye’de hem de Çin Halk Cumhuriyeti’nde, Çince ve Çin kültürünü öğrenecekler ve bu bölgede iş yapmak için gerekli donanıma sahip olacaklar.

Yazarlar